Italské gastrotoulky aneb Co kde v Itálii ochutnat?
TRENTINO & ALTO ADIGE – slanina, domácí sýry a polenta. To je trojice, bez které se severoitalská kuchyně neobejde.
FRIULI & VENEZIA GIULIA – oblast stranou turistického ruchu je proslulá šunkou, slaninou nebo sýrem montasio stejně jako vínem, které patří k tomu nejlepšímu v Itálii.
VENETO – na zdejším stole nechybí rizoto, ale ani pokrmy z fazolí. Hitem je i zelenina, třeba jemná čekanka z Trevisa.
LOMBARDIE – ani zde by to nešlo bez rizota, ochutnejte také legendární ossobuco, chřest, sušenky nebo campari.
VALLE D‘AOSTA – hornatá oblast na hranicích s Francií nabízí vydatnou kuchyni v podobě polévek či domácích uzenin.
PIEMONTE – tady se „narodily“ skvělé sýry: gorgonzola a castelmagno.
LIGURIE – určitě ochutnejte zdejší jemný olivový olej, pravé janovské pesto, slané koláče nebo focacciu s cibulí.
EMILIA–ROMAGNA – odtud pochází Parmigiano-Reggiano, parmská šunka, boloňská omáčka i balzamikový ocet.
TOSKÁNSKO – sem se vydejte za skvělým olivovým olejem, výbornými víny (hlavně Chianti) nebo sýrem pecorino.
UMBRIE – ochutnejte černé lanýže z Norcie, skvělé uzeniny a cukrovinky.
MARCHE – na pobřeží ryby a mořské plody na sto způsobů, v horách šťavnatá šunka a poctivé domácí těstoviny.
LAZIO & ŘÍM – tudy šla historie a zde vznikly spaghetti alla carbonara. Na trhu seženete množství odrůd artyčoků.
ABRUZZO & MOLISE – zdejší kuchyni symbolizují feferonky, šafrán a ovčí sýr.
KAMPÁNIE – kraj ve stínu sopky zasvěcený rajčatům, pizze a mozzarelle.
APULIE – zdejší kuchyně se neobejde bez česneku, dejte si určitě ústřice a slávky.
KALÁBRIE – to jsou ryby, lilek, domácí pečivo a hlavně citrusový likér.
SICÍLIE – ostrovní kuchyně je plná vitaminů: citrusy, opuncie, ryby ze tří moří a cukety.
SARDINIE – langusty, ryby, dary moře, čerstvé těstoviny, chlebová placka carta da musica, ale také skvělé víno.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.