Vaříme zdravě: Pokrmy z brambor

Brambory patří k nejvšestrannějším potravinám, dají se připravit na mnoho chutných a zdravých způsobů.
Vaříme zdravě: Pokrmy z brambor
20.9.2006 0:00 |

Brambory obsahují téměř všechny minerály a stopové prvky. Naleznete v nich draslík (odvodňuje tělo při nemocech srdce a ledvin, vyplavuje škodliviny), vápník a fosfor (součást kostní tkáně), zinek (pro tvorbu hormonů), niacin, kyselinu listovou (pro krvetvorbu a nervy), ale tím výčet nekončí. Brambory mají značné množství hořčíku, železa, mědi, kobaltu, fluóru, vitaminů skupiny B, kyselinu pantotenovou, vitamin C.
Posilují srdce a krevní oběh, regulují hospodaření vodou v těle, posilují svaly a tkáně, odstraňují zácpu, snižují krevní tlak. Nezralé zelené části brambor obsahují rostlinný jed glykoalkoloid, který se neničí ani vařením, proto příliš naklíčené nebo zelené brambory nekonzumujeme. Při vaření používáme co nejméně vody, aby nedocházelo ke ztrátě vitaminu C a minerálních látek.

Recepty:
Pórkové brambory s petrželkou
cca 10 cm středně tlustého pórku, malá cibule, 2-3 brambory, lžička celozrnné hladké mouky, půl hrnku nízkotučného mléka, pepř, sůl, petrželka, olivový olej
Pórek a cibuli pokrájíme na kolečka a podusíme na oleji. Poprášíme moukou a podlijeme mlékem, přidáme na kolečka pokrájené brambory, osolíme, opepříme a posypeme petrželkou. Přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka.

Řecký bramborový nákyp
250 g brambor, lžička olivového oleje, šťáva z půlky citrónu, kmín, tymián, sůl, pepř
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do zapékací misky vytřené olejem. Přelijeme citrónovou šťávou, osolíme, přidáme pepř, kmín a tymián. Pokapeme zbytkem oleje. Pečeme v troubě asi 45 minut, můžeme během pečení obrátit.

Brambory s tvarohovou pěnou
2 velké brambory, 60 g nízkotučného tvarohu, 60 g zakysané smetany, citronová šťáva, sůl, pepř, kopr
Umyté brambory vaříme ve slupce do poloměkka. Poté je zabalíme do alobalu a v troubě dopečeme doměkka. Zakysanou smetanu a tvaroh smícháme s trochou citronové šťávy, solí, pepřem a posekaným koprem a umixujeme. Brambory rozbalíme do půlky, navrstvíme na ně krém a podáváme.

Pečené mandlové brambory s bazalkou
1/4 kg brambor, lžíce olivového oleje, sůl, kmín, 10 g mandlí, Omáčka: kysaná smetana, sůl, bílý pepř, bazalka
Brambory oloupeme a rozpůlíme. Zalijeme je olejem, osolíme, přidáme kmín a pořádně promícháme. Poté vložíme brambory na plech a pečeme na 150 stupňů asi 40 minut. V půlce pečení posypeme mandlovými lupínky (spařené mandle oloupeme a pokrájíme na plátky) a promícháme. Kysanou smetanu smícháme s posekanou bazalkou (nebo sušenou), osolíme a opepříme. Dozlatova upečené brambory dáme na talíř a přelijeme omáčkou.

Rajčatové brambory s jogurtem
100 g brambor, 20 g rajčat, 10 g cibule, olivový olej, 3 lžíce nízkotučného jogurtu, mletá paprika, bazalka, sůl
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mletou papriku a podlijeme vodou. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme k cibuli, osolíme a dusíme. V polovině dušení přidáme kolečka rajčat, vmícháme jogurt a na závěr ochutíme sekanou bazalkou.

Bramborový salát s koprem a ořechy
100 g brambor, stroužek česneku, kopr, 60 ml zakysané smetany, lžička posekaných vlašských ořechů
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, pak je oloupeme a pokrájíme na kostky. Brambory pak dáme do větší misky. Kopr posekáme a posypeme jím brambory. Česnek utřeme a přidáme společně s posekanými ořechy do misky. Vše nakonec zalijeme kysanou smetanou a dáme vychladit.

Bramborový salát s rajčaty
4 velké brambory, 2 velká rajčata, avokádo, chilli paprička, stroužek česneku, cibule, paprika, 2 lžíce nasekané natě koriandru, lžička olivového oleje, lžička citrónové šťávy, sůl, pepř
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a uvaříme je doměkka. Avokádo rozkrojíme, vyndáme pecku a dužinu rozmačkáme, přidáme olej, citrónovou šťávu, utřený česnek, nakrájenou cibuli a promícháme. Rajčata nakrájíme na  plátky, smícháme s nasekanou chilli papričkou a plátky papriky, přidáme brambor a nakonec avokádovou směs. Posypeme koriandrem, osolíme a opepříme.

Cikánské brambory s olivovým olejem
1 kg brambor, kelímek kysané smetany, 2 cibule, sůl, pepř, 70 g olivového oleje, mletá paprika
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, poté oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, sůl, pepř, kysanou smetanu, brambory a prohřejeme. Salát podáváme teplý nebo studený.

Bramborové škubánky s mákem
500 g brambor, 100 g jemné celozrnné mouky, 100 g jemné krupice, 1 vejce, 150 g máku, med, strouhané oříšky, tvaroh
Brambory uvaříme i se slupkou, necháme vychladit, oloupeme a rozšťoucháme. Přidáme mouku, krupici, vejce a vypracujeme těsto, ze kterého na pomoučeném vále utvoříme váleček. Z něj pak odkrajujeme malé kousky, které vaříme v osolené vodě dokud nevyplavou. Pak je dáme na talíř, pokapeme je olivovým olejem a medem, posypeme tvarohem, umletým mákem a strouhanými oříšky.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění