Rosé už není třetí vzadu. Dejte šanci růžovému vínu
První zmínka o růžovém vínu pochází již zhruba z roku 400 př. n. l. Jak bylo toto víno vyráběno a zda se dá srovnávat s dnešním růžovým, se asi už nikdy nedozvíme. S určitostí však víme, že narůžovělá vína znali Francouzi již ve středověku. Tehdy se na tamních vinicích vysazovaly společně odrůdy Pinot Noir a Pinot Gris, které daly vznik vínům světlejší barvy. Tento trend přetrvával až do 17. století.
Do Čech a na Moravu se tato „třetí“ vinařská barva dostala až v 16. století. Základ tvořily modré odrůdy Pinot Noir a později také Frankovka a Modrý Portugal. Na Moravě bylo rosé známé pod lidovým názvem „ryšák“, v Čechách se růžovým vínům přezdívalo „růžák“, jak dokládá původní etiketa z poloviny 19. století ze sklepů panství Žernoseky.
Z čeho je růžové?
To opravdové rosé se vyrábí pouze z modrých hroznů, které se nechají naležet jen několik hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Poté se oddělí mošt od slupek a pak se postupuje jako při výrobě bílého vína. Tím vzniká ten příjemný nápoj s nezaměnitelným mladistvým espritem. Frekventovaný je i pojem klaret (claret). Vyrábí se tak, že modré hrozny se celé a neporušené vkládají do lisu a lisují se slabým tlakem, aby nedocházelo k uvolňování barviva ze slupek. Mošt se dále zpracovává obdobně jako z bílých odrůd.
Klarety by měly vynikat svou svěžestí a šťavnatostí s ovocným aroma. Nejméně běžně používaný způsob výroby růžových vín je kupáž, kdy se mísí červená a bílá vína. Vinařský zákon to povoluje a v řadě zemí právě tento způsob výroby rosé převažuje. Většina vinařů ho však považuje za znevažování klasické metody.
Boom třetího milénia
Růžové víno je stále populárnější, už není tím mouřenínem někde vzadu. Jeho největším evropským výrobcem je Francie, kde rosé tvoří desetinu celkové produkce a poslední dobou dokonce vyrovnala krok s bílým vínem. Významnou produkcí se mohou chlubit i USA a Austrálie.
Ročně ho ve světě vyrobí asi 20 milionů hektolitrů. A růžový boom dorazil i k nám. Všichni, kteří mají rádi víno, pamatují chabý repertoár z doby před 20 lety. Na rozhraní tisíciletí se začali i naši vinaři více věnovat výrobě vína růžové barvy. V současné době tvoří výroba růžového vína asi 10 % celkové domácí produkce.
Rosé není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.
K čemu pít rosé
Růžové víno nachází díky své plasticitě stále větší uplatnění i v gastronomii. Jemnější vína s výraznou kyselinkou se hodí například k rybám a mořským plodům, silnější rosé k vepřové panence a nasládlé růžové k sladkým dezertům. Můžete ho pít jako aperitiv v podobě rosé drinku, stejně tak jako digestiv. Najde výborné uplatnění i při přípravě koktejlu, zvlášť příjemné nápoje lze namíchat s růžovým šumivým vínem.
Při snoubení růžového vína s pokrmy je nezbytné, aby bylo vždy správně podáváno. Rosé by mělo být před konzumací vychlazeno na teplotu od 8 do 12 °C. Nesmí se ovšem přechladit! Teprve takto servírované růžové víno je zárukou harmonického splynutí všech důležitých složek konkrétního jídla. Se začátkem května pravidelně startuje ta pravá sezona růžového vína, a tak všem milovníkům tohoto sympatického nápoje předkládáme aktuální tipy a doporučení.
FRANKOVKA ROSÉ 2013, vinařství Vinice-Hnanice
Elegantní reprezentant růžových vín. Ve vůni i chuti převládají třešně a višně, v závěru příjemně vystupují kyselinky. Dobře doplní například mořské plody, smažené ryby, ale také drůbež a jemné sýry. Orientační cena: 130 Kč
ENJOY MODRÝ PORTUGAL ROSÉ 2013, Vinařství Ludwig
Nenáročné víno je určeno především mladým konzumentům, které zaujme i neobvyklým designem láhve s fluorescenčním nátěrem etikety. Svěží mladé víno s lehkým aromatickým profilem. Vhodné především k přátelskému posezení, ale rozumí si i se saláty a ovocem. Orientační cena: do 100 Kč
SCALABRONE, BOLGHERI ROSATO DOC, Itálie, Toskánsko
Sytá malinová barva. Výrazné, komplexní, pestré aroma s tóny lesního ovoce a červeného rybízu. Složitá, komplexní a rafi novaná chuť s příjemnou kyselinkou a tóny lesních jahod a divokých malin. Můžete podávat k mořským plodům a rybám. Orientační cena: 375 Kč
SANG REAL SEKT ROSÉ, jakostní šumivé víno, Templářské sklepy
Sekt připravený lisováním celých hroznů odrůdy Rulandské modré. Vůni dominují jahody se šlehačkou a karamelovým přelivem. V chuti zaujme hravá sladkost s výrazem malinového želé v závěru. Sekt doporučuji pro slavnostní příležitosti, na začátek slavnostního menu a k předkrmům. Orientační cena: 241 Kč
J. L. QUINSON, CÔTES DE PROVENCE ROSÉ AOP, Francie, Provence
Typická ovocná a svěží vůně. Nenáročná a komplexní chuť s aroma a tóny zralého peckovitého ovoce. Klasika z Provence potěší nejenom v letních dnech na terase, ale vytvoří i výborný pár s rybou nebo sýry. Orientační cena: 175 Kč
Víno měsíce
Jiří Kolečko doporučuje
K nejpřednějším průkopníkům rosé u nás patří Jiří Hort, vinař z Dobšic. Mezi jeho růžovými víny vyniká stylová Frankovka prodávaná již tradičně pod názvem Franceska (Frankovka z Česka). Ale hlavním favoritem a největším překvapením Jiřího Horta zůstává svěží Merlot vonící po ostružinách, v jehož chuti dominují přezrálé maliny. „To je nádherné víno, ze kterého mám obrovskou radost,“ těší znojemského vinaře.
MERLOT 2013 POZDNÍ SBĚR ROSÉ, Víno Hort
Barva vína je světle růžová. Voní příjemně nasládle po čerstvých ostružinách. Již od prvního doušku poznáte plné, odrůdově výrazné víno se zvláštně kompotovou chutí a nevšední dochutí přezrálých malin. Rosé tak působí pevným, lahodným a svěžím dojmem. Doporučuji k ovocným salátům a lehkým dezertům. Orientační cena: 254 Kč
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.