Sójové mléko – vhodná alternativa k mléku kravskému?

O výhodách, respektive nevýhodách klasického kravského mléka byly napsáno již stohy článků. Některé vyzdvihují tento bílý nápoj do nebe, jiné, mléko naopak označují za potravinu přímo nezdravou.
Sójové mléko – vhodná alternativa k mléku kravskému?
16.2.2011 0:00 |

Kde je pravda, respektive ke které pravdě se přikloníte, necháme na vás. Pokusíme se vám, ale představit možnou alternativu ke kravskému mléku, a to mléko čistě rostlinného původu – sójové mléko.

Sójový nápoj neboli sójové mléko se vyrábí z pečlivě vybraných sójových bobů. Domovinu tohoto nápoje bychom našli v Japonsku a Čině, kde je tradiční a vyhledávanou potravinou po více než dva tisíce let. Japonci dokonce tvrdí, že sójový nápoj může být prospěšný pro osoby trpící srdečními chorobami, kornatěním cév či vysokým krevním tlakem. Dle některých názorů Japonské a Čínské ženy vděčí sójovému mléku za krásnou a hladkou pleť, ale také například za bezproblémové klimakterium.



Výše zmíněné výhody sójového nápoje jsou spíše z roviny domněnek, pojďme se nyní zaměřit na jeho vědecky prokázané vlastnosti a možné výhody pro náš organismus. Sójové mléko, na rozdíl od toho kravského neobsahuje laktózu, která bývá mnohdy příčinou alergických reakcí.

Studie prokazují, že až 75 % světové populace laktózu špatně snáší. Dvě a půl procenta dětské populace jsou na kravské mléko přímo alergická, zatímco u mléka sójového je tento počet čtvrtinový. Sójové mléko oplývá rovněž snadnou stravitelností, neobsahuje na rozdíl od kravského mléka nasycené tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Oproti tomu, bílkoviny, jež obsahuje sójové mléko, a podíl nenasycených mastných kyselin, mají schopnost cholesterol v krvi snižovat.


Kravské mléko může u některých osob způsobovat problémy se zažíváním a zahlenění organismu. Zařazením sójového mléka do našeho jídelníčku mohou být dané problémy částečně vyřešeny. Sójový nápoj pomáhá například odstranit problémy se zácpou. Mléko ze sójových bobů obsahuje zvýšený obsah lecitinu, železa, vitamínu B1 (thiaminu) a B3 (niacinu). Oproti tomu v něm nenajdeme viry či bakterie, ani pesticidy a antibiotika, které se mohou objevit v klasickém průmyslově produkovaném kravském mléce.




Je nutno zmínit velmi diskutovanou látku, jež je v sójovém mléce obsažena. Řeč je o fytoestrogenech. Fytoestrogeny jsou přírodní látky podobné lidským hormonům. Na jedné straně jsou jim připisovány pozitivní účinky při harmonizaci hladiny hormonů u obou pohlaví a zejména pak pozitivní vliv na ženy procházející klimakteriem.

Na straně druhé je zde početná skupina hlasů, která před fytoestrogeny varuje a tvrdí, že nevedou k harmonizaci, nýbrž k negativnímu ovlivnění hormonálního systému, a proto je nedoporučují ve větší míře menším dětem a mladým dívkám.

Autor: Vendula Kochanová
16. února 2011

Autor článku: Vendula Kochanová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Jitka | 14.5.2013 20:40

Dobrý den,

opravdu je sojové mléko tradičním nápojem v Číně a Japonsku? Zatím jsem z jiných článků a internetu vždy vyčetla, že tradiční jsou fermentované výrobky (tedy například tradiční sojová omáčka či tempeh), o sojovém mléku nikde nebyla ani zmínka. Sója v nefermentované podobě ani není tak zdravá a výživná.

Jirka | 17.2.2012 16:02

To jsou lži

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění