Vůně likérů - bylinky, ovoce a koření

Žádný jiný destilát nemá tolik chutí, vůní a barev jako likér - dokonce i jeho pojmenování je takříkajíc květnaté...
Vůně likérů - bylinky, ovoce a koření
3.9.2010 0:00 |

Pokud netušíte z čeho je likér vyroben můžete jen hádat jaké ingredience obsahuje. Přesto je výroba domácího “čůča“ oblíbenou kratochvílí hospodyněk dodnes, i když si originál mohou kdykoli koupit v obchodě.

Likéry nemají tak dlouhou tradici jako víno, neboť poznatky o nich po Evropě rozšířili až křižáci ve třináctém století, kdy při arabských taženích poznali likér nazvaný Al-Kehal, který se však nepoužíval jako alkoholický nápoj, ale jako lék proti žaludečním potížím.

Základem likérů byly nejprve byliny. Tajemství výroby bylinného likéru spočívalo v nakládání surovin do alkoholu, nejčastěji vína. Teprve až později se mniši naučili koncentrovaný výluh destilovat. Tak vznikly slavné karmelitánské, a později i slavné hoffmanské kapky. Jejich chuť odpovídala účelu použití – byly hořké. Jenže jak donutit rozmazlenou zámeckou paničku užívat něco tak nedobrého? Klášterní alchymisté vylepšili chuť kapek medem a na světě byl první bylinný likér.

Postupem času likérníci vyráběli chutný destilát ze vzácného i domácího koření, ovoce, mléka, vajec, medu, čaje i kakaa. Výroba likérů se rychle rozšířila po celém světě. Tak se druhy likérů, kromě bylinných likérů, rozrostly o další speciální kořeněné likéry, jemné stolní likéry či takzvané ušlechtilé likéry. Mezi slavné značky patří bezesporu náš bylinný likér Becherovka, italské Amaretto z brandy a mandlí, mexické Malibu s jemnou vůní kokosu či oblíbený irský Baileys - likér z whisky, smetany, karamelu a vanilky.

 


Dáte si sklenku?


Likéry mají v hierarchii stolování specifické postavení. Podávají se před i po jídle. Jako aperitiv se hodí kořeněné likéry typu bitter, po jídle jsou vhodnější bylinné likéry pro usnadnění trávení, jako je Becherovka, Praděd, Benediktinka či Jagermaister. Nakonec ke kávě, a zvláště pro dámy, se podávají sladké ovocné a ušlechtilé likéry.

Servírují se zásadně v pokojové teplotě, maximálně s jednou kostkou ledu v malých sklenkách na nožce, takzvaných likérkách. Nápoj se nezdobí, výjimkou jsou likéry typu Bols či Baileys, přidávané do míchaných nápojů, kde lístek máty, smetana, čokoláda, skořice či proužek pomerančové kůry mají své místo.

Výroba likérů má mnoho rozmanitých způsobů, od nakládání surovin do lihu či jiného alkoholu , až po destilaci a uležení nápoje od několika týdnů či měsíců až po mnoho let. Hodně starých receptur je střeženo jako rodinné tajemství a tak vyrobit napodobeninu likéru v domácích podmínkách nikdy originál nenahradí. Přesto si na jemném vaječném, ovocném nebo bylinném likéru můžeme pochutnat bez složitého technologického vybavení. K výrobě likéru potřebujeme kvalitní, tedy nikoli plesnivé či nahnilé suroviny, cukr, alkohol (konzumní, vodku, rum či slivovici), lis na šťávu nebo hmoždíř a skleněný demižón.

Připravte si výborný domácí likér z máty, z bezinek nebo z čerstvého ovoce:

Mátový likér


1 lžíce čerstvých nebo sušených lístků se přelije 3 až 4 litry koňaku (vodky, slivovice).
Pevně uzavřená láhev se vystaví na slunce po dobu 3 týdnů. Po scezení se přidá 200 g cukrového sirupu a láhev se na několik dní uloží do chladna. Stopečka likéru pomáhá při migrénách, rýmě, při únavě a k masážím svalů či jako kapky na cukr při zažívacích potížích.

Bezinkový likér

Receptur na bezinkový likér je mnoho, někdo přidává kávu, citrónovou kůru, vanilku , ale bezinky se s jinými bylinami z hlediska chuti moc nesnášejí. Následující recept na bezinkový likér je však chuťově vyvážený a jemný.

Potřebujeme: 300 g bezových plodů, 1,5 g semen koriandru, 7 g celé skořice, 2 g hřebíčku, 150 ml 40 %ní vodky, 500 g krystalového cukru

Plody bezu černého zbaveného stopek rozmačkáme a vložíme do láhve se širokým hrdlem. Koriandr, skořici a hřebíček lehce rozdrtíme a vsypeme do láhve s bezinkami. Vše zalijeme vodkou, promísíme a necháme 6. týdnů uležet v teplé místnosti. Pak slijeme, vylisujeme a přefiltrujeme. Cukru můžete dát i méně, podle chuti.

Švestkový likér


Čtvrt kilogramu švestek rozdrtíme i s peckami, zalijeme půl litrem žitné, přidáme 8 dkg cukru a necháme ve skleněné zavařovací láhvi stát celý rok. Pak polotovar likéru přefiltrujeme, zalijeme 1/8 litru dobré slivovice, slijeme do lahví a necháme jej ještě uležet nějaký čas. Čím déle, tím bude likér jemnější.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění