Rijád prý dává islamistům ve světě až 70 miliard ročně, jdou hlavně do EU

Odsouzený radikální imám

Odsouzený radikální imám Zdroj: reuters

World Trade Center po nárazu letadel (11. září 2001)
6. One World Trade Center (541 metrů)
One World Trade Center
One World Trade Center
One World Trade Center
7
Fotogalerie

Islamisté mohou počítat s tučnou finanční podporou Saúdské Arábie, a to zejména v Evropě. Podle odhadů analytika Jakuba Šoky z think-tanku Evropské hodnoty vynakládá Rijád na podporu šíření salafismu, jednoho z fundamentalistických výkladů islámu, 1,5 až tři miliardy dolarů (72 miliard korun) ročně. Do Evropy má přitom putovat větší část této sumy než do USA. Peníze pokrývají například školení radikálních imámů, provoz mešit či vydávání knih a provoz propagandistických webů.

 

 

Podle studie Evropských hodnot Saúdská Arábie sponzoruje salafismus na různých místech světa již více než čtyři desetiletí.

 

O rozsahu její podpory podle analytika Jakuba Šoky vypovídá i srovnání s někdejším Sovětským svazem. Ten šíření komunistické ideologie nepodporoval v přepočtu více než miliardou dolarů (24 miliard korun) za rok.

 

Šoka posléze doplnil, že nejvýznamnější část této sumy směřuje do evropských zemí, přestože je podle něj velmi obtížné konkrétní čísla porovnat. „Jde o můj odhad. Nevylučuji, že Rijád významně nepodporuje islamisty například také v jihovýchodní Asii, na tuto oblast se však nespecializuji,“ řekl analytik, který se zaměřuje především na reálie Blízkého východu a severní Afriky. Rijád dokonce podle něj vynakládá více peněz na šíření salafismu v Evropě než ve Spojených státech, které pro mnoho islamistů figurují jako nepřítel číslo jedna.

 

 

 

Státy si ovšem začínají hrozbu uvědomovat a náboženské instituce salafitského směru jsou nyní cílem státních zásahů v Německu či Francii, která od října 2015 zavřela na dvacet takto zaměřených mešit. Ve Spojených státech, ač je tam podle analytiků podpora radikálního islámu ze strany Saúdů relativně nižší, ovšem téma možného zapojení režimu Saúdské Arábie do podpory islámského terorismu rezonuje také.

 

Státní složky dokonce vyšetřovaly rozsah možného zapojení Rijádu do přípravy útoků z 11. září 2001 a nedávno odtajněná část spisu ukrývala řadu náznaků a podezření, že někteří teroristé mohli počítat s finanční podporou saúdských úřadů.

 

Ze Saúdské Arábie ostatně pocházelo 15 z 19 atentátníků. Závěrečná verze zprávy však rozsah zmíněných vazeb Rijádu na teroristy nepotvrdila, byť formulace šéfa CIA Johna Brennana o tom, že „nebylo prokázáno, že by saúdská vláda jakožto instituce či vysoce postavení státní představitelé poskytli podporu plánovaným útokům z 11. září“ podle serveru The Daily Beast nechává relativně dost prostoru k dalším pochybnostem. „Je otázkou, zda nedošlo k nějaké politické korekci závěrů vyšetřování,“ dodává Jan Stehlík z Evropských hodnot.

 

Saúdská Arábie jinak platí za spojence Spojených států na Blízkém východě. Podle Jakuba Šoky se nicméně Rijád nachází „mezi dvěma světy.“ Fundamentalistický výklad islámu sice podle něj Saúdská Arábie využívá jako nástroj pro stabilizaci společnosti na svém území, na druhou stranu se Saúdové zapojili po boku Washingtonu do bojů proti Al-Káidě, dodal analytik.

 

Ve svém boji proti terorismu ale Západ podle Evropských hodnot selhává. Přijatá opatření prý nejsou účinná, jak napovídá skutečnost, že útok na newyorské Světové obchodní centrum nebyl posledním atentátem islamistů v západním světě.

 

„Hlavní lekcí z 11. září a zmíněné vyšetřovací zprávy by ale mělo být to, že tajným službám byli někteří atentátníci již předem známi. A tato situace, že tajné služby pachatele budoucích útoků znaly, se potom opakovala i Evropě,“ uzavřel Stehlík.

Více na: http://zpravy.e15.cz/preview?type=article&id=1319923&chapter=1&code=6b216f34ac9c3b99112ce6eadd12274dbfd8d86c#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Více na: http://zpravy.e15.cz/preview?type=article&id=1319923&chapter=1&code=6b216f34ac9c3b99112ce6eadd12274dbfd8d86c#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink