31.3.2007 | vendy

Sobotní vaření 2

Dnes jsem vařila na přání mého přítele zcela klasické jídlo - bramborový salát a řízek. Jenže .... to bych nebyla já, abych z toho nevykouzlila nějakou tu zdravější variantu. Do bramborového salátu jsem použila - brambory uvařené ve slupce, mrkev, cibuli, najemno nakrájený řapíkatý celer, hrášek, okurek - prostě klasika a místo majonézy jsem použila „Tatarskou omáčku“ od firmy Sunfood. Je to bezvavečný sojový výrobek s nízkým obsahem tuku. Chuťově hodně připomíná klasickou tatarku, jenže narozdíl od ní má tato varianta příznivý vliv na naše zdraví. Všem salát moc chutnal a nikdo nepoznal žádný chuťový rozdíl. Řízek jsem taky „ošidila“ udělala jsem pro děti a přítele kuřecí přírodní a pro sebe šmakouna ::usmev::. Přítel také kousek šmakouna ochutnal a prohlásil, že se od kuřecího masa chuťově ani moc neliší !
Šmakoun je potravina s vysokým obsahem bílkovin bez cholesterolu, tuků a sacharidů. Jeho energetická hodnota je velmi nízká. Chuť je neutrální, proto má velmi široké použití, lze ho snadno dokořenit podle požadované chuti. Dá se využít pro studenou i teplou kuchyni a s úspěchem doplní či nahradí maso.
Šmakoun se vyrábí také uzený, ten je skvělý jako součást zeleninových nebo těstovinových salátů, nebo na zapékání s brambory či těstovinami. Výborný je i na gril ::ano-ano::.