Šampaňské nejen ze Champagne | E15.cz

Šampaňské nejen ze Champagne

Josef Kraus

Šumivé víno původem z francouzské oblasti Champagne, a jeho mnohdy kvalitní napodobenina nazývaná jako sekt, neodmyslitelně patří k slavnostním přípitkům všeho druhu. Jaké tajemství tento slavný mok skrývá?

Šampaňské je populární šumivé víno, které dosahuje své výjimečnosti druhotnou fermentací vína v lahvi, čímž vznikají typické bublinky. Pravé šampaňské je víno vyrobené pouze ve francouzském regionu Champagne. Žádné jiné šumivé víno vyrobené mimo tuto oblast se nemůže honosit tímto zvučným jménem, přestože tak bývá povětšinou lidově nazýváno. Obdobně jako to je i v případě koňaku. Šumivé víno jiného původu označujeme jako sekt.

Původ


Vinařství má v oblasti Champagne tradici dlouhou mnoho staletí. Některé prameny uvádějí i dvě tisíciletí. To je samozřejmě dlouho před tím, než bylo šumivé víno vynalezeno. Známé město oblasti Remeš patřilo již za Římské říše k nejvýznamnějším obchodním křižovatkám té doby. Vznik šampaňského se připisuje spíše napůl mytické osobě benediktinského mnicha Doma Perignona z přelomu 17. a 18. století. Ten krom druhotného kvašení v lahvi objevil i drátěnou objímku, která udrží zátku navzdory fermentačnímu tlaku.

Tradice výroby šampaňského se drží doposud a název Champagne je chráněn Evropskou unií statusem PDO (Protected Designation of Origin). Nicméně šumivá vína lze samozřejmě vyrábět i mimo tento francouzský region. Jen nesmí obsahovat slovo Champagne v názvu. Sekt se tak vyrábí prakticky po celém světě a to i v dost nečekaných oblastech. Paradoxně mezi více kvalitní sekty patří ty ruské provenience. I v Čechách a na Moravě lze sehnat chuťově vytříbené šumivé víno.

Autor: Ženy - E15


Druhy šampaňského


Stejně jako prosté víno má i šampaňské několik základních druhů s různou chutí i původem. Prvním typem je Prestige cuvée. Jedná se o tradičně míchané víno, které má být tím nejlepším, co může výrobce nabídnout. Dalším druhem je Blanc de noirs. Tento francouzský termín by šel přeložit jako bílé z černých. Jedná se tedy o bílé víno vyráběné z tmavých hroznů.

Dále je možné jmenovat Blanc de blancs, tedy bílé z bílých. Jedná se o šampaňské, které bylo vyrobené výlučně z hroznů odrůdy Chardonnay. Rosé Champagne, jak už název napovídá, je v podstatě růžové víno. Vyrábí se tedy z modrých hroznů způsobem, jakým se připravuje víno bílé. Šampaňské lze také rozlišovat podle množství cukru, který byl do vína dodán po druhé fermentaci. Rozmezí je od Brut Zéro (méně než 3 gramy na litr) až po Doux (více než 50 g/l).

Grand Jour de Champagne

Listopad se zdá být ještě daleko, ale pro agenturu Krekom a pro House Champagne Group jsou už tyto měsíce ve znamení příprav významné události. Ve dnech 5. – 6. listopadu prožijí Praha a její obyvatelé i návštěvníci již třetí ročník  Grand Jour de Champagne, největšího evropského champagne festivalul určeného nejen pro milovníky champagne.

Autor: Ženy - E15
Ve skvostných prostorách Obecního domu se představí špičkových 18 domů s ojedinělou účastí jejich francouzských zástupců, 7. listopadu pak proběhne tradiční golfový turnaj Grand Jour de Champagne, tentokrát v Hostivaři.

Bankety připraví tým tří šéfkuchařů (Jiří Král z Francouzské restaurace, Jiří Štift z Mandarinu a Riccardo Lucque z Aromi), nově organizároři pořádají mezinárodní sommeliérskou soutěž „Champagne Sommeliér Champion, jejíž finále budete moci sledovat v průběhu Champagne Exibition (pátek 6. 11., Smetanova síň Obecního domu)! Čestným předsedou pětičlenné poroty je patron festivalu, pan Richard Juhlin, světoznámý publicista a guru vín z Champagne.

Další velmi významnou novinkou připravovaného ročníku je patronát hlavního města Prahy. Pavel Bém, primátor hl. m. Prahy, hodnotí záštitu slovy: “Jsem rád, když můžeme podporovat akce, které jsou něčím jedinečné. Grand Jour de Champagne, jež se již potřetí uskuteční v prostorách pražského Obecního domu, je nejen prestižní událostí společenského a gastronomického života, ale je to především celosvětový unikát, který je třeba si hýčkat. Věřím, že podpora hlavního města Prahy přispěje k prestiži tohoto festivalu …


http://www.champagne-grandjour.cz/



Podávání


Šampaňské či sekt podáváme ve vysokých, dlouhých, hubených sklenicích, které se nazývají flétny (Flute a Champagne). Sekt by měl být vychlazený na úroveň 4 až 6 °C, takže klasická teplota v ledničce. I z toho důvodu při pití držíme sklenici za stopku, abychom si rukou nápoj nezahřívali. Zajímavostí sektu je, že na rozdíl od bílého vína je možné do nedopité sklenice dolévat.

Autor: Ženy - E15


Klasický problém představuje otvírání sektu. Vychlazenou lahev držíme v ubrousku či utěrce a pomalu uvolníme jistící drátek. Poté opatrně vytáčíme zátku a přidržujeme, aby pod tlakem nevyletěla. Střílení šampaňského se hodí spíše pro automobilové závodníky, ve slušné společnosti se toto nedělá. Pokud nám po nalití ještě nějaký sekt zbude, umístíme láhev do speciálního kyblíku s ledem, aby se víno neohřálo.

Něco k tomu


Pokud chceme k sektu něco zakousnout, abychom za a) zvýraznili chuť pokrmu, za b) zvýraznili chuť šampaňského, pak máme na výběr několik variant. Sekt se obvykle podává spolu se sladkými jídly, různými dezerty, cukrovinkami apod. Sladké se opravdu k sektu výtečně hodí. Na druhé straně to ale může být i slané či jiná výrazná chuť. Prakticky neoddělitelnou dvojici tvoří šampaňské s kaviárem.

Trochu zprofanované je podávání šumivého vína s jahodou. Tuto praktiku zpopularizoval film Pretty Woman. Ač do té doby nebylo podávání jahod se sektem vůbec běžné, pohádka pro dospělé zapříčinila téměř automatické podávání těchto dvou pochoutek zároveň. Snažte se tedy alespoň použít kvalitní a zralé jahody, které se svou sladkostí k bublinkám přeci jen trochu hodí.

Autor: Josef Kraus
11. října 2009

Autor: Josef Kraus

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!