Jídlo v ledničce: kam s ním, aby se nekazilo?

Chladnička je super vynález, ale když ji neumíte správně používat, skončí kupa jídla zbytečně v popelnici. Chcete-li udělat něco pro zdraví i peněženku, naučte¨se ukládat mléčné výrobky a maso na správné
místo. Nezkazí se vám ještě před datem spotřeby.
Jídlo v ledničce: kam s ním, aby se nekazilo?
4.7.2012 16:00 |

Skládáte jídlo obvykle do ledničky podle toho, kde vám zrovna zbylo volné místo? Není divu, že se vám jogurty, sýry nebo čerstvé maso kazí před očima. Teplota uvnitř chladničky bohužel není všude stejná, a proto velmi záleží na tom, kam potraviny uložíte.

Kromě samotného zónování má vliv na čerstvost potravin také to, zda může chladný vzduch uvnitř přístroje dobře proudit. Vůbec nejchladněji bývá ve spodních patrech ledničky a teplota postupně stoupá směrem vzhůru. Co patro, to stupeň navíc.

Do horních polic proto uložte mléko a mléčné výrobky, jako jsou jogurty, tvaroh a sýry. Pokud máte horní část lednice vybavenou
policí na láhve, můžete mléko uskladnit také tam.

Polévky doprostřed, maso dolů

Střední část chladničky by měla zůstat vyhrazena pro hotová
jídla, polévky a uzeniny, o patro níže patří pečlivě zabalené syrové
maso a ryby. Dvířka lednice jsou ideálním místem pro uskladnění
otevřených nápojů, kečupů, omáček, hořčice a podobně.

Do horní části dvířek patří také čerstvá vejce a o patro níže máslo
či margarín. Pokud na ně nemáte speciální úložný prostor, najděte jim místo co možná nejvýše. Naopak zelenina a některé druhy ovoce patří do spodních šuplíků.

Výjimkou z pravidla jsou cibule, česnek, brambory, rajčata a okurky.
Bez lednice se obejde také exotické a tuzemské ovoce. Cenné
místo nemusí zabírat ani hořčice, kečupy a paštiky, džemy, konzervované ovoce, konzervy tuňáka a rybiček v oleji.

V případě, že máte modernější typ ledničky s novými funkcemi, může být uspořádání potravin jiné. Vyplatí se proto řídit pokyny
výrobce.

Lednička není televize

Nechcete koukat do ledničky jako na televizi? Zkuste ukládat potraviny, které často používáte, do výše očí. Vyhnete se tak přerovnávání. Jednotlivé druhy jídla vždy vracejte na místo,
odkud jste je vzali, abyste je příště nemuseli dlouho hledat.

Vyplatí se také nepokládat vedle sebe nezabalené nesourodé aromatické potraviny. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením
v podobě dezertu, který voní jako slanečky nebo hermadur.

Tři stupně k úspěchu

Alfou a omegou skladování potravin v ledničce je správně nastavená teplota. Většina lidí ji raději zvolí mírně vyšší, aby ušetřila za odběr energie. Bohužel co svědčí peněžence, neudrží
v dobré kondici jídlo. Zabrat dostávají zejména uzeniny a čerstvé maso.

Pokud chcete vyndat z lednice ukázkové špekáčky nebo kuřecí maso, jež nepáchne, dobře se podívejte, při kolika stupních se mají skladovat. Obvykle jsou uváděny hodnoty v rozmezí 0 až 4 stupně Celsia, jenže uvnitř lednice bývá podstatně tepleji. Pokud se chcete vyhnout problémům, nastavte výkon tak, aby se teplota pohybovala
okolo tří stupňů. To je přesně ta hranice, než začne cokoli nežádoucího růst. Další možností je pořídit si chladničku s 0°C zónou, kterou nabízí například značka Bauknecht nebo Whirlpool.

Čerstvé, nebo zkažené?

Některé potraviny s prošlou dobou spotřeby nemusí přistát na dně
odpadkového koše. Platí to zejména o jogurtech, tvarohu a trvanlivém mléce.

Pokud jogurty dobře skladujete, vydrží až o týden déle. Případná
mírná nakyslost není problém. V případě, že však chutnají nahořkle,
nemilosrdně se s nimi rozlučte. Také prošlý tvaroh, máslo a sýry obvykle poznáte podle žlutavější barvy a kyselého zápachu.

U uzenin a masa platí podobné pravidlo. Pokud jsou na povrchu lepkavé či podivně zapáchají, vyhoďte je. Zkažené maso
spolehlivě poznáte také podle tmavší barvy. Prošlé párky bývají scvrklé, ze zkažené šunky či měkkých salámů obvykle vytéká nakyslá tekutina.

Autor článku: Lenka Krejcarová
Zdroj: časopis Bydlení

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

Další weby Mladé fronty

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění