Sladké desatero: Jak mít pod kontrolou také zvyšující se chutě na sladké!

Nastaly víkendy trávené na zahradách a zahrádkách, týdny vytoužených dovolených, oslavy spojené s grilováním. Léto je prostě pohoda. A naneštěstí pro nás k téhle pohodě patří i mlsání… Jako by s příchodem slunečních paprsků trochu otupěla naše ostražitost a místo toho se objevila touha vychutnávat si život do poslední kapky nebo drobečku. Dobroty plné cukru nevyjímaje.
Sladké desatero: Jak mít pod kontrolou také zvyšující se chutě na sladké!
29.7.2013 12:00 |

„Hlavně je potřeba zdůraznit, že se sladkým je prostě spojený pocit slasti. Ať si ho můžete dovolit, protože žijete aktivním životem, nebo byste si ho měli z jakéhokoli důvodu zakazovat, má v sobě sladké neoddiskutovatelnou nadhodnotu požitku. A protože léto je požitkem samo o sobě, je vlastně pochopitelné, že si sladkost jako další z těch mnoha prázdninových libůstek vpouštíme najednou ochotně do jídelníčku,“ objasňuje na začátek výživová poradkyně Mgr. Adela Marečková z týmu Petra Havlíčka. Teď už jistě víte, proč vás v létě přes všechnu zdánlivou logiku válcují kila navíc a sladkosti se derou na přední místo ve vašem jídelníčku. Jak se s tímhle faktem poprat, aniž byste o něco přišli a aniž byste po prázdninách potřebovali o velikost větší šatník? Společně s. Adelou Marečkovou jsme pro vás sestavili malé desatero:

1. Nejdřív jezte, pak mlsejte

Nikdy sladkému nedávejte přednost před jiným jídlem. Pořád u mlsání vnímejte především funkci „požitek navíc“ a zásadně si ho dopřávejte až poté, co se zasytíte kvalitními potravinami s dostatkem nejen vhodných sacharidů či tuků, ale také bílkovin. V tomto základu se zaměřte hlavně na potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem (tabulka např. na www.stob.cz) – to proto, že nízký a vysoký glykemický index vám zaručí pocit delší sytosti a odloží 2 nástup chutí na sladké.

2. Sladké nesupluje jídlo

Zapomeňte samozřejmě také na systém „raději si dám o koktejl navíc a vynechám večeři“. Sladké samo o sobě nedodá vašemu tělu potřebné živiny, rozhodí vám hladinu krevního cukru, vystaví následnému vlčímu hladu a nakonec vám udělá čáru přes rozpočet ještě tou nenáviděnou rostoucí 3 hmotností!

3. Hlídejte si, co pijete

Když už jsme u koktejlů a jiného sladkého letního pití, je třeba myslet na to, že NENÍ součástí pitného režimu. Ten prostě i nadále musí být tvořený hlavně vodou, studeným čajem, čímkoli bez obsahu cukru. A věřte, že když naplníte denní kvótu 30 ml vhodných tekutin na každé kilo vaší váhy, na to sladké pitíčko okolo vám zas až tolik prostoru vlastně ani nezbude. A nejspíš vás přejde většina chutí na zmrzliny, nanuky a další 4 chladivé dobroty.

4. Najděte si jinou odměnu

Zkuste se odnaučit brát sladké jako odměnu – za běhání, toleranci vůči tchyni, prostě za cokoli. Je to ta nejpomíjivější odměna, kterou si můžete představit. To už je lepší vymyslet si třeba… bodový systém. Za všechno, co se vám povede, čím sami sebe překvapíte, si klidně pište body, malujte sluníčka nebo kreslete hvězdičky, potom je sečtěte a pak si plňte větší a trvalejší přání, než jsou ta sladká…

5. Kombinujte hříšné a zdravé

Střídejte vydatné, kalorické s tím, co vám prospívá. A to můžete, i co se sladkostí týče. Když si jednou dopřejete pořádnou ledovou kávu, prostě se naučte, že příště to bude frappé bez cukru. Smetanovou zmrzlinu pak můžete snadno prostřídat s domácí dření, pařížský dort s odlehčeným tvarohovým dezertem plným ovoce. Kalorické rozdíly jsou neuvěřitelné! Hlavně tehdy, když odlehčené varianty budou převažovat.

6. Neokrádejte se o skutečný požitek

Všechno sladké si pak hlavně nezapomínejte vychutnávat. Jeho takřka až magnetická přitažlivost, fakt, že bychom ho neměli, totiž nejčastěji vede k tomu, že dotyčnou dobrotu zhltneme během pár vteřin. Chuťové buňky si ji nestihnou vychutnat, mozek ani nezaregistruje, že měl prožít to kýžené sladké potěšení, a než se vyšvihne hladina krevního cukru, aby zasignalizovala, že cíl sladké mise byl naplněn, stihnete si dát místo jednoho nanuka dva.

7. Dbejte na kvalitu

Labužníci mimo jiné také nekonzumují nic, u čeho si neověří původ – tedy kromě jiného kvalitu použitých surovin. Raději si tedy do léta nastudujte, co se z čeho skládá, a vytvořte si seznam potravin, které nejsou nevhodné proto, že jsou sladké, ale které do vašeho obohaceného jídelníčku nepatří prostě proto, že jejich složení nestojí ani za zlámanou grešli! Pořád si opakujte, že když už budete mlsat, musí to být něco, co bude mít nějaký živinový přínos. V regálech a na pultech pak místo „dobroty“ ze ztužených rostlinných tuků sáhněte raději po pravé tvarohové zmrzlině, protože z tvarohu už si vaše tělo něco vezme. Prostě se nešiďte, ale ani nesahejte po první sladkosti, na kterou natrefíte.

8. Netýrejte se počítáním

Nespoléhejte se ani na již zmíněný systém „něco za něco“. Neslibujte si, že na zmrzlinový pohár zajdete až po procházce, na níž přece spálíte nějaké ty kalorie. To ano, ale nikdy skutečně nebudete vědět, kolik kalorií jste nechala v parku a kolik se vám jich do těla naopak vrátilo (a ještě přibylo) s tím pohárem. Nemluvě o tom, že pak se přece ztrácí efekt toho labužnického vychutnávání, když se do cukrárny posadíte s notýskem a kalkulačkou nebo chytrým telefonem a budete bádat, jestli si z objednané dobroty můžete dovolit půlku, nebo snad ani to ne. Místo toho se spíš starejte o to, aby se výdej energie stával stále samozřejmějším.

9. Naučte se na méně sladké sladkosti

Opravdu! Prostě před létem zapracujte cíleně na malé „odvykačce“. S cukrem je to totiž jako se solí. Také vám, když ji eliminujete, první týden dva v jídelníčku chybí, ale pak už vám všechno kdysi normálně slané přijde přesolené. A s cukrem je to obdobné. Pokud si tedy dáte tu práci, že úmyslně vyřadíte na několik týdnů přebytečné cukry, při pečení uberete cukr na polovinu, nedělní koláče přestanete cukrovat, do kafe si také nic nepřihodíte… časem vám to kdysi normálně sladké přijde přeslazené a podle téhle nové chuťové laťky si i při tom největším „vegetění“ na pláži prostě budete přirozeně vybírat méně sladké věci.

10. Nic si nevyčítejte

Pokud už půjdete do letního mlsání, pak prostě s plným vědomím toho, že si ho užijete – a nebudete po pěti minutách vyčítat. To by se totiž vytratil i efekt labužnického vychutnávání a příjemného pocitu. A kupodivu tím vzrostlo riziko, že brzy zatoužíte po novém sladkém pokusu, aby ty kladné emoce konečně přišly. Kdepak, s výčitkami nedorazí. Takže až si objednáte letošní první plážový koktejl, pak s plným vědomím toho, co děláte, po dobré rozvaze, co se použitých surovin týče, a hlavně s vyhlídkou, že když už, tak si ho prostě vychutnáte, aby se dostavilo to očekávané uspokojení!

Článek vyšel v časopise Dieta

Autor článku: Jana Potužníková
Zdroj: Dieta

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění