Slivoně

Slivoně posilují nervy, přináší duševní svěžest, podporují trávení a jsou výborným prostředkem při hubnoucích kúrách.
Slivoně
12.4.2006 0:00 |

K nejznámějším poddruhům slivoní patří švestky,slívy, renklódy a mirabelky. Nejvíce ceněny byly odedávna pravé švestky, které už  od Antiky považovali za léčebný prostředek. Švestky pocházejí z Předního Východu a jihoevropských zemích. Brzy zdomácněly i u nás a staly se nepostradatelnou součástí našich zahrádek. Čím déle jsou švestky na stromě, tím více vimatinů mají.

Švestky mají až 15% cukrů (glukóza a sacharóza), kyseliny jablečnou, citrónovou, flavonoidy s protisklerotickým účinkem. Z vitaminů pak karoteny a hlavně vitaminy B1, B2, B6. Tyto vitaminy  stimulují metabolismus sacharidů, posilují nervy, zlepšují výkonnost a odolnost proti stresu. Mají poměrně mnoho vitaminu E, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek.

Bohatost vlákniny zbavuje střeva odpadových látek, pomáhá při zácpě. Měli by je konzumovat revmatici, lidé s dnou, ledvinovými a jaterními problémy a všichni ti, co trpí poruchami krevního oběhu. Jsou vhodné při odtučňovacích dietách, působí na vyplavování vody z organismu, které tělo obézních zadržuje. Váží také nadbytečné tukové látky ve střevech, které se pak nemohou v těle uložit jako tuková zásoba.

Účinky na organismus:
- posilují imunitní systém
- čistí střeva
- uvolňují zácpu
- zlepšují soustředění
- posilují srdce
- pomáhají při dně a revmatismu
- mají močopudný účinek

Syrové švestky i sušené, také kompoty a dřeň mají mírně projímavý účinek. Sušené švestky podporují vylučování cholesterolu z organismu. Pecky slivoní obsahují látky, ze kterých se může v těle působením enzymů uvolnit jedovatý kyselina kyanovodíková, proto je nekonzumujeme.

Recepty ze švestek
Zdravá povidla
3 hrnky vypeckovaných švestek, fruktóza, mletý badyán 
Švestky pokrájíme na kousky, dáme do hrnce, podlijeme vodou a za stálého mícháme necháme rozvařit. Podle potřeby můžeme přilívat vodu.Na konci vaření necháme přebytečnou vodu vyvařit, pak přidáme mletý badyán a podle chuti fruktózu. (Fruktóza je přírodní monosacharid označovaný jako ovocný cukr. Je vhodná k výrobě výrobků pro diabetiky. Má přibližně o 20 % vyšší sladivost než cukr řepný. Z technologického hlediska vykazuje fruktóza obdobné vlastnosti, a tím pádem je i použití obdobné.)

Švestková polévka
200 g sušených švestek, lžička mleté skořice, lžička anýzu, 0,4 l vody, 2 lžičky bílého jogurtu
Švestky pokrájíme na kostičky. Přidáme k nim anýz, skořici a vodu a vše rozvaříme. Na talíři vmícháme jogurt.
 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění