Zdravá výživa: Jedlé kaštany

Jedlé kaštany jsou bohaté na vitaminy B a E a mají nízký obsah tuků. Nejčastěji se však konzumují jako pečená teplá pochoutka. 
Zdravá výživa: Jedlé kaštany
4.1.2007 0:00 |

Kaštanovník setý (Castanea sativa) pochází pravděpodobně ze Středomoří a ze severní Afriky i z Blízkého Východu, kde se objevil již v době bronzové. Do Čech se dostal po roce 1679, nejznámější kaštanový sad vznikl u Nasavrk v roce 1776. Ve Středomoří se z dřeva kaštanovníku budovali věže a zvonice.

Jedlé kaštany jsou bohaté na vitaminy B, C a E, obsahují 35 % škrobu, 10 % bílkovin, 21 % sacharózy, dextrin, olej. Mají také velké množství minerálních látek jako draslík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor a chlor. Najdeme tu i niacin, karoten, biotin a kyselinu pantotenovou.

Jsou vhodnou potravinou pro lidi trpící srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem. Pomáhají při ledvinových chorobách a jsou mírně protiprůjmové.

Oloupané kaštany se musí nejprve uvařit ve vodě či upéct v troubě doměkka a teprve poté se dají dále upravovat nebo je můžeme konzumovat teplé. Lze z nich připravovat sladké nádivky do koláčů a nádivky do masa, chutnají polité máslem nebo se také konzumují jako příloha ke zvěřině. U nás známe ale jedlé kaštany především jako pečené kaštany.


 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění