Výborná káva bez espressa? Jde to!

Chcete si pochutnat na výborné kávě připravené z mletých zrnek, ale nemáte doma přístroj zvaný espresso? Nezoufejte, stačí elektrický mlýnek na kávu, sporák a hlavně velká dávka trpělivosti.
Výborná káva bez espressa? Jde to!
26.11.2010 0:00 |

Když budete mít šikovné ruce, vykouzlíte si voňavou a chutnou kávu, na kterou se budete dennodenně těšit.

Český turek není to pravé ořechové

Chcete-li si pití kávy opravdu užít, měli byste zapomenout na tradičního českého turka – tedy vodou spařenou standardní mletou kávu, kterou běžně dostanete v každém supermarketu zhruba za dvacet korun. Zkuste zavítat do specializovaných prodejen kávy, kde si podle libosti můžete vybírat z různých druhů zrnkových káv, jejichž název se zpravidla odvíjí od země původu. Koupit si můžete například kávu brazilskou, kolumbijskou, kostarickou, etiopskou, zimbabwskou nebo taiwanskou.



Rozhodně se nestyďte ptát na to, jak dlouho jsou kávová zrna, která kupujete, upražená. Čerstvě upražená káva totiž chutná vždy lépe než káva, která byla dlouho skladovaná. Obsluha specializované prodejny vám může na přání kávová zrna rovněž pomlít. Ovšem mnohem lepší bude, když si kávu bezprostředně před přípravou pomelete sami, a to v elektrickém mlýnku na kávu. Jedině tak káva neztratí nic ze své jedinečné vůni a chuti.

Příprava kávy jako každodenní rituál

Jedinečně připravená káva závisí nejen na konkrétním typu kávových zrn, hrubosti jejich umletí, kvalitě vody, ale i na konkrétním způsobu přípravy. Mnoho milovníků kávy se drží názoru, že nejen konzumace tohoto voňavého nahořklého moku, ale i jeho příprava by se měla stát každodenním rituálem.



Nemáte-li doma espresso nebo kávovar, rozhodně nezoufejte. Existuje několik alternativních způsobů, jak připravit vynikající kávu, a potěšit tak svoje chuťové buňky. Za zkoušku určitě stojí ochutnat například pravou tureckou kávu.

Pravá turecká káva jedině v džezvě

Na přípravu pravé turecké kávy budete potřebovat džezvu, což je měděná či mosazná konvička kónického tvaru s dlouhou rukojetí (původně se totiž káva připravovala na otevřeném ohni), dvě lžičky jemně namleté kvalitní kávy, sto mililitrů vody a dvě lžičky cukru.



Do džezvy vlijte vodu, poté přidejte umletou kávu a cukr – toto pořadí surovin je velmi důležité. Směs kávy, cukru a vody nechte v džezvě přejít varem. Káva zpění a naplní konvičku až po okraj. V tuto chvíli kávu odstavte a nechte opadnout pěnu. Tento postup opakujte ještě dvakrát.

Při posledním odstavení nechte nejprve usadit rozvířený kávový kal, poté voňavý nápoj lahodné chuti nalijte do malého šálku (či malých šálků), a to přibližně z jedné výše kávového šálku. A pozor – nemíchejte. Spolu s výbornou tureckou kávou servírujte také skleničku vody.

Autor: Alena Štouračová
26. listopadu 2010

Autor článku: Alena Štouračová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění