Lucie Bílá: Raději bych lízala sůl, než bych si dala něco sladkého
Kde jste včera večeřela?
Ani nevím, jestli můžu odpovědět pravdivě. Večeřela jsem v autě, ale vzhledem k tomu, že mám turné, jiná varianta není možná. Máme velké přejezdy a před koncertem ani po něm nejím, takže si chystám dobroty s sebou.
A co jste si dala?
Připravila jsem si zeleninový salát a čerstvý chleba s máslem a solí a k tomu neochucenou minerálku.
Párty vašich snů – co by se na ní mělo podávat?
Raději bych lízala sůl, než bych si dala něco sladkého, a tak by na párty nemusely být dortíčky, ale naopak malé chlebíčky s lososem, kaviárem nebo šunkou. K tomu stůl plný francouzských sýrů, různé druhy ryb, alespoň dvě polévky, pro radost šneci a olivy s peckami a spousty zeleniny. Tu miluji nejvíc.
A pak dobrý chléb, a to všechno aby nabízeli usměvaví krásní číšníci s motýlky u krku. A taky bych si přála pěkné prostředí, pohodlné sezení, a hlavně dobrou společnost mých přátel. Pro ně kvalitní víno a pro mě dobře chlazenou plzeň. Ale jen jednu, protože nad vodu stejně není…
Nejvyšší stupeň dosaženého kuchařského vzdělání či váš vrcholný kousek v kuchyni?
Pečená krůta. Sice ta dobrota byla k podání až po šesti hodinách, ale stála za to. A vzdělání? Mám školu své maminky a to každý dobře ví, že je škola vysoká.
Stálé zásoby v ledničce?
Nikdy nesmí chybět pomeranče, citrony a grepy na ranní vitaminovou bombu. A pak zelenina, bez které to prostě nejde. Dobrý chleba, na ten jsem já hodně přísná, a olivový olej, který překrásně voní a dá se pít nebo jíst s kousky pečiva.
Koprovka, nebo rajská?
Odjakživa rajská. Na koprovku jsem si zvykla až v poslední době, dřív mojí kamarádkou moc nebyla.
Raději jíte doma, nebo v restauraci?
Raději jím doma, ale někdy si svátečně dojdeme s klukama na suši nebo do dobré italské restaurace.
A vaše oblíbená?
Dobrých italských restaurací je víc. Ta nej je Grosseto, ale kdybych mohla doporučit lidem něco opravdu prvotřídního, pak je to loď Marina u Palachova náměstí.
Musela jste někdy ze zdvořilosti sníst něco, co se vám opravdu příčilo v hrdle?
Jsem člověk, který se moc nutit nenechá, a to opravdu do ničeho, ale můžu vám říct, že opravdu nevyhledávám cukrárny.
Jídlo z dětství, po kterém občas zatoužíte?
Miluji maminčin bramborový salát. Je sice tradičně vánoční, ale maminka mi ho někdy připraví i přes rok. To je dobrota nevídaná. Od dětství miluji polévky a zelňačka je mezi nimi Mercedes.
Co myslíte, mají knedlíky šanci v moderní české kuchyni?
To si pište, že mají. Člověk může experimentovat, ale vždy se vrátí ke klasice. Copak si umíte představit vepřo knedlo zelo se skleněnými nudlemi nebo kachničku s rýží?