Vaříme zdravě: Pokrmy z okurky

Okurky jsou ideální dietní potravou, protože zasytí, doplní tělo minerály, stopovými prvky a vitaminy a přitom obsahuje ve 100 gramech pouze 14 kcal.
Vaříme zdravě: Pokrmy z okurky
8.11.2006 0:00 |

Okurky obsahují málo kalorií, hodně vody (voda tvoří až 95% váhy) a množství minerálních látek a stopových prvků. Obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a čistí střeva. Mají vysoký obsah vitaminu E, který chrání před volnými radikály. Působí detoxikačně, pomáhá při obtížích močového měchýře a při zánětech žaludku, snižuje otoky rukou a nohou. Okury zbavují tělo zplodin, pomáhají snižovat tělesnou hmotnost, zlepšují zužitkování bílkovin, posilují imunitní systém a posilují pokožku a vlasy.

Recepty:
Okurkový salát s olivami a jogurtovou omáčkou

2 salátové okurky, 150 g balkánského sýru, 150 g černých oliv, 1 bílý jogurt, citronová šťáva, olivový olej, sůl, pepř
Okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme je a necháme půl hodiny na cedníku, až pustí šťávu. Pak okurky posypeme kostičkami sýru, olivami a přelijeme jogurtovou omáčkou, kterou připravíme smícháním jogurtu, citronové šťávy, soli, pepře a oleje

Okurky plněné lučinou
1 salátová okurka, 100 g lučiny, 1 lžíce mléka, 1 lžíce kysané smetany, 1 lžička plnotučné hořčice, strouhaný sýr, sůl, stroužek česneku, mletá paprika
Lučinu rozmícháme s mlékem, utřeným česnekem, kysanou smetanou, přidáme hořčici, nastrouhaný sýr, sůl a mletou papriku a promícháme. Okurku oloupeme, prostředky lžičkou vydlabeme a naplníme je připravenou směsí.

Francouzský salát s petrželkou a koprem
rajče, půlka menší salátové okurky, ředkvička, půl cibule, 1 vejce, lžička olivového olej, lžička vinného octa, sůl, pepř, petrželka, snítka kopru
Vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme na kolečka spolu s rajčetem, cibulí, ředkvičkou a okurkou. Promícháme a zalijeme zálivkou s oleje, octa, soli a pepře. Hotový salát posypeme sekanou petrželkou a koprem.

Plněné okurky s kysanou smetanou
středně velká salátová okurka, 1 rajče, 10 g zelí, 1/2 vejce, 2-3 lžíce kysané smetany,  sůl, kopr, jablečný ocet
Okurku oloupeme, rozpůlíme po délce a vyhloubíme jako lodičku. Rajče a vydlabanou dužninu okurky pokrájíme a zelí nasekáme spolu s uvařeným vejcem. Přidáme smetanu, smícháme, podle chuti osolíme a okyselíme. Směsí plníme okurku. Na talíři posypeme koprem.

Jednoduchý okurkový salát
600 g salátových okurek, 3 stroužky česneku, lžička medu, jablečný ocet, sůl, pepř
Oloupané okurky nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme med, ocet, utřený česnek, sůl a pepř. Promícháme, necháme chvíli zaležet a podáváme.
 
Okurková omáčka
půl l hovězího vývaru (Wurzl), 70 g sladkokyselých okurek, 1/4 l mléka, 3 lžíce celozrnné mouky, 1 lžíce olivového oleje, sůl
Olej zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme pokrájené okurky, sůl, krátce povaříme. Můžeme dochutit medem octem. Podáváme s masem a knedlíkem nebo bramborem.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění