Velikonoční recept: Velikonoční nádivka

Nádivka je jedním z tradičních velikonočních pokrmů...takže na něj o Velikonocích rozhodně nezapomeňte!
Velikonoční recept: Velikonoční nádivka
aktualizováno 29.3.2013 8:00 |

Na velikonočních stolech se již po staletí objevuje mimo jiných tradičních pokrmů také velikonoční nádivka (nazývaná také hlavička, velikonoční svítek, či sekanice..), která se tradičně podává na Bílou sobotu k večeři.

Přidává se do ní symbol jara, tedy neco čerstvého zeleného (např. pažitka, openec, libeček nebo petrželku) a nikdy se nevynechávají nasekané mladé kopřivy.

Původně se v některých oblastech nádivka připravovala bez pečiva svařením mléka a krupice na hustou nesladkou kaši. Do té se zamíchala vejce, posekané maso, zelené bylinky a upekla se na plechu jako svítek.

Nádivka má mnohá krajová pojmenování a mnoho variant. Někde se přidává maso nebo vnitřnosti kuřecí, králičí ale egistují také bez masa např. s houbami. Nejklasičtějsí je ale nádivka s uzeným masem a mladými čerstvými kopřivami doplněná vejci, jejíž recept uvádíme níže.

Recept: Velikonoční nádivka s uzeným masem

Ingredience:

8 rohlíků
6 vajec
500 g uzeného masa
sůl
pepř
hrnek mléka
pažitka
petrželka
čerstvé kopřivy

Návod k přípravě:

Rohlíky nakrájejte na kostičky a nasypte do větší mísy. Žloutky důkladně našlehejte v mléce, přidejte k nim sůl, pepř a nalijte na rohlíky a nechte je nasát. Uzené maso povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky.

V pánvi rozpalte sádlo a maso na něm opečte. Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům a vajíčkům.
 
Promíchejte, přisypte kopřivy, pažitku a petrželku, případně dosolte. Nakonec vmíchejte sníh z bílků.

Zapékací misku vymažte sádlem, vysypte strouhankou a vlijte těsto.. Troubu předehřejte na 200?°C a pečte nádivku dozlatova.

Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Autor článku: Monika Kváčková
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

Další weby Mladé fronty

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění