Václavské náměstí se promění v jídelnu. Rozdá se tisíc obědů zadarmo

Dolní část Václavského náměstí se v úterý 10. září promění ve velikou jídelnu. Během několika hodin tu totiž v rámci akce „Hostina pro tisíc“, kterou pořádá skupina Zachraň jídlo, rozdá tisíc obědů zadarmo.
Václavské náměstí se promění v jídelnu. Rozdá se tisíc obědů zadarmo
7.9.2013 12:00 |

Nepůjde však jen tak obyčejný oběd, neboť se bude vařit ze surovin, které by jinak obchody musely vyhodit, přestože se ještě dají použít. Cílem této akce, je upozornit na problém plýtvání potravinami a ukázat, že i z jídla, které nevypadá jako z katalogu, se dá uvařit skvělý oběd.

„Legislativa této země vůbec nenahrává velkým řetězcům a prodejcům, aby zboží na hraně trvanlivosti mohli jednoduše rozdat lidem nebo organizacím, které se sociálně slabým věnují, tak jako to dělají ve vyspělých zemích. Pořád se máme co učit, abychom se třeba i eticky začali těmto státům přibližovat. Snad se podaří touto akcí rozproudit další zásadní téma mezi lidmi,“ říká Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu.

Příprava oběda, na níž bude dohlížet šéfkuchař Petr Pešek, proběhne na Střední škole hotelnictví a gastronomie v Klánovicích. Na přípravu tisíce porcí bude třeba stovky kil potravin, proto se s vařením začne už od brzkých ranních hodin. Jídlo na přípravu obědů darovaly potravinové řetězce Makro a Tesco, které jako jedni z mála spolupracují s tzv. Potravinovou bankou (institucí, kam mohou obchody i jednotlivci přivézt potraviny, které by jinak skončily v koši).

V Evropské unii je ročně zbytečně znehodnoceno na 90 miliónů tun potravin. Tyto potraviny musel někdo vyrobit nebo dovézt a jejich znehodnocení znamená ekonomickou ztrátu, snížení potravinové soběstačnosti a nakonec i zbytečné zvýšení uhlíkové stopy. Toto chování je nutno změnit. Neznamená to nějaké uskrovňování nebo utahování opasků. Znamená to pouze rozumné a rozmyšlené stravovaní a nákupní chování. Proto také velice vítám akci Hostina pro tisíc, která se snaží na tyto nešvary upozornit,“ vysvětluje Pavel Poc, který je v Evropském parlamentu členem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.

Servírovat se bude od dvanácti hodin až do vydání tisíce porcí. Pro hosty budou připraveny stolečky, jídelní stany, informační panely i pódium, na kterém zazní tóny klavíru i rozhovory s hosty. Lidé se budou moci dozvědět o příčinách plýtvání a formou konkrétních rad, tipů a receptů i o možnostech, jak jim předcházet.

Hostina pro tisíc je první veřejnou akcí skupiny Zachraň jídlo, která vznikla před půl rokem. „Uskuteční se v duchu minimální produkce jakéhokoliv odpadu. Nekonzumovatelné zbytky potravin se zkompostují a jíst se bude z talířů ze stále probíhající sbírky „Zachraň nádobí“ pořádané ve spolupráci s iniciativou Bezobalu.org. Darované nádobí následně poputuje charitativním organizacím,“ říká Petr Hanzel, tiskový mluvčí Zachraň jídlo i partnerské organizace Bezobalu, která se v ČR zasazuje o prevenci plýtvání formou prodeje na váhu a bez jednorázových obalů.

Autor článku: MK
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění