Vaříme zdravě: Pokrmy z čočky

Čočka je velmi zdravá a dokáže zasytit bez přemíry kalorií, proto dnešní téma vaření zdravých jídel zaměříme právě na tuto luštěninu.
Vaříme zdravě: Pokrmy z čočky
14.6.2006 0:00 |

Čočka obsahuje mnoho bílkovin a esenciálních aminokyselin, proto je dobrou alternativou masa. Je také bohatá na sacharidy a tím pádem dokáže dobře zasytit. Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, síry, železa, draslíku a selenu. Obsahuje také enzymy, organické kyseliny a lecitin. Snižuje obsah cukru v krvi, uvolňuje zácpu, pomáhá při chudokrevnosti, posiluje nervy, zvyšuje výkonnost, pomáhá při únavě, podporuje krvetvorbu, povzbuzuje produkci hormonů. To je tedy dost důvodů proto, abychom čočku pravidelně zařadili do našeho jídelníčku. A jak se dá čočka zdravě a chutně připravit?

Čočková sekaná
400 g čočky
100 g tvrdého sýra
7 stroužků česneku
1 cibule
lžička majoránky
lžička petrželky
olivový oleje
sůl
strouhanka
2 vejce
lžíce celozrnné mouky

Čočku uvaříme doměkka, přidáme na kostičky pokrájený sýr, utřený česnek, sůl, vejce, koření, nadrobno pokrájenou cibuli, mouku, lžíci strouhanky a promícháme. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem, vysypeme strouhankou a vložíme do ní směs. Pečeme na 160 stupňů asi 40 minut. Pak okraje uvolníme nožem a když sekanou necháme chvíli vychladnou, aby sýr opět ztvrdnul, půjde sekaná nakrájet na plátky a hezky vyndat z misky.

Čočkové karbanátky
Ingredience jsou stejné jako při přípravě čočkového rizota, jen přidáme více strouhanky a mouky, aby šly z těsta pěkně tvarovat karbanátky. Po vytvarování je vložíme na plech na pečící papír, pokapeme trochou olivového oleje a upečeme (při pečení je obracíme). Podáváme se zeleninovým salátem.

Čočkové rizoto
50 g čočky
50 g rýže
cibule
100 ml zeleninového vývaru
pepř
mořská sůl
hřebíček
muškátový oříšek
skořice
olivový olej

Čočku uvaříme do poloměkka. Rýži a pokrájenou cibuli osmahneme na teflonové pánvi potřené olivovým olejem asi 3 minuty. Pak smícháme s čočkou, přidáme koření, sůl a zalijeme vývarem. Vaříme asi 25 minut (dokud vývar nevsákne).

Čočka s bramborem a kysanou smetanou
200 g čočky
200 g brambor
200 ml kysané smetany
sůl
olivový olej
20 g celozrnné mouky
cibule
česnek
bobkový list

Předvařenou čočku s utřeným česnekem a bobkovým listem uvaříme doměkka. Přidáme uvařené, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Na oleji uděláme z cibule a mouky jíšku, přidáme smetanu, nalijeme k čočce s brambory a ještě chvíli povaříme.

Čočka na kari
300 g čočky
2 lžičky kari
cibule
4 stroužky česnek
1 nakládaná okurka
citrónová šťáva
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce olivového oleje

Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme utřený česnek, pokrájenou okurku,  protlak, kari koření, citrónovou šťávu, sůl a vše promícháme s doměkka uvařenou čočkou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Čočka s paprikou a rajčetem
400 g čočky
2 cibule
3m papriky
4 rajčata
sůl
pepř
citrónová šťáva
olivový olej

Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Na oleji zpěníme posekanou cibuli, přidáme na nudličky pokrájené papriky a oloupaná rajčata. Přidáme čočku, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem. Podáváme s celozrnným pečivem.

Čočková polévka
100 g čočky
2 lžíce olivového oleje
60 g celozrnné mouky
3 dl mléka
půl cibule
4  stroužky česneku
sůl
majoránka
ocet

Čočku uvaříme do měkka, zahustíme ji jíškou připavenou z pokrájené cibule, mouky a oleje a chvíli povaříme. Pak přidáme sůl, utřený česnek, majoránku, mléko, ochutíme
octem a a necháme projít varem.

Další díly seriálu Vaříme zdravě naleznete v rubrice Zdravá výživa

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

Další weby Mladé fronty

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění