Jitrocelový sirup - domácí výroba

Jitrocelový sirup je výborná přírodní medicína při nachlazení a bolestech v krku. Proč si ho ale kupovat v lékárně, když si ho můžeme jednoduše vyrobit doma?
Jitrocelový sirup - domácí výroba
30.4.2007 0:00 |

Jitrocel kopinatý je známá bylinka, která ulevuje při nachlazení, odkašlávání, čištění plic, krve a ledvin. Pomáhá při nečisté pleti (posekaný jitrocel spaříme horkou vodou, necháme deset minut luhovat a po vychladnutí přikládáme gázu namočenou v odvaru na pleť). Jitrocel nemusíme pouze popíjet ve formě čaje, ale  používá se také při vaření - jitrocelové lístky lze nasekat do polévky, přidat do zapečených zeleninových pokrmů nebo do salátů. My se dnes ale budeme bavit o dalším možném využití jitrocele a to je příprava sirupu.

Vyrobte si také domácí sirup nebo povidla z černého bezu

Jitrocelový sirup je léčivá medicína, která má ovšem tu výhodu, že i výborně chutná, jitrocelový med je voňavý a slaďoučký, takže ho mají rády i děti (možno podávat dětem starším tří let). Je to přírodní prostředek na kašel, nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, pomáhá při silném zahlenění (hleny rozpouští a uvolňuje). Usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně) nebo se přidává do čaje. Tento sirup se dá připravit několika způsoby, uvádíme tedy ty nejznámější a každý si může vybrat, který způsob mu přijde nejlepší - nebo můžete vyzkoušet postupně všechny tři.

1. postup


Natrháme si čerstvé mladé listy, omyjeme je a pak je pěchujeme do velké sklenice -vždy asi jeden centimetr listů a jeden centimetr třtinového cukru (nebo cukru krystal). Takto střídavě vrstvíme a každou vrstvu pořádně stlačíme. Necháme stát na slunném místě, dokud listy pustí šťávu a cukr se nerozpustí (z pětilitrové sklenice se vytvoří přibližně dva litry sirupu). Přecedíme, vlijeme do uzavíratelné láhve a uskladňujeme v lednici. Sirup vydrží neotevřený několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

2. postup


Čtyři větší hrsti čerstvých jitrocelových listů omyjeme, pak je pokrájíme najemno, vložíme do hrnce, zalijeme decilitrem vody a přidáme 250 g medu. Vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý sirup. Ještě za tepla scedíme, dáme do uzavíratelné láhve a skladujeme v lednici. Postupovat stejně můžete také s 1 kilogramem jitrocele, jedním litrem vody a 340 g třtinového cukru (nebo cukru krystal).

3. postup


Budete potřebovat 1 kg jitrocelových listů, 2 citróny bez jadérek, 2 kg třtinového cukru a dva litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem a obrátíte je až do vychladnutí.

Do sirupů se přidává cukr a tak možná řešíte, která varianta je pro vás nejlepší. Nejčastěji se používá bílý cukr krystal, což je nejlevnější způsob. Ale co si budeme povídat, příliš zdravý není. Pokud můžete, volte variantu třtinového cukru, který se dá sehnat i v bio kvalitě. Výborné je použít med, při tom množství, které ale musíme používat, je to varianta celkem drahá.

Vyrobit si domácí jitrocelový sirup znamená mít jistotu, že v něm nebudou žádné barviva, chemické přísady, konzervační látky a aromata. Budete tak mít jistotu, co se vám do těla dostane a také dobrý pocit, že si spoustu věcí, které se v obchodech prodávají, můžete vyrobit sami a být tak soběstační. Jitrocel je opravdu snadno dostupná bylinka a tam není problém si ji opatřit. A až vás bude v zimě škrábat v krku, budete jistě rádi, že jste si udělali zásobu výborné přírodní medicíny.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Míra | 28.5.2013 13:36

Div se nekonal

Kikča | 16.11.2012 08:35

Re: Nemýt

Jana | 21.5.2012 01:51

Re: Nemýt

Renee | 12.5.2012 10:39

Nemýt

Další weby Mladé fronty

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění