Vaříme zdravě: Pokrmy z jáhel

Z jáhel můžeme uvařit množství slaných nebo sladkých pokrmů, mezi nejznámější patří například jáhelník. 
Vaříme zdravě: Pokrmy z jáhel
7.11.2007 0:00 |

Jáhly jsou loupané proso, vznikají po odstranění semenné slupky. Jsou významnějším zdrojem vitaminů než ostatní obilniny, obsahují velké množství vitaminu B, železa, fosforu. Jsou vhodné pro studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Jsou ideální potravinou při chudokrevnosti, vyčerpanosti, po nemocech a úrazech. Zlepšují imunitu a  látkovou přeměnu. Obsahují 70-73% sacharidů a 11 do 13% bílkovin.
Jáhly se připravují tak, že je nejprve propláchneme a vícekrát spaříme vroucí vodou, abychom odstranili jejich nahořklou chuť. Stačí vařit jen okolo 30 minut a není nutné je před vařením namáčet.
 
Jáhelník
Uvaříme v libovolném poměru jáhly s rýží nebo kroupami. Pak do vymazaného pekáče klademe vrstvu jáhel a vrstvu ovoce (meruněk, jablek, švestek) a vrstvy střídáme. Vše se peče asi 20 minut.
Vyzkoušet můžete také jáhly se zeleninou: opražíme zeleninu (podle vlastního výběru), přidáme jáhly a pražíme asi 5 minut. Přidáme osolenou vodu, přivedeme k varu a necháme vařit asi půl hodiny, dokud se voda nevyvaří.

Mexické jáhly
Ingredience:

100 g jáhel
150 g rajčat
2 stroužky česneku
půl cibule
10 g mandlí
zázvor
mořská sůl
chilli koření
olivový olej

Postup přípravy: Jáhly vaříme ve vodě doměkka. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek na plátky a vše zpěníme na olivovém oleji. Rajčata spaříme, oloupeme, pokrájíme na kostičky a přidáme k jáhlům. Vmícháme nadrobno pokrájené mandle, osolíme, ochutíme chilli kořením a špetkou zázvoru.

Placičky z jáhel
Ingredience:
vařené jáhly
strouhaná mrkev
vejce
jarní cibulka
čerstvé bylinky
sůl
olivový olej
ovesné vločky

Postup přípravy: Uvařené jáhly rozmačkáme, přidáme strouhanou mrkev, posekanou jarní cibulku i s natí, sůl, posekané čerstvé bylinky, jedno vejce a trochu namočených ovesných vloček. Rukama tvarujeme placičky, dáme je na plech s pečícím papírem potřeným olivovým olejem a upečeme z obou stran.

Jáhly s jablky
Ingredience:

200 g jáhel
5 jablek
5 dcl sójového mléka
olivový olej
strouhaný kokos
2 lžíce medu
sůl

Postup přípravy: Spařené jáhly uvaříme v mírně osoleném sójovém mléku, pak přidáme strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, vmícháme trochu olivového oleje a promícháme.

Houbové jáhly
Ingredience:
200 g jáhel
30 g sušených hub
2 cibule
petrželová nať
2 lžíce olivového oleje
kmín
sůl
čerstvé bylinky

Postup přípravy: Jáhly spaříme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Posekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme houby (které jsme předtím namočili), kmín, přilijeme trochu vody, podusíme, přidáme uvařené jáhly a ještě podusíme. Osolíme, přidáme posekané čerstvé bylinky (petrželku, pažitku, libeček, atd.) a podáváme.

Jahelná kaše
Ingredience:

půl hrnku jáhel
1 jablko
med
rozinky
skořice
ořechy

Postup přípravy: Spařené jáhly zalijeme vařící vodou do dvojnásobné výše jáhel a pomalu vaříme doměkka. Ke konci přidáme nastrouhané jablko, osladíme medem a přidáme  skořici, rozinky, oříšky. Kaše se dá jíst teplá i studená.

Jáhlový krém
Ingredience:
Půl hrnku jáhel
asi dva hrnky vody
4-5 jablek
med
skořice

Postup přípravy: Jáhly uvaříme doměkka. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zalijeme 2 hrnky vody, osladíme medem, ochutíme špetkou skořice a krátce povaříme. Po zchladnutí jablka i  jáhly rozmixujeme na hladký krém.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění