Vaříme zdravě: Pokrmy z cizrny

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny, proto se dnes zaměříme na recepty na její přípravu.
Vaříme zdravě: Pokrmy z cizrny
14.2.2007 0:00 |

Cizrna beraní je jednou z nejkvalitnějších luskovin. Má vysoký obsah cukrů, bílkovin a vlákniny, je dobrým zdrojem lysinu, kyseliny linolové, vápníku, železa, kyseliny pangamové, vitaminu E a B. Je účinná v prevenci nemocí srdce a cév, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá lépe zvládat stres, chrání proti rakovině.

Rajská polévka s cizrnou
Ingredience:
150 g vařené cizrny
120 g rajského protlaku
1 mrkev
1 menší cibule
30 g pšeničné celozrnné mouky
30 g oleje
2 bobkové listy
1/2 lžičky tymiánu
2 lžíce ovesných vloček
1,2 l vody
sůl
bio bujon

Příprava: Cizrnu uvaříme doměkka, pak ji v hrnci na oleji lehce osmahneme, vyjmeme z oleje a na zbylém oleji zpěníme posekanou cibuli, kolečka mrkve, pak zaprášíme moukou, přidáme koření, bio bujon a protlak, Zalijeme vodou, osolíme, povaříme, pak přidáme cizrnu a vločky.

Cizrnový salát se zeleninou, žampiony a jogurtem
Ingredience:     
       
300 g cizrny
150 g salátové okurky
100 g sterilovaných žampionů
1 červená paprika
1 cibule
2 zakysané smetany
2 stroužky česneku
sůl
pepř

Příprava: Zeleninu a žampiony nakrájíme na menší kousky, cibuli na kostičky, osolíme. Smetanu smícháme s česnekem, cibulí a pepřem. Uvařenou a okapanou cizrnu přidáme k nakrájené zelenině, promícháme a zalijeme připraveným dresingem. Dáme vychladit do lednice a na talíři pak dozdobíme pažitkou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Kořeněná cizrna
Ingredience:


80 g doměkka uvařené cizrny
drcený kmín
1 sušená feferonka
1 stroužek česneku
šťáva z půlky citrónu
sůl
pepř
olivový olej

Příprava: Uvařenou cizrnu rozmačkáme, přidáme roztlučenou feferonku, utřený česnek, šťávu z půlky citrónu, pepř a kmín. Nakonec zjemníme olivovým olejem.

Cizrnová pomazánka
Ingredience:


200 g cizrny
tahini omáčka
kmín
pár stroužků česneku dle chuti
olivový olej
sůl

Příprava: Cizrnu namočíme přes noc do hrnce s vodou a ráno ji uvaříme se solí a kmínem doměkka. slijeme, necháme vychladit a pak rozmixujeme s trochou vody. Ochutíme utřeným česnekem, olivovým olejem a tahini. Mažeme na celozrnné pečivo a dozdobíme zeleninou.

Cizrna s kuskusem


Ingredience:


celozrnný kuskus
cizrna uvařená doměkka
okurka
rajčata
olivy
jablečný ocet
olivový olej

Příprava: Předem namočenou cizrnu uvařte doměkka. Kuskus připravte dle návodu, nechte vychladit, smíchejte s cizrnou, pokrájenou zeleninou a zakapejte jablečným octem a olivovým olejem. Nechte uležet.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Anonym | 21.5.2012 06:31

Je škoda, že vše údajně velmi zdravé je zároveň jako jídlo velmi odporné.

Zora | 24.1.2012 14:54

Nápady

Zdeňka | 22.3.2007 07:26

cizrnka a kuskus

Kloa | 14.2.2007 21:57

cizrny

Vlastinka | 14.2.2007 09:54

moje oblíbená cizrna

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění