Co ještě nevíte o metabolismu?

Koluje o něm spousta mýtů. Ti, kteří nemůžou zhubnout, například tvrdí, že mají svůj metabolismus zpomalený… Je tedy nejvyšší čas si o něm říct pravdu!
Co ještě nevíte o metabolismu?
15.12.2011 8:00 |

Metabolismus je tak trochu zakleté slovíčko. Takřka nikdo pořádně neví, co se za ním vlastně skrývá. Přesto se na něj třeba ti, kteří neúspěšně hubnou, vymlouvají, když smutně konstatují, že za jejich kila navíc může metabolismus zpomalený. Jiní ho zase spojují s trávením, zažíváním a šíří o něm další mýty a nepravdy či polopravdy. A teď ruku na srdce: kolik toho o metabolismu víte právě vy? Abyste do budoucna mohli naopak oslňovat správnými vědomostmi, vyzpovídali jsme pro vás – co se metabolismu týče – výživovou poradkyni Adelu Marečkovou z týmu Petra Havlíčka!

Jednoduše definováno…

Začneme samozřejmě tím, že vám prozradíme, co to skutečně metabolismus je. „Metabolismus je vlastně veškerá látková a energetická přeměna v živých organismech, je to všechno, co zahrnuje vývoj, obnovu, energii organismu. Odehrává se na úrovni jednotlivých buněk, v nichž metabolismus probíhá. Některé látky při metabolismu zanikají, jiné vznikají, čímž dávají impulz celému energetickému životu v buňce,“ vysvětluje na začátek Adela Marečková a pokračuje: „Dobré je vědět i to, že každá z živin, jež do těla formou stravy přichází, má svůj nezávislý metabolismus neboli způsob, jakým je zpracovávána a přeměňována na energii, již naše tělo dále využívá.“

Metabolismus = trávení?

Zdá se vám snad, že se dá metabolismus vždy ztotožnit s trávením nebo zažíváním? „To rozhodně ne,“ oponuje A. Marečková a dále vysvětluje: „Trávení je vlastně jen jednou ze složek metabolismu. Je to první fáze celé energetické přeměny, kdy se živiny, jež přijdou do těla, připraví na další využití. Bílkoviny, sacharidy i tuky (tedy základní živiny) se během trávení rozpadají na stále jednodušší složky až do doby, kdy je organismus, tedy naše tělo, schopný je použít pro svou energii, rozvoj. Jsou to opravdu složité chemické procesy, během nichž se jedna sloučenina rozpadne, uvolní energii, tu využije jiná látka k přeměně a tak dále… Takže můžeme samozřejmě říct, že trávení je nedílnou součástí metabolismu, ale zdaleka nepostihuje celý složitý proces, kterým metabolismus je.“

Jedna živina za druhou

Každá živina má svůj vlastní metabolismus. Jinak rychlý, jinak složitý. „Nejsnazší je metabolismus u cukrů. První fáze, trávení, u nich probíhá nejrychleji ze všech základních živin, protože cukr je snadno štěpitelný,“ vysvětluje výživová poradkyně.

Převedeno do řeči čísel: když si dáte převážně sacharidovou stravu (třeba oblíbené těstoviny), za tři hodiny máte určitě hlad, protože vaše tělo si s nimi poradí raz dva! „O dvě hodiny déle trávíme bílkoviny, proto je i jejich další metabolismus náročnější – mají zkrátka složitější molekuly a déle trvá, než se rozpadnou na ty úplně nejjednodušší. I proto mají takový úspěch diety založené především na bílkovinné stravě. Ti, kteří je drží, takřka netrpí pocitem hladu, nicméně jejich tělo samozřejmě potřebuje dostávat všechny živiny,“ varuje Adela Marečková.

Do třetice se pak podíváme na tuky – jejich metabolismus je s ohledem na jejich nejsložitější strukturu také nejdelší a nejnáročnější, a trvá dokonce až sedm hodin od chvíle, kdy je sníme, do chvíle, než naše tělo začne využívat energii z nich uvolněnou! „Nemluvě o tom, že přítomnost tuku v jídle zpomaluje trávení i ostatních živin, proto jej výživoví specialisté samozřejmě doporučují ve stravě v optimálním množství, aby hubnoucí měli patřičný pocit nasycení,“ doplňuje A. Marečková.

Konkrétní příklad

Metabolismus, jeho tempo a průběh se liší nejen živinu od živiny, ale člověk od člověka. Závisí na věku, pohlaví, zdravotním stavu, fyzické kondici, míře pohybu, stresu, skladbě jídelníčku. Rozhodně tedy budete mít jiný metabolismus než vaše kamarádka, partner, dítě. „I z toho důvodu je vlastně takřka nemožné si sestavit odpovídající jídelníček bez konzultace s odborníky, protože na to, abyste to zvládli opravdu dobře, musíte znát svůj tzv. bazální metabolismus,“ říká výživová poradkyně a pokračuje: „Bazální metabolismus je metabolismus vašeho těla v klidovém stavu. Je to objem energie, kterou vaše tělo potřebuje jen proto, aby mohlo tlouct srdce, fungovaly vaše plíce, kolovala krev. Zkrátka energie pro základní přežití těla.“ K tomu se ovšem při sestavování jídelníčku zohledňuje ještě další energetická potřeba: s ohledem právě na to, kolik vám je, jestli máte sedavé zaměstnání, nebo běháte maraton, jestli se stresujete…

Klidová kalorimetrie

„Dalším bodem v součtu energie potřebné pro tělo je energie nutná na zpracovávání přijatých živin, protože například u bílkovin platí pravidlo, že 10 % z energetického objemu, který z bílkovin tělo dostane, potřebuje právě na samotný metabolismus bílkovin. A je tam ještě spousta podstatných detailů, o nichž laik nemá ani tušení, proto je – znovu opakuji – lépe si nechat u odborníků zjistit, jak na tom jste s bazálním metabolismem i celkovou energetickou spotřebou těla. Jen tak mu nakonec můžete dát to, co opravdu potřebuje. U nás, v Centru Vittore, proto klientům nabízíme tzv. klidovou kalorimetrii, což je jednoduché vyšetření, při němž je klient v klidu, odpočívá se zavřenýma očima asi dvacet minut, během nichž vydechuje do speciální masky. Přes ni a díky šikovným počítačům se pak měří objem vdechovaného kyslíku, vydechovaného CO2, a z toho určíme právě bazální metabolismus. Sice se dá vypočítat podle jistého vzorečku, ale tohle je přesnější!“ dodává Adela Marečková.

Mýtus pomalého metabolismu

Co třeba několikrát zmiňovaný mýtus o tom, že nemůžete zhubnout, protože vás nepřející příroda obdařila zpomaleným metabolismem? „Tohle je zajímavá otázka. I my se u našich klientů setkáváme s tvrzením, že za jejich nadváhu může pomalý metabolismus, že ani nechodí na záchod, jak by měli často, jejich vylučování je pomalé…

Z toho vyvodí, že je pomalý i metabolismus, a mají výmluvu jasnou. Ovšem chybnou. Příčinou těchto problémů je spíše špatný stravovací a pitný režim. Nicméně pomalý metabolismus samozřejmě existuje a může být způsobený i tak závažnými okolnostmi, jako je například snížená funkce štítné žlázy. Anebo dlouhodobá podvýživa organismu, ke které dochází například vlivem poruchy příjmu potravy nebo krutými, neodborně drženými dietami hraničícími s hladovkou.

Pak ano – tělo přepne na úsporný režim, tedy utlumí i metabolismus, aby mu z té trošky přijaté energie něco zbylo. Zpomalený metabolismus se každopádně jako jediný důvod nadváhy prokáže velmi zřídka,“ uvádí A. Marečková na pravou míru nejčastější mýtus o metabolismu.

Rychleji, prosím!

A vůbec, jestliže začnete jíst rozumně, dostatečně, kvalitně… a pokud tělo navíc ještě sem tam rozhýbete, postaráte se o zrychlení metabolismu a s ním spojené i intenzivnější spalování. „Hladovějící a lenivějící tělo nikdy nezhubne, vždycky bude ukládat, co se dá, na horší časy, zbrzdí metabolismus a na váze uvidíte pořád stejná špatná čísla. Na metabolismus, trávení i hubnutí se musí rozumně a ideálně opravdu s pomocí někoho, kdo tomu rozumí!“ zdůrazňuje ještě jednou Adela Marečková.

Autor článku: Jana Potužníková
Zdroj: Dieta

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

Další weby Mladé fronty

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění