Recepty z bezových květů

Protože právě teď je doba, kdy černý bez kvete, přinášíme vám dnes několik receptů na zužitkování bezových květů.
Recepty z bezových květů
8.6.2013 11:00 |

Smažené bezové květy



Potřebujeme:
trsy bezových květů
3 vejce
1,5dcl světlého piva
1bal. kypřícího prášku
vegeta
sůl
Olej na smažení



Příprava:

Bezové květy důkladně omyjeme, nůžkami odstříháme stopky a necháme oschnout. Oddělíme bílky od žloutků, z bílku ušleháme tuhý sníh. Do žloutků vmícháme pivo a špetku vegety. Vzniklou směs smícháme s hladkou mouku s trochou kypřícího prášku. Lehce vmícháme sníh z bílků a dosolíme.

Na pánvi rozehřejeme olej, trsy květů namáčíme v těstíčku a osmažíme do zlatova. Hotové řízky vytáhneme, odložíme na ubrousek a ustřihneme hlavní stopku. Jako příloha je vhodná např. bramborová kaše a zeleninový salát.


Co je sladké, nemusí být nezdravé. A je-li to sladké jako med, nemusí to být zrovna med včelí, může to být med z bezových květů, který si doma připracíte podle následujícího receptu. 

Přečtěte si více o léčivých účincích černého bezu

Med z květů černého bezu



Potřebujeme:

25 květů černého bezu
1 velký citron,
1 litr vody 1 kg cukru






Příprava:
Květy bezu omyjeme a zbavíme stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut v listu vody. Následně směs odstavíme a necháme 24 hodin luhovat. Druhý den vzniklou šťávu přecedíme přes plátno, do šťávy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, dokud se hmota nezačne táhnout. Podle chuti můžeme med ještě dochutit citronem.

Následně med nalijeme do menších čistých umytých skleniček a skladujeme v chladnu. Hotový med můžeme ovšem také ještě sterilizovat asi 20min při 100 stupních celsia. Takto zavařený med lze uchovávat při běžné pokojové teplotě.

Z bezu můžeme připravovat nejen pokrmy, ale také nápoje. Mimo sirupu nebo čaje nám v nadcházejících parných dnech přijde vhod také limonáda, připravená buďto samostatně z bezových květů nebo v kombinaci s dalšími osvěžujícími bylinkami. Příjemně naladit vaše chuťové buňky pomůže také bezinkové víno. 


Bezinková limonáda



Potřebujeme:
12-15 květenství bezu černého
4 citróny
1 kg cukru
8 l vody



Příprava:
Vodu svaříme s cukrem, po vychladnutí přidáme citróny nakrájené na kolečka a květy černého bezu. Zavážeme a necháme týden stát. Pak přecedíme, stočíme do lahví a uchováváme v chladnu.

Míchaná bezinková limonáda

100 g květů černého bezu
100 g květu lípy
50 g máty peprné
20 g chmele
4 litry vody nebo sifonu
1,5 kg cukru
2 citróny



Příprava:
Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme na kolečka nakrájené citróny a všechny rostliny. Zakryjeme a uložíme asi na týden na slunce a do tepla. Pije se ihned poté, co limonádu přecedíme. 


Víno z bezových květů


5 l vody
1 kg cukru
1/8 l vinného octa
10 rozkvetlých květů černého bezu



Příprava:
Vodu, cukr a ocet svaříme. Přidáme květy bezu. Směs necháme stát 10 dní na teplém místě. Pak ji přecedíme přes plátno, stočíme do lahví a uložíme v chladu, kde necháme asi 10 dnů.

 Další databázi téměř 20.000 receptů naleznete na našem webu Recepty. cz .

Autor článku: MK
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

Další weby Mladé fronty

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění