Valentýnské menu
Předkrmy:Než drahá polovice připraví předkrm, pán nachystá sklenky a dobré bílé víno.
Mušle na chilli papričkách
250 g mušlí (z konzervy), 3 ks sušených chilli papriček, 3 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 1 pórek, mletý zázvor, olivový olej, sůl
Mušle vyjmeme, scedíme a necháme okapat. Cibulky a pórek očistíme, omyjeme a nadrobno nakrájíme a krátce orestujeme na troše olivového oleje. Na pánev přidáme rozdrcené chilli papričky, utřený česnek a špetku zázvoru, vše podlijeme vodou a přivedeme k varu.. Jakmile voda začne vřít přimícháme mušle, přikryjeme a dusíme asi 5 minut.. Nakonec mušle odkryjeme, osolíme, opepříme, promícháme a podáváme, nejlépe s čerstvým chlebem.
Teplý celerový krém
300 g celeru, 2 menší cibule, celerová nať, 1 žloutek, 40 g másla, 500 ml zeleninového vývaru, 4 dcl bílého suchého vína, 100 ml smetany na šlehání, 1 lžička šťávy z citronu, krystalový cukr, sůl a mletý bílý pepř
Celer a cibule očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které opečeme na másle a chvilku podusíme. Pak zeleninu zalijeme vývarem, přilijeme víno a vaříme 25 minut. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a citrónovou šťávou.. Celerovou nať nakrájíme, část si odložíme na ozdobu a zbytek vložíme do krému, který ještě 5 minut povaříme. Před podáváním ušleháme smetanu se žloutkem a zlehka ji zamícháme do krému. Zdobíme snítkou celeru a podáváme s banketkami nebo opečenými krutonky z bagety.
Hlavní chod:
Hlavní chod vybírá paní domu podle toho, zda dává přednost červenému nebo bílému vínu. Ke steakům ze zvěřiny se hodí červené víno typu Merlot, k rybě se tradičně podává vychlazené suché bílo víno.
Srnčí steaky s lískovými oříšky
8 steaků ze srnčího hřbetu, lžíci oleje, 1/2 lžičky soli a černého pepře, vejce, 100 g lískových oříšků, konzervu broskví (425 ml), 4 lžíce másla.
Steaky potřeme olejem. Rozkvedláme vejce, mouku, sůl, pepř. Maso obalujeme nejprve v těstě, pak v sekaných oříškách a pevně je přitlačíme. Steaky položíme vedle sebe na pánev Broskve nakrájíme na kousky. Máslo rozpustíme v pánvi a na něm osmažíme steaky pěkně dorůžova. Steaky přendáme na mísu. Broskve na pánvi opečeme dozlatova a přidáme k masu. Šťávu uvolníme trochou broskvové šťávy, povaříme, ochutíme na nalijeme na ovoce. Steak servírujeme s hranolky nebo americkými brambory.
Losos po řecku
4 filety z lososa, sůl, 100 ml oleje,150 g cibule, žampiony, 100 ml červeného vína, 100 g rajčatového protlaku, pepř, 1 polévková lžíce cukru, olivy, citrónová šťáva
Ryby pokapeme citrónem, osolíme, opepříme a prudce opečeme z obou stran na oleji do červena. Vyjmeme a ve výpeku opražíme posekanou cibuli a žampióny. (Kdo houby nerad, může vynechat). Zalijeme vínem, přidáme na plátky posekané olivy a krátce povaříme. Dochutíme cukrem, do omáčky vložíme ryby a prohřejeme. Podáváme s bramborami.
Dezert
Dezert se má podle receptu připravit den předem, ale v letošním počasí stihnete za oknem dobrotu vychladit za dvě hodiny
Čokoládová pěna („Mousse au chocolat")
180 g cukru, 400 g šlehačky, 2 vejce, 1 dl mléka, 200 g hořké čokolády
Oddělíme žloutky od bílků a bílky ušleháme s cukrem na pevnou pěnu. V hrnci necháme roztát čokoládu, přidáme 2 žloutky a mléko. Směs ohřejeme, (pozor, ale nesmí se vařit!), a zlehka vmícháme pěnu z bílků do čokoládové směsi.. Ušleháme šlehačku a vmícháme do směsi.. Pěnu necháme v chladničce 24 hodin.
Náš tip: Nakonec můžete přidat do pěny kousky čokolády, nebo ji ozdobit čokoládovými lupínky, čokoládovou růží, hoblinkami nebo čímkoli co potěší váš protějšek.
Až si pochutnáte, vyměníte dárečky a pěkně se políbíte nezapomeňte, že tu nejkrásnější květinu - „lásku“ je třeba zalévat, aby nezvadla. Každá láska totiž uschne dříve než růže, pokud se o ni nestaráte a nezaléváte ji tolerancí, něhou, laskavostí a jistou dávkou volnosti, kterou chce mít každý z nás. Tak dobrou chuť a užijte si krásného Valentina!
Autor: Irena Forejtová
Aktualizováno 8. února 2010