Vaříme zdravě: Pokrmy z pohanky

Pohanka prospívá cévám, kterým vrací pružnost, zmírňuje potíže s křečovými žílami.
Vaříme zdravě: Pokrmy z pohanky
16.8.2006 0:00 |

Snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice, chrání před srdečními chorobami, snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. Osvědčila se při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech a silné menstruaci. Pozitivně působí na stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy. Cholin regeneruje játra, kyselina linoleová snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve v cévách. Minerální látky a stopové prvky v pohance jsou výborné pro těhotné ženy, rekonvalescenty a starší osoby.

Recepty
Pohanková polévka
2 hrnky pohanky, 250 g kysaného zelí, 2 brambory, dva stroužky česneku, cibule, sůl, mletá paprika, olivový olej, celozrnná mouka
Brambory oloupeme, pokrájíme a vaříme je asi 10 minut v osolené vodě s kmínem. Přidáme pohanku a po chvíli i zelí. Zahustíme zásmažkou z cibule, oleje a celozrnné mouky a dochutíme utřeným česnekem a mletou paprikou.

Pohankové sušenky
2 šálky pohankové mouky, 2 lžíce medu, 1/4 šálku olivového oleje, 3/4 šálku mléka
Pohankovou mouku smícháme s medem a olejem, přidáme mléko a zpracujeme na pomoučeném vále na hladké těsto. Z těsta vysokého přibližně 5 mm vykrajujeme čtverce, které pečeme v horké troubě asi 15 minut.

Brynzová pohanka
150 g pohanky, 80 g brynzy, stroužek česneku, rajče, sůl, petrželka, olivový olej
Pohanku uvaříme v osolené vodě doměkka. Na olivovém oleji zpěníme utřený česnek a vmícháme scezenou pohanku. Chvíli prohřejeme, přidáme brynzu a odstavíme. Na talíři posypeme petrželkou a zdobíme klínky rajčete.

Pohankové karbanátky
250 g pohanky, menší kapusta, 3 cibule, olej, 3 vejce, majoránka, muškátový oříšek, vegeta, petrželka, celozrnná mouka
V osolené vodě uvaříme najemno pokrájenou. Ve vývaru z kapusty uvaříme doměkka pohanku, pak promícháme ze scezenou a vymačkanou kapustou, přidáme posekanou cibuli, vejce, majoránku, dochutíme vegetou, muškátovým oříškem, solí, pepřem a zahustíme moukou. Tvoříme malé karbanátky, které upečeme v troubě na pečícím papíře potřeným olivovým olejem.

Jednoduché pohankové palačinky
250 g pohankové mouky, 600 ml vody, špetka soli, 1-2 vejce, med- ten v případě, že budeme dělat sladké palačinky
Mouku se solí dobře rozmícháme ve vodě na hladké těsto, přidáme vejce, med (děláme-l je sladké), necháme 15 minut odstát a pak na teflonové pánvi potřené olivovým olejem pečeme tenké palačinky. Můžeme je plnit zavařeninou a marmeládou nebo zeleninovou či masovou náplní (dají se pak ještě posypat sýrem a zapéct v troubě).

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění