Zdravá výživa: Ovesné vločky

Žaludek ocení, že může konečně zpracovávat něco zdravého, tělu prospěšného, lehce stravitelného a přitom chutného. Tak mu udělejte radost!
Zdravá výživa: Ovesné vločky
3.1.2007 0:00 |

 Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápníku, železa, fosforu a lecitinu. Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Skládají se přibližně ze 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku.

Oves je ze všech obilnin nejmladší, už v raném středověku jeho přednosti objevili Slované. Dnes se ve střední Evropě pěstuje kolem 50 druhů ovsa. Lidoví léčitelé oves doporučují nejenom jako chutné jídlo, ale také jako lék. Pomáhá při léčbě krčních problémů, prsních chorobách, žaludečních potížích, při léčbě kožních ekzémů. Je vhodný pro celkové posílení organismu, při rekonvalescenci. Oves také účinně snižuje hladinu cholesterolu.

Lecitin, který ovesné vločky obsahují, je důležitý pro výživu nervů. Oves je bohatým zdrojem  vlákniny, díky čemuž pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr. 

Recepty:
Ovesná kaše

V jednom litru osolené vody vaříme 15 dkg vloček asi po dobu 25 minut. Můžeme ochutit medem, zavařeninou, čerstvým ovocem, skořicí, hrozinkami a pokud nemáme zrovna chuť na sladké, můžeme vločky posypat osmaženou cibulkou.
Chuťovka z ovesných vloček
Velmi jednoduchá a rychlá příprava – lehce opražíme ovesné vločky společně s lískovými oříšky
Ovesné vločky s kmínem
Kmín zamícháme do ovesných vloček, přidáme vodu a necháme odležet přes noc. Ráno pak uvaříme obvyklým způsobem.
Sladké vločky
Vločky uvaříme s hrozinkami a sušenými švestkami a posypeme kokosem.
Pochoutka k televizi
Lehce opražené vločky smícháme s oříšky, mandlemi, sezamovými semínky a sójou a pojídáme k vínu nebo při večerním sledování televize. 
 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

barabáška | 9.4.2007 16:42

RE: poděkování

Pája | 13.3.2007 12:52

poděkování

Lenka | 19.1.2007 15:09

RE: různé vločky

lendys | 5.1.2007 21:54

různé vločky

Vlastinka | 3.1.2007 10:14

poděkování za skvělý článek

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění