Spropitné – jak na něj v cizině

Dýško, spropitné nebo dyškréce je dobrovolná částka, kterou věnujeme obsluze, jako výraz poděkování. „Uplatňování spropitného je otázkou zvyku a kultury. Zatímco v některých zemích, včetně České republiky, je spropitné považováno za naprosto běžnou věc a diskutuje se snad jen o jeho přiměřené výši, v některých zemích, zejména v Asii je spropitné přijímáno s rozpaky. V Japonsku můžete spropitným dokonce urazit,“ řekl Libor Mašek, marketingový manažer společnosti Nestlé Professional.
Ne vždy jde o peníze
Ačkoliv nyní mluvíme hlavně o restauracích, tak v cizině se často očekává, že menším spropitným oceníte také pokojskou, která vám uklidí pokoj nebo pomocníka nesoucího vaše kufry. V některých zemích nemusí být spropitné spojeno jen s finančním obnosem. V Tunisku například jako symbol poděkování funguje kromě peněz třeba drobný dárek ve formě zapalovače. Pokud jste se službou spokojeni, můžete také poděkovat nebo pochválit obsluhu u nadřízeného.
Jak na to?
Jak to tedy udělat abychom zaplatili málo a zároveň si neudělali ostudu?
Spojené státy a Kanada – V těchto dvou rozlehlých zemích se očekává spropitné, neboli tip, ve výši 15 – 20 %. I zde je však spropitné projevem poděkování za kvalitu služeb. Pokud nejste se službami spokojeni, můžete svůj příspěvek snížit. V těchto případech je však vhodné před uhrazením účtu informovat vedoucího či majitele restaurace o vašich výhradách. Pokud kdekoliv v restauraci uvidíte nápis autograt, tak je poplatek pro obsluhu již započítán v konečné ceně (většinou to bývá 18 %).
Anglie – Když se u našich ostrovních sousedů vydáte do hospody, v angličtině „Pubu“, tak můžete drobné klidně nechat doma. Na druhou stranu v barech číšník již automaticky počítá s tím, že mince, které vám vrátí, tak tam automaticky necháte. V restauracích bývá dýško zahrnuto přímo v ceně nebo se počítá obvyklých 10 % z celkové ceny.
V Belgii, Dánsku, Holandsku, Finsku je cena za servis obsažena v účtované ceně. Spropitné není očekáváno, ale potěší. Většinou se jedná jen o malé částky, zaokrouhlení směrem nahoru, popř. 1 – 2 Eura v restauraci. Stejně je tomu i tak v zemi galského kohouta a nejslavnější kuchařské soutěže Bocus d ' Or – Francii
Za humny v Německu a Rakousku není dýško vyžadováno. Většinou se však očekává ve výši 5 – 10 %.
Spropitné nabírá úplně jiných obrátek na balkánských ostrovech, kde je zcela běžné nechat 10 a více % z vaší útraty. Výše spropitného zde otvírá nejen dveře, ale i místní srdce.
3. června 2011
ČTĚTE TAKÉ:Orbion: Portál pro cestovatele