Vaříme zdravě: Domácí chleba

Chcete vědět, jak upéct zdravý chleba bez éček, chemických ochucovadel a všelijakých pekařských příměsí? Začínáme nový seriál o zdravém vaření.
Vaříme zdravě: Domácí chleba
5.4.2006 0:00 |

Chleba je klasická potravina, bez které si život asi dovede představit jen málokdo. Málokdo ale také zkoumá, z čeho je takový chleba, který si přineseme z obchodu, složen. Často se obchodníci a prodejci s etiketou, která by nás s tímto seznámila, ani nenamáhají. Balené chleby jsou na tom s etiketami lépe, ale zase jejich složení nás většinou nepotěší- éčka ,barviva, příměsy, ochucovadla. Chleba si ale můžeme upéct doma a nemusí to být vůbec složité. Přinášíme vám tři recepty, podle kterých si takový chleba můžete vyrobit doma. Příště si pak upečeme celozrnné buchty a bábovku bez cukru (místo něj použijeme med nebo obilný slad) a v dalším díle nás čekají zdravé knedlíky. Vězte, že klasická jídla se dají připravovat ve zdravé variantě, aniž by trpěly naše chuťové pohárky.


Chléb dle fantazie
1)Připravíme si kvásek: do hrnku dáme jedny kvasnice, 3 lžičky cukru (lze nahradit obilným sladem), zalijeme vodou a rozmícháme; necháme chvíli odstát.
2) Do mísy dáme 1 kg mouky (jakákoli kombinace, která nás napadne, například 1/2 bílé a 1/2 špaldové mouky), 2 lžičky soli, kmín, semínka (dýně, sezam, slunečnice, …)
3) Zalijeme kváskem a přilíváme pivo (nebo místo něj i obyčejnou vodou) a hněteme těsto (půl litr piva nebo vody je většinou tak akorát.
4) Necháme odstát v teple přikryté utěrkou, dokud nenakyne (cca 1/2 až 3/4 hodiny)
Uhněteme bochník, který vložíme do trouby a pečeme na 175° nebo 200° cca hodinu; během pečení několikrát potřeme slanou vodou.
Poznámka: Vůbec se nebojte experimentovat, chleba může být pokaždé jiný, dá se do něj přidávat, co vás napadne, experimentovat se dá i s různou moukou a jejím poměrem. Semínky nešetřete.

Bio chleba se semínky
Tento chleba je opravdu velmi zdravý a jednoduchý na přípravu. Budete potřebovat:
350 g hrubé celozrnné mouky
350 g hladké celozrnné mouky
20 g droždí
10 g soli
přibližně 300 ml vody
2-3 hrsti semínek (sezam, slunečnice, dýně,..) nebo ořechy

Smícháte obě mouky, přidáte sůl, semínka, promícháte. Předehřejeme troubu na 230 stupňů. Droždí rozdrobíme do mouky, přidáme  vlažnou vodu a těsto uhněteme do bochánku (vody můžete přidat i více, pak bude těsto nadýchanější, chce to experimentovat a časem zjistíte, kolik vody je asi potřeba). Necháte asi 30 minut kynout pod utěrkou v teple- nikoli v horku a pak dáte bochánek na plech na pečící papír (můžete vytvarovat ovál, kulatý bochánek, nebo dva menší bochánky), potřete žloutkem a dejte péct asi na třicet minut.

Bio chleba s olivami
Můžete připravit také jemnější variantu bio chleba. Použijte pouze hladkou celozrnnou mouku, uberte trochu vody a místo toho přimícháte do těsta trochu olivového olej. Místo semínek pak použijte olivy. Jinak je postup stejný, jen místo vejcem potřete povrch olejem.

Další díly seriálu Vaříme zdravě naleznete v rubrice Zdravá výživa

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Štěpánka | 27.6.2006 07:29

Pekárna na chleba

Martin | 27.5.2006 14:48

MartinV

jája | 16.5.2006 12:17

RE: Není hodina moc?

Ivana | 16.5.2006 12:02

Není hodina moc?

Monika | 5.4.2006 16:47

Chlebík

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění