Lucie Bílá: Raději bych lízala sůl, než bych si dala něco sladkého | e15.cz

Lucie Bílá: Raději bych lízala sůl, než bych si dala něco sladkého

Eva Všetíčková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Má raději vodu než víno. Čemu ale dává oblíbená a sympatická zpěvačka a patnáctinásobná zlatá slavice přednost v kuchyni?

Kde jste včera večeřela?

Ani nevím, jestli můžu odpovědět pravdivě. Večeřela jsem v autě, ale vzhledem k tomu, že mám turné, jiná varianta není možná. Máme velké přejezdy a před koncertem ani po něm nejím, takže si chystám dobroty s sebou.

A co jste si dala?

Připravila jsem si zeleninový salát a čerstvý chleba s máslem a solí a k tomu neochucenou minerálku.

Párty vašich snů – co by se na ní mělo podávat?

Raději bych lízala sůl, než bych si dala něco sladkého, a tak by na párty nemusely být dortíčky, ale naopak malé chlebíčky s lososem, kaviárem nebo šunkou. K tomu stůl plný francouzských sýrů, různé druhy ryb, alespoň dvě polévky, pro radost šneci a olivy s peckami a spousty zeleniny. Tu miluji nejvíc.

A pak dobrý chléb, a to všechno aby nabízeli usměvaví krásní číšníci s motýlky u krku. A taky bych si přála pěkné prostředí, pohodlné sezení, a hlavně dobrou společnost mých přátel. Pro ně kvalitní víno a pro mě dobře chlazenou plzeň. Ale jen jednu, protože nad vodu stejně není…

Nejvyšší stupeň dosaženého kuchařského vzdělání či váš vrcholný kousek v kuchyni?

Pečená krůta. Sice ta dobrota byla k podání až po šesti hodinách, ale stála za to. A vzdělání? Mám školu své maminky a to každý dobře ví, že je škola vysoká.

Stálé zásoby v ledničce?

Nikdy nesmí chybět pomeranče, citrony a grepy na ranní vitaminovou bombu. A pak zelenina, bez které to prostě nejde. Dobrý chleba, na ten jsem já hodně přísná, a olivový olej, který překrásně voní a dá se pít nebo jíst s kousky pečiva.

Koprovka, nebo rajská?

Odjakživa rajská. Na koprovku jsem si zvykla až v poslední době, dřív mojí kamarádkou moc nebyla.

Raději jíte doma, nebo v restauraci?

Raději jím doma, ale někdy si svátečně dojdeme s klukama na suši nebo do dobré italské restaurace.

A vaše oblíbená?

Dobrých italských restaurací je víc. Ta nej je Grosseto, ale kdybych mohla doporučit lidem něco opravdu prvotřídního, pak je to loď Marina u Palachova náměstí.

Musela jste někdy ze zdvořilosti sníst něco, co se vám opravdu příčilo v hrdle?

Jsem člověk, který se moc nutit nenechá, a to opravdu do ničeho, ale můžu vám říct, že opravdu nevyhledávám cukrárny.

Jídlo z dětství, po kterém občas zatoužíte?

Miluji maminčin bramborový salát. Je sice tradičně vánoční, ale maminka mi ho někdy připraví i přes rok. To je dobrota nevídaná. Od dětství miluji polévky a zelňačka je mezi nimi Mercedes.

Co myslíte, mají knedlíky šanci v moderní české kuchyni?

To si pište, že mají. Člověk může experimentovat, ale vždy se vrátí ke klasice. Copak si umíte představit vepřo knedlo zelo se skleněnými nudlemi nebo kachničku s rýží?

Autor: Eva Všetíčková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video