Ajurvéda - nauka věčného mládí

Věda života
Ájurvéda je považována za nejstarší léčebný systém na světě, neboť oproti klasickým léčebným postupům klade velký důraz na prevenci a neustálou podporu zdraví pomocí vyvážené stravy, pozitivního myšlení a životního stylu
Ajurvéda je věda stará více než pět tisíc let a její původ není nikde jinde než v Indii. I když jde o tradiční léčivé umění s přívlastkem „matka medicíny“, samotní Indové ji charakterizují jako vědu o životě, perfektním zdraví a dokonalosti, a tvrdí, že lépe je problémům předcházet než je řešit.
Životadárná číslice pět
Podle ajurvédského učení pochází každý člověk, tak jako celý vesmír, z pěti základních živlů. větru, vzduchu, ohně, vody a země. Principy váta, pitta a kapha jsou kombinacemi těchto pěti prvků, které tvoří všechno kolem nás.
Váta je kombinací větru a vzduchu. Je to jemná energie spojená s pohybem, řídí dýchání, mrkání, pohyby svalů, tlukot srdce a všechny pohyby cytoplazmy a buněčných membrán. V případě rovnovážného stavu váta podporuje kreativitu a flexibilitu, v opačném případě podněcuje strach a úzkost.
Pitta je kombinace ohně a vody, je spojená s metabolismem, reguluje zažívání, metabolismus a tělesnou teplotu. Je-li v rovnováze, podporuje bystré myšlení a inteligenci, když se jí naopak nedostává posiluje hněv, nenávist a žárlivost.
Poslední dráha - kapha je tvořena kombinací prvků země a vody. Je to energie, která dává formu tělesným strukturám, tzn. že tvoří kosti, svaly a šlachy a spojuje všechny buňky dohromady. Je „mazivem“ pro klouby, zvlhčuje kůži a udržuje imunitní systém. V rovnovážném stavu kapha vyjadřuje lásku, klid a odpuštění, v případě nerovnováhy se obrátí v lakotu, hrabivost a závist.
Pokud některá z energetických drah v těle převládá, organismus ztrácí rovnováhu a nastává v těle problém a nemoc na sebe nenechá dlouho čekat. Stres, vypětí, vysoký krevní tlak, obezita, kardiovaskulární potíže, nemoci páteře, to jsou nejčastější stavy, kterým ajurvéda umí zabránit. Chce to jen maličkost – mít snahu pro sebe něco udělat.
Jídelníček podle ajurvédy
Strava podle ajurvédy rozlišuje šest chuťových směrů, z nichž každý by se měl na vašem talíři alespoň jednou denně vyskytnout. Vyvážený by měl být tedy příjem sladké, slané, hořké, ostré, kyselé a trpké chuti. Sladké pokrmy a ovoce zařaďte vždy na začátek dne a večer nejezte nic těžkého. Živočišným bílkovinám proto raději vyhraďte čas oběda.
Jedním ze základních pravidel je skladba jídelníčku, který má obsahovat velké množství zeleniny upravené na různé způsoby, z nichž nejlepší jsou dušení, vaření ve vodě a pečení. Čerstvá zelenina se doporučuje v omezeném množství, protože také může být pro organismus těžko stravitelná. Z příloh je nejvhodnější rýže, , zejména hnědá, červená, jasmínová a basmati.
Z koření, které pokrmu dodá šmrnc drží nepochybně prvenství zázvor, který pročišťuje organismus a stará se o rychlé spalování tuků. Ani chilli nedopustí, aby se tuk někde usadil, protože ho okamžitě přeměňuje na energii, a kardamom zbaví tělo všech toxinů.
Dobře žít se dá naučit
Přizpůsobit život ajurvédským principům vypadá na první pohled složitě, ale v podstatě je to velmi jednoduché. Ajurvéda je životní směr, který myslí na všechny aspekty lidského bytí. Škodlivý je starý známý stres vyplývající z honby za materiálními hodnotami, nedostatek spánku, absence pohybu, negativní způsob myšlení a špatné mezilidské vztahy.
Podle ajurvédy je třeba se negativním vlivům vyhýbat. A ještě něco - dopřejte si na každé jídlo dostatek času a pohody, každý den udělejte pár cviků a výsledek se brzy dostaví – tělo bude poslouchat jako hodinky, udrží si rozumnou hmotnost bez drastických diet a nakonec to nejdůležitější – ajurvéda dokáže, že budete spokojeni sami se sebou.