Vyznáte se v množství tuku?

Tuky jsou často diskutovaným tématem, výživová doporučení mohou však být občas těžko srozumitelná.
Vyznáte se v množství tuku?
29.8.2008 0:00 |

Výživová doporučení mohou být pro běžného konzumenta těžko použitelná, protože nemusí být zcela zřejmé, kolik gramů tuku by měl denně člověk vlastně zkonzumovat, aby dodržel zásady zdravé výživy.

Naše pomůcka, která srovnává obsah tuku, nasycených a nenasycených mastných kyselin v rostlinných
a živočišných tucích, vám usnadní dodržet příjem doporučeného množství správných tuků. Lépe než gramy si totiž představíme lžíci rostlinného tuku nebo slabě či silně namazaný plátek chleba.

Pozor si ale musíme dávat nejen na množství, ale i typ tuků, a to nejen z hlediska jejich původu (tuky rostlinné a živočišné), ale také na tuky zjevné a skryté,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Králová, DiS. Zatímco zjevné tuky konzumujeme v podobě olejů nebo tuků na mazání, určité množství skrytého tuku zkonzumujeme také nevědomky v podobě uzenin, sladkostí, tučných mas či tučných mléčných výrobků.



Průměrný denní příjem energie dospělého člověka by se měl pohybovat mezi 8 000 a 10 000 kJ, přičemž 30 – 35 % energie by mělo pocházet z tuků, což představuje 63 – 92 g tuků denně. „Je nutné si uvědomit, že i pestrý jídelníček zdravě se stravujícího člověka obsahuje řadu skrytých tuků, proto bychom měli jejich příjem snížit a pro konzumaci zjevných tuků vybírat ty kvalitní.

Například denní jídelníček, který kromě ovoce, zeleniny a příloh obsahuje také nízkotučný jogurt a celozrnný chléb s džemem ke snídani, kuřecí prsa k obědu, celozrnný chléb s nízkotučným mlékem ke svačině a celozrnný toast s vařenou šunkou a polotučným sýrem k večeři, obsahuje 16,5 g skrytého tuku. Pro doplnění celkového denního příjmu tuku v tomto případě zbývá přibližně 55 g tuku.


20g rostlinného tuku

Vzhledem k tomu, že skrytý tuk je většinou živočišného původu, zbytek denní dávky je dobré pokrýt tuky rostlinnými. Platí totiž pravidlo, že pouze 1/3 denního příjmu tuků by měla být hrazena tuky živočišnými a 2/3 tuky rostlinnými. Jídelníček proto můžeme doplnit například tak, že 1 plátek chleba silněji namažeme nízkotučným rostlinným tukem, na úpravu masa či ryb použijeme 4 lžíce oleje a celozrnný chléb ke svačině a toast k večeři doplníme vždy vrchovatou čajovou lžičkou 60% rostlinného tuku.

Do zeleninových salátů v průběhu dne pak můžeme použít 15 g oleje, což odpovídá 3 lžícím.„Kvalitní rostlinné tuky a oleje obsahují důležité vícenenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3, které pomáhají udržovat hladinu cholesterolu v krvi a mají důležitou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění,“ dodává nutriční terapeutka Věra Králová. Jednoduchou pomůcku pro zařazování optimálního množství správných tuků do jídelníčku najdete v této tabulce.



Máslo*

Rostlinný tuk 40 %*

Rostlinný tuk 60 %*

Olivový olej*

Množství výrobku

5 g

10 g

20 g

5 g zarovnaná čajová lžička

10 g vrchovatá čajová lžička

20 g zarovnaná polévková lžíce

5 g zarovnaná čajová lžička

10 g vrchovatá čajová lžička

20 g zarovnaná polévková lžíce

5 g plná polévková lžíce


Obsah tuku

4,12 g

8,25 g

16,5 g

2 g

4 g

8 g

3 g

6 g

12 g

5 g

Nasycené mastné kyseliny

71,89 %

19,30 %

33,30 %

14,57 %

Nenasycené mastné kyseliny

23,70 %

79,70 %

66,70 %

82,87 %

* Jihočeské máslo, Flora light,, Rama Classic - hodnoty dle E-kalkulačky, obalu výrobků, Přehledu složení tuků na trhu v České republice (Medical Tribune 23.3.2007) a programu NUTRIDAN

Zdroj: Quent
Více informací o množství tuku v různých výrobcích naleznete na www.zdravykorinek.cz.


Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění