Průvodce rostlinnými oleji

Zastudena lisované rostlinné oleje jsou součástí zdravého jídelníčku. Pusťte je do své kuchyně a užijte si jejich chuť, vůni či konzistenci při přípravě salátů i masa a z eleniny na grilu.
Průvodce rostlinnými oleji
30.9.2011 8:00 |

Olivový olej

* patří do středomořské kuchyně

* liší se kvalitou, barvou, vůní, chutí a kyselostí

* nejkvalitnější a nejzdravější je zastudena lisovaný

* do studené kuchyně se hodí i panenský olivový olej

* při vaření či rychlém restování se používá v rafinované podobě

* obsahuje vitaminy A, E a omega-3 mastné kyseliny

Rýžový olej

* vyrábí se z rýžových otrub

* je lehce stravitelný a má jemnou chuť

* výborně se hodí do asijské kuchyně

* vydrží i vysoké teploty varu

* používá se k přípravě salátů, dresinků, na smažení i pečení

* obsahuje přírodní antioxidanty, vitamin E a omega-3 mastné kyseliny

Slunečnicový olej

* výroba ze slunečnicových semínek

* nemá příliš výraznou chuť ani vzhled

* koupit jej můžete i zastudena lisovaný

* vyzkoušejte s olivovým olejem a bazalkou

* je zdrojem nenasycených mastných kyselin a vitaminu E

* obsahuje lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky

Dýňový olej

* má tmavě hnědou barvu

* chutná po pražených dýňových semínkách

* v teplé kuchyni se přidává až na konec úpravy

* hodí se do salátů, k dušené zelenině nebo k rybám

* obsahuje vitamin A a vitaminy skupiny B

* má vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, lecitinu a zinku

Avokádový olej

* vyrábí se ze semen avokáda

* dobře snáší vysoké teploty až do 265 °C

* panenský avokádový olej se dává do salátů a dresinků

* hodí se k přípravě masa, ryb, brambor i zeleniny

* obsahuje beta-sitosterol snižující hladinu LDL cholesterolu v krvi

* je zdrojem vitaminů B6, E, C, D a draslíku

Řepkový olej

* vyrábí se z řepky olejné

* má neutrální chuť i vůni a vysoký bod varu

* prodává se jak zastudena lisovaný, tak rafinovaný

* používá se do salátů, při vaření i smažení

* obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin

* pomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi

Vyzkoušejte i tyto netradiční oleje:

Pupalkový olej má nahořklou chuť, jež vymizí v čaji, polévce či jogurtu. Je zdrojem řady biologicky aktivních látek, nenasycených mastných kyselin, vitaminů A a E. Sezamový olej má oříškovou chuť i vůni, dobře snáší vysokou teplotu. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, E, lecitin a vápník. Bodlákový olej je tekutější, nemá žádnou příchuť a je lehce stravitelný. Hodí se především do studených pokrmů, tepelnou úpravou ztrácí zdraví prospěšné látky. Olej z vlašských ořechů je jemný, má tmavou barvu a oříškovou příchuť. Využívá se k přípravě salátových dresinků, na ochucení moučníků, k pokrmům z drůbežího masa a zeleniny. Mandlový olej má světlou barvu, používá se do těsta a cukrovinek, k rybám či vařené zelenině. Obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, vitaminy A, E a vápník. Olej zpšeničných klíčků je zastudena lisovaný, používá se ve studené kuchyni, je lehce stravitelný a chutný. Obsahuje vitaminy E a B, železo, fosfor, esenciální mastné kyseliny a přírodní estrogen.

Autor článku: Jana Vašáková (Dieta)
Zdroj: Dieta

Komentáře

Anonym | 12.9.2013 15:18

Katka

Milusone | 17.5.2012 16:49

Dýňový olej

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění