Mezinárodní den čokolády - 13. září slaví svůj svátek oblíbený "lék na stres"
Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl. První čokoládu znali původní obyvatelé střední Ameriky - Mayové a Aztékové - dávno před příchodem Evropanů. Ti z ní vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje.
Evropa se s čokoládou seznámila díky Španělům, kteří ji sem dovezli. Zde stala stala velmi oblíbeným nápojem a vysoce módní záležtostí především v bohatých kruzích. Ve Španělsku také vznikly první čokoládovny, kde se po celý den připravovala čerstvá horká čokoláda. „Čokoládová móda“ se pak rychle rozšířila do dalších zemí, např. Francie a Anglie. Ale až v 19. století se pak objevila čokoláda v pevném stavu, jak ji známe dnes.
I v naší republice patří dodnes k nejoblíbenějším sladkostem - podle statistik sní každý Čech v průměru kolem šesti kilogramů čokolády za rok. Nejoblíbenější jsou čokolády mléčné nebo s oříšky či ovocem. Zhruba 30 procent Čechů si je dopřává jednou týdně a čtvrtina dokonce několikrát v týdnu.
Tato pochoutka je však nejen vítanou laskominou pro naše mlsné jazýčky aje také tvárným uměleckým materiálem pro kreativce. Co všechno dokáží z čokolády vyrobit, na to se můžete podívat ve fotogalerii.