Tipy pro silvestrovské pohoštění

Sváteční pohoštění na konci roku může být letos jiné. Stačí použít některé z následujících tipů, kterými je možné již známé studené občerstvení jednoduše ozdravit a připravit moderněji.
Tipy pro silvestrovské pohoštění
aktualizováno 29.12.2011 12:00 |

Kuchařské soutěže, ať již české nebo mezinárodní, jsou pro kuchaře a cukráře velkou událostí, na níž mohou ukázat světu, co umí. Pro hospodyňky jsou stejnou příležitostí rodinné události a svátky. Největšími z nich jsou Vánoce a Silvestr. I když přicházejí, stejně jako kuchařské soutěže, každý rok, od hostitelky se očekávají nejen tradiční pokrmy, ale také netradiční kuchařská překvapení.

Proto zkoušíme nové druhy cukroví, hledáme recepty na nejlepší bramborový salát a čteme ve speciálních vánočních číslech časopisů. Vánoce a Silvestr jsou skvělou příležitostí připravit tradiční občerstvení v novém, moderním kabátě.

I soutěžní menu jsou již dnes upravována tak, aby co nejvíce odpovídala moderním požadavkům na zdravé stravování, které zahrnují mimo jiné odlehčení připravených jídel (nahrazováním tučnějších jídel lehčími variantami), preferování rostlinných tuků a kratší dobu tepelné úpravy pokrmů. I tradiční kuchyně se tak znovu vrací do módy – dnes však v odlehčených variantách a s moderními ingrediencemi.

Vánoce jsou zvláštní příležitostí, při které většina z nás na čas odloží své diety a zdravý jídelníček a neodolá nabízenému cukroví a uzobávání svátečního občerstvení. Je proto na hostitelce, aby sváteční stůl připravila tak, aby nabízel co nejzdravější pochoutky. To přitom neznamená, že na něm hosté najdou pouze ovoce či zeleninu, jak si mnoho lidí stále myslí. Stačí pouze sáhnout po nových surovinách a novém způsobu servírování, a máte vyhráno.

Tipy na moderní občerstvení

  • Vybírejte pouze kvalitní ingredience.
  • Veku nahraďte malými celozrnnými bagetkami, které přeříznete šikmým řezem, a poté podélně rozkrojíte.
  • Používejte roztíratelné rostlinné tuky místo másla. Jsou vhodné jak na podmazání, tak na přípravu pomazánek.
  • Méně je někdy více – při chystání jednohubek či pomazánek je nutné dbát na to, aby se chutě všech ingrediencí vzájemně doplňovaly a podporovaly (ne naopak).
  • Připravené jednohubky ozdobte např. kouskem zeleniny (pomocí tvarovátek můžete vykrájet různé zajímavé tvary).
  • Použijte ozdobná párátka a jiné doplňky. Kreativitě se meze nekladou, jsou přece svátky.
  • Jíme i očima – nezapomeňte na to, že důležitá je nejen chuť, ale také vzhled. Zvolte proto vhodný podklad (některé druhy občerstvení vypadají lépe např. na prkénku nebo přímo na lžičce) a pohrajte si s aranžováním.
Autor článku: Michal Nikodém, šéfkuchař školy vaření Ola Ka
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění