Vaříme zdravě: Pokrmy z fazolí

Fazole mají velké množství vlákniny, která ovlivňuje trávení a snižuje možnost výskytu  rakoviny tlustého střeva.
Vaříme zdravě: Pokrmy z fazolí
26.7.2006 0:00 |

Fazole jsou bohaté na železo, vápník, draslík, mangan, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky, bílkoviny jsou zase nenahraditelné pro látkovou přeměnu- pokud je jich nedostatek, buňky nejsou tak aktivní a nastupuje únava, nervozita a porucha soustředění. Pomáhají při nemocech jater a ledvin, dodávají energii, pomáhají při chorobách močového měchýře, snižují obsah cukru v krvi a jsou vhodné při chorobách srdce a krevního oběhu

Recepty:
Smetanové fazole
100 g fazolí, 10 g másla, trocha mouky, cibule, sůl, mletá paprika, 20 g kysané smetany
Fazole namočíme do studené vody a druhý den je uvaříme doměkka. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme papriku, mouku a smažíme asi 2 minuty. Pak zalijeme trochou vody, necháme 15 minut povařit, přidáme fazole a přelijeme rozkvedlanou smetanou. Osolíme.

Fazolová polévka
100 ml zeleninového vývaru, 200 g rajčat, 100 g brokolice, cibule, stroužek česneku, sůl, lžička rostlinného oleje, pepř, mletá paprika, 70 g doměkka uvařených fazolí, 10 g parmazánu, med
Cibuli nakrájíme na kostky, utřeme česnek, brokolici uvaříme, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Česnek, cibuli a rajčata orestujeme na oleji, vlijeme vývar a rozmixujeme. Přidáme brokolici a fazole. Ochutíme solí, pepřem, medem a paprikou. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem a podáváme.

Zapečená fazolová směs
200 g fazolí, 1 kg brambor, 2 vejce, 1 paprika, 4 rajčata, 4 stroužky česneku, olivový olej, bazalka, petrželka, pepř, sůl
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a nakrájíme je na kostičky. Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Utřený česnek zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou papriku, oloupaná a pokrájená rajčata, osolíme, opepříme, ochutíme  bazalkou a petrželkou a chvíli restujeme. Fazole rozmixujeme, přidáme k zelenině, prohřejeme a dáme na dno vymazané zapékací misky. Nahoru dáme brambory, přelijeme rozšlehanými vejci a pečeme dozlatova.

Fazolová kaše
250 g fazolí, 6 stroužků česneku, 3 lžíce olivového oleje, 50 celozrnné mouky, sůl
Fazole namočíme přes noc, pak uvaříme doměkka a vývar si odložíme stranou. Uvařené fazole rozmixujeme nebo pomeleme, přidáme vývar z fazolí, mouku, utřený česnek a olej. Promícháme, necháme projít varem a pak podáváme s kysaným zelím.

Francouzské fazolky
700 g zelených fazolek, 3 lžíce olivového oleje, lžička citronové šťávy, sůl, pepř, petrželka
Fazolky pokrájíme na menší kousky, osmahneme je na oleji, podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Pak vmícháme citronovou šťávu, 2 lžíce čerstvě sekané petrželky a podáváme buď jako přílohu neb samostatně s celozrnným pečivem.

Koprové fazolky s kysanou smetanou
800 g zelených fazolek, 2 lžíce másla, cibule, kelímek zakysané smetany, kopr,sůl
Fazolky pokrájíme na menší kousky a uvaříme je v troše osolené vodě doměkka. Posekanou cibuli zpěníme na másle, přidáme zakysanou smetanu, kopr a sůl. Chvíli povaříme, pak přidáme fazolky, provaříme a podáváme.

Mexické fazole
50 g suchých fazolí, 50 g rajčat, cibule, trocha celozrnné mouky, mletá paprika, sůl, křen
Fazole namočíme ve vodě přes noc a pak je uvaříme doměkka. Zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku, papriku, pokrájená rajčata, strouhaný křen a promícháme. Na závěr přidáme uvařené fazole.

Fazolkovo- smetanová polévka
400 g zelených fazolek, 1 l vývaru, olivový olej, 2 lžíce celozrnné mouky, 1 mrkev, 1 petržel, cibule, 2 stroužky česneku, 1 kelímek kysané smetany, pepř, sůl, ocet, petrželka
Z olivového oleje a mouky připravíme jíšku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme, přidáme nakrájené fazolky, posekanou cibuli, nastrouhanou mrkev a petržel a utřený česnek. Uvaříme doměkka, pak zjemníme smetanou, osolíme, opepříme, podle chuti okyselíme a na talíři posypeme petrželkou.

Fazolový salát
150 g barevných fazolí, 150 g bílých fazolí, 100 g tvrdého sýra, 5 lžic olivového oleje,  lžíce vinného octa, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, směs bylinek -majoránka, dobromysl, oregáno, bazalka
Fazole namočíme přes noc a pak uvaříme doměkka v osolené vodě. Připravíme si marinádu z oleje, octa, utřeného česneku, pepře a bylinek a přelijeme touto směsí fazole. Necháme uležet, pak posypeme sýrem pokrájeným na kostičky a podáváme s celozrnným pečivem.

Další díly seriálu Vaříme zdravě naleznete v rubrice Zdravá výživa

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění