Kuskus -základní příprava plus recepty

Kuskus je stále ještě poněkud neobvyklé jídlo v naší kuchyni, ale rozhodně stojí za to ho vyzkoušet.
Kuskus -základní příprava plus recepty
aktualizováno 9.3.2012 8:00 |

Kuskus (Couscous) je marocké lidové jídlo. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, nejčastěji se vyrábí z bílé pšenice zbavené obalových vrstev, takže přichází o řadu vitaminů, minerálů a o vlákninu. Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto prvky zachovává, navíc pokud ho koupíte v bio kvalitě, uděláte pro zdraví to nejlepší.

Přečtěte si také: Biopotraviny se stále více zařazují do naší stravy. Jsou vhodné také pro osoby trpící potravinovými alergiemi? Dozvíte se v článku Biopotraviny a potravinové alergie.

Bio celozrnný kuskus je vyrobený z ekologicky pěstované tvrdé pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupicí a dále je pak formována do kuliček, které se napařují a vysušují. Jak už bylo řečeno, celozrnný kuskus se vyrábí z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu.


Kuskus je variantou rýže nebo těstovin, používá se jako příloha k masu nebo k zeleninovým pokrmům, k omáčkám. Hodí se do ovocných i zeleninových salátů, dá se připravit na sladko jako moučník, lze ho konzumovat teplý i studený.

Přečtěte si také: Zajímavosti o Kuskusu

Základní příprava celozrnného kuskusu
Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2. Jemně pročechrejte vidličkou a nechejte 10 minut odpočinout pod pokličkou. Takto připravený kuskus můžete dále upravovat opékáním, marinováním, dušením, zapékáním a podobně.

Kuličky z tvrdé pšenice. Kuličky z tvrdé pšenice.

Kuskus Casablanca
1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkve, 1/4 celeru, 1 tofu, 200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl
Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli pokrájenou na kolečka, mrkev a celer pokrájené na plátky, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste půl hodiny. Směs pak podávejte s kuskusem připraveným podle základního receptu.

Kuskus salát
celozrnný kuskus, cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej
Kuskus připravte podle základního receptu, smíchejte ho s uvařenou cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem a nechte hodnu odležet.

Kuskus se zeleninou
250 g celozrnného kuskusu, 100 g uvařené cizrny, 200 g seitanu, 3 nakrájené cibule, 2 papriky, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, 2 mrkve, 4 petrželové natě, 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list, tymián, olivový olej, sójová omáčka,  sůl 
Kuskus připravte podle základního receptu, očištěnou zeleninu pokrájejte na velké kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu, petrželku a koření, deset minut duste, pak přidejte papriku a lilek a o něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na troše oleje a ochuťte sójovou omáčkou, přidejte cizrnu a chvíli duste. Servírujte s kuskusem.

Kuskus se zeleninou Kuskus se zeleninou

Kuskus s rajčaty a jogurtem
1 kg rajčat, 1/4 celeru, petržel, 2 cibule, olivový olej, sůl, 2 lžíce rozinek, 350 ml vývaru, 250 g kuskusu, pepř, římský kmín, 2 lžíce sekané petrželky, 3 vejce, 200 g zakysané smetany, 300 g jogurtu, lžíci sekaného koriandru, 2 lžíce citronové šťávy
Celer a petržel oloupeme, pokrájíme na kostičky, cibuli posekáme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zeleninu, rozinky, osmahneme, přilijeme vývar a uvedeme do varu. Vmícháme kuskus, osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, pak odstavíme z plotny a kuskus necháme bobtnat 10 minut. Mezitím spaříme a oloupeme 500 g rajčat, rozčtvrtíme, zbavíme semen, nakrájíme na kostky a s petrželkou vmícháme do kuskusu. Žloutky smícháme se smetanou, bílky ušleháme dotuha a obojí vmícháme do kuskusu. Kuskus naplníme do vymazané zapékací formy, zbylými pokrájenými rajčaty kuskus obložíme a vše zapečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Smícháme jogurt, koriandr, citron, sůl a pepř a omáčku podáváme zvlášť.

Kuskus s kozím sýrem
400g kuskusu, 12 cherry rajčátek, čerstvá bazalka, polévkové koření, sůl, pepř, olivový olej, 150 měkkého kozího sýru
Kuskus připravíme podle základního receptu, pak ho smícháme s posekanými rajčátky, s nakrájenou bazalkou, kořením, olivovým olejem a sýrem. Směsí vyplníme zapékací formu a necháme v troubě půl hodiny zapéct na 200 stupňů.

Kuskus se zeleninovou salsou
kuskus, pórek, lilek, cuketa, mrkev, rajčatovou omáčku
Pórek osmahneme na oleji, pak přidáme nakrájený lilek, cuketu, mrkev a všechno smažíme za podlití vodou do změknutí. Poté zalijeme směs rajčatovou omáčkou, přidáme sůl, pepř a rozmarýn. Kuskus připravíme podle návodu a pak ho přelijeme hotovou salsou.

Další databázi téměř 20.000 receptů naleznete na našem webu Recepty. cz .

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

radinka@centrum.cz | 25.11.2013 15:03

Re: Drobná oprava

Berberka | 21.7.2013 23:41

Re: Kuskus

Berberka | 21.7.2013 23:39

Drobná oprava

daisy | 14.7.2011 09:49

Kuskus

fialka | 12.1.2008 12:38

kuskus

Další weby Mladé fronty

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění