Sex ve 14-ti aneb co nám to chtějí schválit? - Diskuze | e15.cz
Zpět na výpis diskuze

Sex ve 14-ti aneb co nám to chtějí schválit?

Diskuze

Jak hovoří statistiky?
Spejlatko
| 10. 12. 2008 17:14
Já jsem to četla. Už nevím, kde, ale někde jo.
Jak tedy hovoří statistiky??
Nezlobte se,
anonym
| 8. 12. 2008 21:19
ale já si myslím, že hodně je také věcí výchovy. Rodina by měla své děti vést k odpovědnosti.
Nebo si myslíte, že teď začnou pod vlivem nového zákona všechny děti souližit ve čtrnácti? Podle mne to bude stejné jako dodnes, kdo to chtěl zkusit, zkusil to.
Alkohol a kouření je také povolené až od osmnácti a podívejte se kolem sebe kolik mladistvích pravidelně pije a kouří.
A když slyším z úst rodičů: "já kouřím, tak jak to můžu zakazovat svému dítěti?" , tak mne může vzít ďas
Spejlatko
Dedeckova
| 8. 12. 2008 20:24
Odkud máš tu informaci, že se největší část deviantů zaměřuje na věkovou skupinu 14+? Na mě to působí dost bulvárně, statistiky hovoří jinak (naopak).
nesouhlasím
Spejlatko
| 8. 12. 2008 08:01
ptž to nahrává deviantům a podobným zvěrstvům a oni za to nemůžou být potrestáni...největší část deviantů je zaměřená právě na tyto věkové skupiny.

O víkendu vysílali pořad - Máte slovo a probírali toto téma a také tam říkali o podobném, ale mnohem lépe propracovaném zákoně v Německu. Ten bych uvítala, myslím si, že je rozumnější - tam je uzákoněný *** od 14 let, ale pouze s mužem do 21 let.. s mužem straším než 21 let od 16 . To mi přijde jako dobrý nápad.
Nebo pro změnu na Slovensku - tam snížili hranici odpovědnosti na 14 let, ale "***ovat" se může až od 15 .. také není špatné.

Musím se také přiklonit k názoru, že snížení hranice odpovědnosti, je vítána.

Jo a ještě jedno, k čemu bych se chtěla vyjádřit ... taky souhlasím s tím, že když budeme mít nějaký zákon a někdo prostě bude chtít začít už ve 13 tak začne, nebude se ohlížet na nějaký "zákon" ... já bych třeba nezačala, ale tak když někdo vermomocí chce ...
Radiofórum
slona
| 3. 12. 2008 19:19
Diskuse ***uoložkou Želmírou Herrovou z psychiatrické léčebny v
Havlíčkově Brodě a poslancem Radimem Chytkou z ODS o novém trestním
zákoníku, zda je dobré, aby se snížil věk povoleného ***uálního styku z
patnácti na čtrnáct let.
Odbornice tvrdí, že hranice 14ti let není dobrý nápad a vysvětluje nebezpečí zneužití. ZDE (V druhé půlce nahrávky)
ALE
Dedeckova
| 3. 12. 2008 18:41
Ale to neznamená, že se mi snížení hranice nepříčí.
Nerelativizujme!
Dedeckova
| 3. 12. 2008 18:40
Všechno souvisí se vším, ale to je moc jednoduchý argument. 14-letý bude zopovědný za svůj trestný čin (*** se 14-letým), ale zároveň nebude mít povolen ***, tedy se na něj bude apriori hledět jako na zneužitého bez ohledu na to, zda se stykem souhlasil. A řešení????

Sjednotit obě hranice je rozhodně racionální, lepší než posléze přidávat výčet výjimek.
Nevím... prostě nesouhlasím
Pilotka007
| 3. 12. 2008 10:23
Nevím... prostě mě ani jeden argument nepřesvědčil k tomu abych s tím souhlasila.To už by jsme rovnou mohli všechno přepsat na 14. Když jsou právně odpovědní ve 14 proč jim nedovolit třeba i alkohol nebo cigarety? U těchto případů bych také přeci mohla argumentovat tím že alkohol pijí lidé také už ve 14, a první cigaretu vyzkoušejí třeba už ve 12 - ti. Taky bych mohla říct že všechno souvisí se vším a tak i tohle....
Pokud vše souvisí se vším...
slona
| 2. 12. 2008 19:17
Souhlasím s Pilotkou007. Klidně se může snížit trstní odpovědnost a hranice ***u se může zachovat. Pokud by platilo to, že tyto hranice musí být nějak propojeny, tak proč je vstup do ***shopů omezen věkem 18 let??? A neměla by se tedy tato hranice také snížit o rok? Pokud jsou mladiství tak vyzrálí tak proč se zdráháme snížit věk od kterého mohou volit? Proč mladé nenechat řídit motorky od 14? Podle mě se spojují dvě věci, které spolu nesouvisí.
Re Tatu
JitkaSt
| 2. 12. 2008 10:52
Napsal jsi to velmi dobře.Souhlasím s tebou.

Je třeba, aby společnost byla chráněna před mladistvými násilníky, zloději a gengy.
A určitě je i velmi dobrá šance, jak ochránit čtrnáctileté před zeužíváním. Na to nepotřebujeme zákon, to je v našich rukou - je to otázka výchovy. Jestliže naše děti budem vychovávat ke zdravé sebejistotě, určitě se pak nestanou obětí zneužívání. Přiklad: už malému kloučkovi musíme dát najevo, že se nemusí na uvítanou nechat líbat od pratetičky Rózičky, když mu to není příjemné atd.

K tvému osobnímu vyjádření od
K tomu se mi vynořila vzpomínka. Před lety jsem učila rodinnou výchovu na celém druhém stupni ZŠ. Jednou z otázek, která pravidelně padla, bylo, kdy začít ***uální život. Na to jsem odpovídala, že není věková hranice, ale musí znát odpověďi na tři otázky:
Mám s kým?
Mám kde a kdy?
Vím jak vyřešit případné následky?
Ve svém povídání vlastně popisuješ uvažování právě nad těmito otázkami. Překvapivá bývala především druhá otázka. Obvykle mnoho nepřemýšleli jak najít vhodné prostředí - čisté a příjemné - a dostatek času beze strachu z překvapení. Jak důležité to je zejména při prvním milování pro dívky, jsem pochopila až nedávno, když mi došlo, že v životě ženy existují tři milníky, kdy se z dívky stává ŽENA: první menstruace, první milování a porod.
...
maar
| 1. 12. 2008 20:52
Na jednu stranu je fajn, že by lidi, mohli být dřív trestně zodpovědní. Já osobně už jsem zažila několikrát, že mě děti kolem 13 ti let obtěžovali a jedna slečna určité menšiny (mno řekla bych, že někde drtivé většiny) mě dokonce napadla. Ale nevím, k čemu pomůže to snížit. Znám kluka co mu bylo už 15, přepadl nějakou paní a okradl jí... stejně z toho nic nebylo... takže dokud někoho někdo nezabije, tak je to stejně fuk...
A co se týká ***u.. já teda taky začala ve svých čerstvých 17 ti.

Ale na tohle koukám trochu z pohledu zdravotní sestry (deformace no... ) Jsou určité typy nemocí, kde jeden z vyvolávajících faktorů, je brzký začátek pohlavního života. Vím, že zákonem se tohle neovlivní... Kdo bude chtít začít ve 12 ti - tak začne ("pod rukama" mi prošla 12 ti letá slečna, která se pár dní po svých 13 tých narozeninách stala maminkou - ale to možná dost z vás ví z novin.) I když jsou na světě očkování, která můžou předejít některým nemocem, ale i tak.... tím, že se sníží věková hranice, tak hned zas přibude lidí, co budou mít pak problémy. Zdá se to málo jeden hloupý rok.. ale ono se to pak po letech projeví. Je mi jasné, že 14 ti letá holka nepřemýšlí, co jí brzký *** může přinést za problémy, když pominu mimi, proto by měl za ně uvažovat trochu stát
Tatu
angelwoman
| 1. 12. 2008 14:45
Jj, to jsi napsal výstižně, souhlasím. U mě to bylo taky v 17a nemám pocit, že by mi nějak ujel vlak. Vím, že jsem na to byla připravená i dřív, ale nebyl prostě chlap, s kterým bych to chtěla zažít nebo jsme se do té doby rozešli nebo byly jiné zádrhele
Fakt je ten, že zvýšit nebo snížit se musí hranice pro *** i trestní odpovědnost najednou, to rozhodně souhlasím
007
Tatu
| 1. 12. 2008 13:46
Jistě že to souvisí. Všechno souvisí se vším.Prvotní záměr byl ten, aby ruka zákona mohla dosáhnout na ty, kteří jsou dost vyspělí na to, aby mohli krást a loupit, ale nedosáhli ještě 15 leté hranice věku, která je rozhodující pro zahájení trestního stíhání. Ve čtrnácti, podle mě už i ve dvanácti, má člověk tolik rozumu, aby dokázal rozeznat to, že krást a přepadávat lidi je protizákonné a tudíž trestné. Že se jednalo zhusta o skupinky, či gangy, mladistvých z jisté nejmenované menšiny (oni totiž sami neútočí skoro nikdy, zásadně v převaze) ví skoro všichni, ale nikdo nemá tu odvahu to říct na "plnou hubu". No a s hranicí trestní odpovědnosti se sníží i hranice legálnosti ***uálního styku. Jinak to zkrátka nejde, jestliže je trestné to, že někdo starší souloží s osobou mladší než je stanovená hranice ***uální zralosti. Nemůžu přeci hnát před soud kluka za to, že souložil se stejně starou holkou za zneužití a podle jiného paragrafu říkat, že je beztrestný. Udivuje mě, že taková věc lidem uniká. To žijí ve vzduchoprázdnu? Nekoukají na televizi, neposlouchají radio? V tomhle případě mě to navíc jako bývalého plachtaře hodně mrzí, protože kdo byl dřív pilot čehokoli, byla to záruka určitého rozhledu a duševního potenciáliu.
Co se týče té zralosti k ***u, pokud si pamatuju, vůbec jsem neuvažoval o tom, že mně ještě nebylo 15 let. Všechno se to odvíjelo od toho, že jsem do té doby nenašel vhodnou partnerku. Tu co jsem chtěl já, jsem se ostýchal oslovit, nebo nechtěla zase ona mne, nebo, v případě oboustranného zájmu, k tomu nebyly vhodné okolnosti a já nechtěl, aby to poprvé bylo v nějakém nedůstojném a ponižujícím prostředí, nebo aby u toho byl někdo další. Ty co by mě chtěly, jsem zase nechtěl já, protože jsem si představoval, že když už se s nějakou vyspím, nejdřív se do ní musím zamilovat, no a když se mi dotyčná nelíbí, tak to jde dost těžko, že jo. Jediné, čeho jsem se obával, bylo to, že by mi "ujely nohy" a partnerku bych přivedl do jiného stavu. Ať už by to potom dopadlo jakkoli, byl by to průšvih. Takže mi panictví vydrželo skoro do sedmnácti. Ale pak to bylo opravdu hezké. Je to třicetjedna let. A co by se změnilo, kdybych to zažil ve čtrnácti? Skoro nic, jen by to bylo roků třicettři.
T
pilotka007
Kloa
| 1. 12. 2008 11:40
Jistě, že to spolu souvisí Nemůžou snížit jen jednu hranici, jedná se o odpovědnost za své činy a to souvisí s obojím. Tedy pokud má být někdo odpovědný za své tresty, měl by být odpovědný i za svůj ***uální život. Najdi si o tom informace.
Jestli je 14 nebo 15 let brzo stejně neovlivníš a kdo chce, tak bude ***ovat klidně už v 10 letech ... horší pak pro toho partnera když z toho vznikne dítko ... Naopak si taky myslím, že pokud chce už někdo ***ovat ve 14 letech a chce být zodpovědný, tak mu (tedy dívce) umožní užívat hormonální antikoncepci, která se teď předepisuje až od 15 let, takže se sníží i procento těhotných mladých holek, které nyní ve 14 dost riskují. I když tohle má i druhou stránku věci, už nyní spousta holek ani neví jak HA funguje a jak ji používat, takže by bylo naivní myslet si, že tomu 14 leté budou rozumět více
Pro mě je brzo i těch 15 let. A kdo je rozumný, tak s tím ve 14, ani v 15 nezačne.
Tím, že ale tuto hranici sníží, sníží taky hranici pro trestní odpovědnost, což vítám. Asi je důvod, proč hranici chtějí snižovat a vidím v tom zvyšující se počet činů pácháných mladými.
:-(
Pilotka007
| 1. 12. 2008 07:51
To s tím podle mě moc nesouvisí... můžou snížit hranici trestní odpovědnosti ale to že budou "***ovat" v patnácti můžou zachovat. Abych řekla pravdu mě se to moc nelíbí. Myslím že ve čtrnácti je to dost brzo. Je pravda že když se chce 14 - tý kluk nebo holka s někým vyspat tak tam jim v tom zákon asi těžko zabrání. Prostě mi to přijde zbytečné a cítím z toho jen problémy...
snížení věkové hranice
Kloa
| 30. 11. 2008 21:35
No, myslím, že to politici myslí naopak docela dobře. Protože jejich úmyslem nebylo snížit věkovou hranici proto, aby mohli mladí začít dříve ***ovat, ale proto, aby byli dříve trestně odpovědní, což vítám.
...
kalkulka
| 30. 11. 2008 21:21
No, podle mě se toho tak moc nezmění. Ti co chtějí mít už teď *** ve 14-ti ho stejně mají a rozumný zbytek prostě počká později.
sex od 14 let
angelwoman
| 30. 11. 2008 19:39
Rozhodně si nemyslím, že snížení hranice, kdy je *** nezákonný nijak nenahrává ***uálním deviantům. Jak tohle přesně myslíš? Že by se muži chtiví ***u s mladými dívkami začli po nich hromadně vrhat v parcích?
Já si myslím, že není potřeba hranici snižovat. Proč měnit něco, co vcelku dobře funguje? Kdyby politici věnovali svou duševní sílu raději na změnu jiných - potřebných zákonů.
Nemyslím si, že hranice, kdy mohu mít zákonně *** nějak výrazně ovlivňuje dívky-že se ji snad nějak bojí, aby ji neporušily. Pokud chtějí, budou mít prostě *** dřív, tady je každý zákon marný. Ale myslím, že "*** od 15" funguje jako určitý (nevím zda to bude správné přirovnání) morální mantinel. Neříkám, že mě nenapadly před 15 rokem myšlenky na ***, ale vždy jsem "15 let" brala jako řekněme doporučenou hranici, kterou není důvod porušovat. Pokud chodím ve 14 letech s někým, koho mám ráda, klidně ten rok do těch 15 se ***em počkám.A pokud chci prostě s někým spát, ať vím, jaké to je nebo z nějakého jiného "důležitého" důvodu, žádná věková hranice pro mě nemá význam.
Myslím si zkrátka, že není důvod něco měnit. 15 let se mi zdá úplně akorát
Sex od 14
Kloa
| 29. 11. 2008 19:45
Už to tak běžně funguvalo i dříve, tedy že i 14 letí (i mladší ) ***ovali, teď se to jen stane "legální".
Podle mě, pokud to má někdo v hlavě srovnané, tak ho nějaký "rok, od kterého je ***ování povolené" nezajímá a začne se ***uálním životem až je na to opravdu připraven.
Takové ty patnáctky, které se s klukem vyspí při první příležitosti, jen proto, aby si vyzkoušely jaké to je a pak teprve uvažují jestli nemohly otěhotnět, osobně "můžu" No, toť můj názor
Sex ve 14-ti aneb co nám to chtějí schválit?
Pilotka007
| 29. 11. 2008 18:51
Co na to říkáte? Myslíte si že je to správné? Jsou na *** 14-ti letí lidé dostatečně psychicky ale i fyzicky připraveni? Nenahrává tento postoj ***uálním deviantům? Vítám vaše názory...Alis

Nejnovější příspěvky v diskusích

Název diskuze
Vytvořil(a)
Poslední reakce
Reakcí
cudlik
15. 4. 2024 17:44
70217
helena.07
15. 4. 2024 14:30
11772
2112Hana
30. 3. 2024 19:13
406
helena.07
27. 3. 2024 11:56
8
Uivatel_5747674
19. 1. 2024 11:51
16826
Pavlna Trojanov
12. 3. 2024 09:26
5
Jiina Koudelov
25. 2. 2024 20:33
148
Anna Soukov
23. 2. 2024 00:14
115
Jiina Koudelov
13. 2. 2024 21:43
46
Silvie Zimmermannova
13. 2. 2024 17:15
10831
Jiina Koudelov
3. 1. 2024 18:58
327
Gabriela ediv
21. 1. 2024 20:59
478
Uivatel_5725017
3. 1. 2024 10:00
33
Lucie Baklkov
28. 11. 2023 14:24
8775
Uivatel_5694482
24. 11. 2023 19:31
82
Cryptomeria Rasa
16. 11. 2023 18:49
287
sona.koutna8
30. 6. 2022 21:02
26
Vlado Schiffel
12. 11. 2023 01:48
439

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video