Rajčata

Biotin v rajčeti prospívá pokožce, vlasům i nehtům, kyselina listová podporuje krvetvorbu a vitamin C chrání srdce a posiluje imunitu.
Rajčata
22.2.2006 0:00 |

Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. Století. Rajčata se pěstují jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou  různých velikostí, tvar a barev.

Tato zelenina má nízkou energetickou hodnotu, je v ní mnoho vitaminu C, provitaminu A, dále pak  niacin, vitaminy B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Má antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhá při ateroskleróze a tukové degeneraci jater. Obsahují lykopeny- karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny také propůjčují rajčatům červenou barvu, právě proto jsou nedozrálá rajčata na tuto látku poměrně chudá. Dále se v rajčeti nachází tyramin, což je látka, které působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Tato zelenina je také bohatá na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Účinky na organismus:
- podporují tvorbu hemoglobinu
- pomáhají revmatikům a diabetikům
- působí preventivně proti infekcím
- starají se o zdravou pokožku
- zlepšují náladu
- podporují spánek
- posilují srdce
- povzbuzují tvorbu hormonů
- odstraňují zácpu
- chrání sliznice v celém těle

Rajčata bychom měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích. Pro některé osoby je slupka těžko stravitelná, proto rajčata nejprve přelijeme horkou vodou a pak slupku snadno stáhneme.

Recepty z rajčat
Rajčatová vejce s petrželkou
4 vejce, 1 cibuli, máslo, 1/2 kila rajčat, pepř, sůl, petrželka
Na másle zpěníme cibuli, přidáme spařená a oloupaná rajčata a dusíme do změknutí. Přidáme sůl, pepř, petrželku a pak v rajčatech vyhloubíme 4 důlky. Do nich vklepneme vajíčka a dusíme pod pokličkou. Podáváme s pečivem.

Rajčatové těstoviny
300 g těstovin, 400 g rajčat, 2 dl smetany, olej, cibule, bazalka, šalvěj, muškátový květ, strouhaný sýr, sůl
Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme pokrájená rajčata, bylinky, muškátový květ, sůl a dusíme. Ke konci vmícháme smetanu a směsí přelijeme uvařené těstoviny. Posypeme strouhaným sýrem.

Gazpacho
4 velká rajčata, 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, petrželka, 1/4 lžíce bazalky, 1/4 lžíce oregana, 1 šálek rajské šťávy, sůl, pepř
Rajčata, papriku, mrkev, okurek, česnek a cibuli nadrobno pokrájíme, přidáme koření, sůl a rajskou šťávu. Důkladně promícháme a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice vychladit.

 

 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Kačka | 24.2.2007 17:05

rajče

hajzlík | 24.1.2007 17:38

žádný

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění