Recepty z cukety: letem světem

Cuketa má v kuchyni mnohostranné využití a je  velmi oblíbená i v zahraničí. Dnes vám přinášíme několik cuketových receptů inspirovaných právě světovou kuchyní.
Recepty z cukety: letem světem
14.8.2009 0:00 |

Řadu dalších cuketových receptů ze světové i ryze české kuchyně pak naleznete např. v článku Vaříme z cukety.

Italská cuketová polévka


Ingredience:
2 lžíce olivového oleje,
1 lžíce másla,
1 cibule,
900 g cuket,
1 lžička oregana,
600 ml  vývaru,
120 g parmezánu,
300 ml smetany,
sůl, čerstvě mletý pepř.

Postup přípravy:
Ve velkém hrnci rozpálíme olej a máslo a na něm osmažíme do sklovita na kostičky nakrájenou cibulku. Přidáme na kolečka  nakrájenou cuketu, oregano a dle chuti osolíme a opepříme. Dusíme asi 10 minut pak přidáme vývar a za stálého míchání přivedeme k varu. 
 
Nakonec cuketovou polévku rozmixujeme najemno a přecedíme přes síto. Přilijeme půlku smetany a ohřejeme, ale nevaříme. Pokud je cuketová polévka příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem. Podle chuti přisolíme a opepříme.

Francouzské Ratatouille


Ingredience:
1 cibule
1 konzerva sterilovaných rajčat
1 - 2 menší cukety
tři stroužky česneku
2 rajčata
2 zelené papriky

Postup přípravy:
Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky. Cukety oloupeme, papriky a rajčata omyjeme, a vše také nakrájíme.
Na oleji osmahneme skroro dohněda cibuli a česnek, přidáme papriku, cuketu a podlijeme.
Přidáme tymián, majoránku, rozmarýn, sůl a pepř. Chvíli dusíme. Pak přidáme kousky rajčat a sterilovaná rajčata, dochutíme špetkou cukru. Ratatouille podáváme s chlebem.

Penne s cuketou a ricottou

Ingredience:
1 balení těstovin penne
1 kg mladé cukety
4 stroužky česneku
dvě lžíce olivového oleje
1 svazek bazalky
350 g ricotty
parmazán
sůl, pepř

Postup přípravy:
Těstoviny uvaříme podle návodu.  Cukety očistíme, omyjeme a v horké osolené vodě blanšírujeme dvě minuty. Palk je propláchneme ve studené vodě a nakrájíme na plátky.

Plátky cukety smažíme na rozpáleném oleji asi minutu, pak přidáme nadrobno nakrájený česnek. Pak smícháme s těstovinami, přidáme  nakrájenou bazalku, riccotu a dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme posypané parmezánem.

Penne s cuketou. Penne s cuketou.

Cuketové čatní 

Ingredience:
1/2 kg cuket 
350 g jablek 
250 g cibule 
50 g čerstvého křenu 
10 lžic 8% octa
špetka vegety
špetka sladké papriky
špetka kari

Postup přípravy:
Omyté a oloupané cukety nakrájíme na kolečka, oloupaná jablka bez jádřinců na čtvrtky. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky.

Vše vložíme do hrnce, přidáme koření, ocet a nastrouhaný křen a uvedeme do varu, vaříme 15 minut. Horké čatní naplníme do skleniček, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, než vychladnou. Používáme jako přílohu k masům, sekané, paštikám apod.

Další databázi téměř 20.000 receptů naleznete na našem webu Recepty.cz

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

tapinka | 20.8.2009 21:05

grilovaná

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění