Švestky na deset způsobů

Pokrmy ze švestek patří odedávna k tradičním jídlům české kuchyně. Z těchto plodů pozdního léta a raného podzimu můžete vykouzlit spoustu výtečných slaných i sladkých pokrmů. Jisté je, že se budete oblizovat doslova až za ušima.
Švestky na deset způsobů
18.10.2010 0:00 |

Kdo by neznal kynuté buchty s povidlím, které byly doménou především našich babiček a prababiček. A co teprve drobenkový koláč se švestkami nebo švestkové tvarohové knedlíky. Je jasné, že švestky jsou výbornou a nedělitelnou součástí sladkých jídel, hodí se ale i k masu, do nádivek, omáček, dají se využít také na přípravu jednoduché, ale přitom vynikající valašské speciality zvané špetrnky.

Proč si tedy ze švestek neuvařit nějakou dobrůtku. Pro inspiraci vám předkládáme deset receptů, v nichž tyto modré plody s masitou žlutou dužninou ať už z větší, či z menší části figurují.

1. Švestkové knedlíky z pařeného těsta


Na tento recept budete potřebovat 250 gramů hrubé mouky, půl litru polotučného mléka, 1 vejce, 40 gramů másla, sůl, citrónovou kůru, cukr, tvaroh na posypání, půl litru smetany a 750 gramů švestek.

Do mléka dejte máslo a špetku soli, vše uveďte k varu. Za stálého míchání přisypávejte mouku a míchejte do té doby, až se začne těsto odpalovat, tj. přestane se lepit na stěny nádoby. Do takto připraveného vychladlého těsta vmíchejte celé vejce, těsto následně zpracujte na vále. Tvarujte čtverečky, klaďte na ně švestky a tvořte knedlíky. Švestkové knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě zhruba pět minut. Na talíři je nakonec posypte strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem a polijte smetanou nebo rozpuštěným máslem.

2. Bramborové šišky se švestkami a makem


Toto tradiční české jídlo připravíte z půl kila hrubé mouky, 100 gramů másla, 300 gramů vypeckovaných a najemno nakrájených švestek, 50 gramů mletého máku, 1 vejce, 1 kilogramu najemno nastrouhaných vařených brambor, 2 špetek soli a 100 gramů cukru moučky.
Z brambor, špetky soli, vejce a hrubé mouky vypracujte tuhé bramborové těsto, z něhož vyválejte malé válečky – šišky, které následně vařte zhruba dvě minuty ve vroucí osolené vodě. Uvařené bramborové šišky dejte na talíř a přidejte k nim sladkou švestkovou omáčkou, připravenou z dušených švestek a cukru. Vše posypte mletým makem a přelijte rozpuštěným máslem.

3. Švestková omáčka k masu


Švestková omáčka se výborně hodí k masu, a to jak ke kuřecímu, tak k vepřovému i ke zvěřině. Tuto omáčku připravíte ze 400 gramů sušených švestek, 2 decilitrů červeného vína, 2 decilitrů masového vývaru, 2 polévkových lžic balzamikového octa, 150 gramů másla, skořicové kůry, soli, pepře a cukru.

Sušené švestky a skořicovou kůru zalijte červeným vínem a zvolna vařte zhruba deset minut, až se víno zredukuje na polovinu. Poté směs podlévejte předem připraveným masovým vývarem, dokud se švestky nerozvaří a omáčka nezhoustne. Než si švestkovou omáčku nalijete na talíř k pečenému či dušenému masu, zjemněte ji máslem a ochuťte podle potřeby solí, pepřem a cukrem.

4. Švestková nádivka


Do receptu na výbornou švestkovou nádivkou, kterou můžete naplnit třeba kuře, patří 100 gramů jemně nakrájených sušených švestek, 200 gramů másla, 1 decilitr červeného vína, 200 gramů strouhanky, 100 gramů jemně nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce nasekané petrželky a 1 vejce.

Do ušlehaného vejce přidejte strouhanku, máslo, švestky a vlašské ořechy. Důkladně promíchejte a následně přidejte do směsi pažitku a petrželku. Pokud bude nádivka příliš hustá, přidejte podle potřeby červené vína. Takto připravenou nádivkou naplňte omyté, očištěné, osolené a okořeněné kuře. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba hodinu a půl na 200 stupňů.

5. Ořechovo-švestkové muffiny


Na tento recept budete potřebovat 120 gramů másla, 75 gramů hladké mouky, 120 gramů moučkového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, 80 gramů nasekaných vlašských ořechů, 8 kusů sušených najemno nakrájených švestek, 2 vejce, balíček vanilkového cukru, 25 gramů solamylu a špetku soli.

S moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem nejprve utřete máslo do pěny. Postupně přidejte vejce a mouku smíchanou se solamylem, solí a práškem do pečiva. Následně vmíchejte kousky švestek a nasekané vlašské ořechy. Tímto těstem naplňte do dvou třetin formu na muffiny. Pečte v předehřáté troubě zhruba 15 až 20 minut na 180 stupňů.

6. Špetrnky


Ptáte se, co to jsou špetrnky? Jedná se o regionální specialitu pocházející z Valašska. Špetrnky jsou výbornou chuťovkou, jež se skvěle hodí ke slivovici, ale i k pivu, vínu a minerálce. Na přípravu této valašské speciality budete potřebovat 20 plátků libové anglické slaniny a 20 kusů sušených švestek.
 
Plátky slaniny rozložíte a do nich postupně zabalíte sušenou švestku. Vše spojíte párátkem. Takto připravené špetrnky dejte do vymaštěného pekáčku a pečte 15 až 20 minut v troubě. Špetrnky lze samozřejmě připravit také na grilu.


7. Kuřecí stehna na bílém víně a sušených švestkách


Do tohoto vynikajícího pokrmu patří 200 gramů sušených najemno nakrájených švestek, 3 až 4 decilitry suchého bílého vína, 1 kus skořicové kůry, sójová omáčka, lžíce cukru, špetka soli a 6 kuřecích stehen.

Omytá a očištěná stehna dejte do pekáčku, osolte je a podle chuti pokapte sójovou omáčkou. Vše zalijte bílým vínem, přidejte nakrájené švestky, skořicovou kůru, lžíci cukru a špetku soli. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte zhruba hodinu a půl. Ideální přílohou k takto připraveným kuřecím stehnům je rýže nebo dušená zelenina jako třeba růžičková kapusta.


8. Masové špízy se švestkami


Švestky na grilu? Proč ne. Co třeba kuřecí špízy se švestkami? Budete potřebovat 20 plátků anglické slaniny, 20 kusů čerstvých vypeckovaných švestek, 1 kilogram kuřecích prsou nakrájených na kostičky, chilli, moučkový cukr, 1 lžíci barevného pepře, sůl, 3 lžíce sezamového semínka a 3 lžíce olivového oleje.

Do mísy dejte na kostičky nakrájené kuřecí maso, přidejte k němu olej, sůl, barevný pepř a sezamové semínko. Vše důkladně promíchejte. Takto namarinované maso nechte minimálně dvě hodiny odležet v ledničce. Omyté a vypeckované švestky následně posypte moučkovým cukrem a ochuťte solí a chilli kořením. Každou švestku poté zabalte v plátku anglické slaniny. Z namarinovaného masa a ze švestek zabalených ve slanině tvořte špízy, které následně vložte na rozpálený gril a pečte z obou stran do zlatova.

9. Pečený čaj ze švestek, rybízu, jahod a malin


Pečený ovocný čaj, který vás zahřeje zejména během sychravého podzimu a mrazivé zimy, připravíte ze 125 mililitrů rumu, lžičky mleté skořice, 5 kusů hřebíčku, 1,2 kilogramu cukru krystalu, 1 litru červeného rybízu a 1 litru ovocné směsi, kterou budou tvořit švestky, jahody a maliny.

Do vyššího plechu dejte omyté, na kostičky nakrájené ovoce. Menší plody, například rybíz, nechte v celku. Ovoce pečte v troubě půl hodiny při teplotě 200 stupňů. Občas promíchávejte, nakonec na pečené ovoce nalijte rum a opět jej promíchejte. Tuto pečenou směs plňte do sklenic, které posléze zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

10. Zelňačka se sušenými švestkami


Proč obyčejnou zelňačku nevylepšit třeba švestkami? Na tento pokrm budete potřebovat 1 kilogram kysaného zelí, 2 litry vody, 3 decilitry smetany, 50 gramů na nudličky nakrájených sušených švestek, 1 cibuli, na kolečka nakrájenou klobásu, 2 hrsti sušených hub, sůl a sladkou papriku podle chuti, 150 gramů másla, 100 gramů hladké mouky a celerovou nať.

Do velkého hrnce dejte zelí, přidejte nakrájenou klobásu, předem namočené sušené houby a na nudličky nakrájené sušené švestky. Okořeňte a zalijte litrem vody. Tuto směs vařte zhruba 40 minut. Mezitím zpěňte na másle nadrobno nakrájenou cibuli a zasypte ji moukou. Mouku krátce osmahněte a zalijte ji dalším litrem vody. Za stálého míchání jíšku vařte 10 minut, poté ji vlijte do polévky. Zelňačku uveďte do varu, přisolte, zjemněte smetanou a před podáváním ozdobte celerovou natí.

Autor: Alena Štouračová
18. října 2010

Autor článku: Alena Štouračová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Mira | 18.10.2010 13:49

Švestky

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění