Vyzkoušejte skvělé pokrmy indické kuchyně! (recepty) | e15.cz

Vyzkoušejte skvělé pokrmy indické kuchyně! (recepty)

ZDROJ: Ženy - E15

Hana Kubíčková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
V indické kuchyni se často používá pro nás dost exotické koření, jako kurkuma, pískavice, hořčičné semínko, koriandr, šafrán a samozřejmě také tradiční více či méně ostré chilli papričky.

Všechna indická jídla se připravují pomalu, na mírném ohni. Směs
koření se nejdříve nasucho nebo na troše oleje osmahne a teprve
poté se přidává do pokrmu, jehož příprava i složení se liší podle regionu.

V jižní části Indie jsou jídla tak ostrá, že mohou netrénovaným jedincům připravit skutečně horké chvilky. U pobřeží se častěji připravují ryby a používá se kokos, na severu země se jídlo doplňuje pšeničným chlebem a plackami a připravuje se tu i ve světě známé tandoori.Nejčastěji se je dná o kuřecí maso, které se marinuje ve směsi jogurtu a koření. Dále je oblíbené jehněčí nebo kozí maso, avšak třeba hinduisté se mu vyhýbají úplně, v jejich
stravě není dokonce ani vejce. Maso se zde však obecně nepřipravuje velmi často, protože se vzhledem k podnebí rychle kazí.

Stejné podnebí ovšem umožňuje sklizeň zeleniny a ovoce několikrát ročně. Nedílnou součástí hlavního denního jídla jsou chuťově rozmanité zeleninové směsi a luštěniny, upravené podle oblastí, a čatní – nakládaná´zelenina i ovoce ochucené směsí koření.

Rýže, které se v Indii údajně pěstuje na 200 druhů, se podává ke každému jídlu. Za tu nejjemnější je považována basmati, která
se pěstuje na úpatí Himálaje a stářím získává na kvalitě. Čím starší basmati, tím méně se při vaření lepí. Rýže však neznamená v Indii jen pokrm. Je symbolem plodnosti a štěstí a svůj velký význam tak má při svatebních obřadech a rituálech.

Po hlavním jídle se podávají nejrůznější sladkosti, které obsahují velké množství ořechů, smetany a často také růžovou vodu, tedy esenci z okvětních plátků růží, která dává sladkostem charakteristickou chuť i vůni. Servíruje se samozřejmě i čerstvé ovoce. Na závěr se žvýkají svitky betelových lístků, které osvěžují
dech a mají jemné omamné účinky.

Recepty:

Goong Kratiem

Garnáti na česneku

Příprava: 45 minut, Porce: 4

800 g garnátů
1 větší cibule, nakrájená najemno
4 stroužky česneku, rozdrcené
1 malý kousek zázvoru, asi 50 g,
oloupaný a nastrouhaný
1 malá červená chilli paprička,
nakrájená najemno
5 polévkových lžic arašídového oleje
150 g naložených bambusovýchvýhonků
5 polévkových lžic sladké chilli omáčky
5 polévkových lžic rybí omáčky
100 ml vody
1 polévková lžíce škrobové moučky
1/2 svazku bazalky, ideálně thajské

Garnáty vyloupejte, omyjte a dobře osušte. V pánvi wok
rozehřejte olej a 3 minuty na něm opékejte cibuli, zázvor,
chilli a česnek. Přidejte garnáty a opékejte dalších 5 minut.
Bambusové výhonky nechte okapat a nakrájejte je na kousky.
Chilli omáčku a rybí omáčku promíchejte s vodou a škrobovou moučkou. Směs s garnáty rozložte na talíře, doplňte bambusovými výhonky a posypte bazalkou. Zakapejte připravenou zálivkou.

Tip: Sladká chilli omáčka obsahuje asi čtvrtinu chilli papriček,
poměrně velké množství česneku a další koření a přísady. Koupíte ji
v oddělení orientálních potravin v některých supermarketech.

Indická kuchyně Vás nenadchla? Ochutnejte další

, např. čínskou, japonskou nebo thajskou kuchyni!

Yum Nuah

Ostrý salát s hovězím masem

Příprava: 25 minut,
Marinování: přes noc, Porce: 4

4 steaky z vysokého roštěnce, každý asi 150 g
7 polévkových lžic thajské rybí omáčky
6 polévkových lžic limetové šťávy
1 velká salátová okurka
1 svazek jarních cibulek, nakrájených nadrobno
250 g cherry rajčátek, rozpůlených
4 malé červené chilli papričky,
nakrájené najemno
2 polévkové lžíce arašídového oleje
1 stroužek česneku
1 polévková lžíce hnědého cukru
1 polévková lžíce sójové omáčky
hrst mátových lístků
hrst lístků koriandru

Smíchejte dvě lžíce rybí omáčky a jednu lžíci limetové šťávy, potřete plátky masa a nechte marinovat přes noc. Okurku oloupejte, podélně rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Nakrájejte nadrobno a spolu s chilli papričkami, cibulkou a rajčátky promíchejte.

Maso nařízněte na okrajích a na rozpáleném oleji opečte tak, aby
bylo středně propečené. Doba opékání je přibližně 1,5 minuty
z každé strany. Poté vyjměte z pánve a nechte 5 minut odpočinout.
Česnek oloupejte a rozmačkejte. Promíchejte spolu se zbývající rybí omáčkou, limetovou šťávou, cukrem a sójovou omáčkou. Podle chuti přidejte sůl či pepř.

Na talíře naaranžujte zeleninu, posypte bylinkami a obložte na
větší kousky nakrájeným masem. Zakapejte připravenou zálivkou.

Tip: Rybí omáčka je pro celou Asii typickým ochucovadlem
pokrmů. Je vyrobena z ančoviček a soli, k dostání je v obchodech
s asijskými potravinami.

Autor: Hana Kubíčková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video