Vaříme zdravě: Pokrmy z ředkvičky

Ředkvičky jsou výborná potravina při hubnutí, protože mají velmi málo tuku a jsou nízkokalorické -no a že jsou taky zdravé, tak o tom není pochyb.
Vaříme zdravě: Pokrmy z ředkvičky
10.1.2007 0:00 |

Tato zelenina obsahuje velké množství kyseliny listové, vitaminu C a selenu. Za zmínku rozhodně stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu, kyseliny nikotinové a vitaminu B. Aby se chránily před škůdci, produkují hořčičné oleje, které v našem těle působí antibakteriálně a antimykoticky- ničí plísně a bakterie ve střevě, na jazyku, na sliznici a v žaludku. Posilují nervy, snižují cholesterol, uvolňují hleny při kašli a působí proti nadýmání.

Recepty:
Ředkvičkový salát
1 svazek ředkviček, 1 salátová okurka, 1cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, sůl, pepř
Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky, ředkvičky a cibuli plátky, promícháme a přelijeme zálivkou připravenou z jogurtu nebo ochuceného solí a pepřem. Necháme chvilku v chladu proležet a podáváme.

Ředkvičky v omáčce
4 svazky ředkviček, 2 lžíce másla, 2 lžíce celozrnné mouky, 3 dl mléka, pepř, sůl
Omyté ředkvičky pokrájené na plátky osmahneme na másle, přidáme sůl, pepř, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, povaříme a pak do ní přidáme ředkvičky, prohřejeme a podáváme.

Ředkvičkový salát s vejci
svazek ředkviček, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 šálek jogurtu, sůl, petrželka
Ředkvičky pořádně umyjeme a neloupané je nakrájíme na tenké plátky. Žloutky utřeme se solí, smícháme s jogurtem, přidáme ředkvičky a promícháme. Dáme do misky, posypeme nadrobno posekanými bílky a nakrájenou petrželkou.

Ředkvičkový špíz se žampióny
2 svazky ředkviček, 2 hrnky malých žampiónů, půl hrnku vody, olivový olej, sůl, kari
Na jehlu napichujeme střídavě ředkvičky a žampióny, osolíme, posypeme kari a položíme na alobal potřený olejem. Podlijeme vodou, alobal dobře uzavřeme a v troubě upečeme doměkka.

Dušené ředkvičky
4 svazky ředkviček, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, lžička celozrnné mouky, sůl, kmín, lžička medu, petrželka
Ředkvičky oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme k cibuli zpěněné na oleji. Vmícháme drcený kmín, sůl a med, krátce osmahneme, zaprášíme moukou a podlijeme vodou. Podusíme doměkka a na závěr přimícháme petrželku.

Ředkvičková pomazánka
2 svazky ředkviček, 200 g netučného tvarohu, 4 lžíce kysané smetany, 1 cibule, mletá paprika, sůl, pažitka
Tvaroh utřeme se smetanou, přidáme nastrouhané ředkvičky, posekanou cibuli, pažitku, sůl a promícháme. Mažeme na plátky celozrnného chleba.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

lena | 8.3.2007 15:23

Pokrmy z ředkviček

Vlastinka | 10.1.2007 14:00

ředkvičky a jejich využití

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění