11 tipů pro dokonalou letní grilparty

Lidé na celém světě grilování milují – původní příprava pokrmů nad otevřeným ohněm přetrvala staletí, dnes můžete stejně dobře grilovat také s pomocí plynu nebo elektřiny. Výhodou grilování je, že se používá méně tuku, pokrm má výraznější chuť.
Grilování je v dnešní uspěchané době oblíbeným způsobem trávení času, kdy se můžeme zastavit a v klidu s přáteli či rodinou vychutnávat pohodu, užívat si teplého počasí a skvělých gastronomických zážitků. Lidé na celém světě grilování milují – původní příprava pokrmů nad otevřeným ohněm přetrvala staletí, dnes můžete stejně dobře grilovat také s pomocí plynu nebo elektřiny. Výhodou grilování je, že se používá méně tuku, pokrm má výraznější chuť.
Gril party pod širým nebem je vždy příjemnou událostí ve znamení dobrého jídla a pohody. Zatímco se steaky opékají, žebírka syčí – vy se můžete bavit a těšit se na lahůdky. Málo co chutná tak skvěle jako právě grilované a typicky vonící jídlo. Výrobce amerických špičkových grilů Weber vám, prostřednictvím Václava Modelského, jednatele Weber-Stephen CZ&SK spol. s r.o.,
přináší rady a tipy, jak si užít gril party.
Tipy a rady
Atmosféra – Dejte své party styl, tu pravou náladu navodí lampiony, lucerny či louče. Pohrajte si s barvami – můžete sladit barvu ubrousků, příborů, prostírání. Využijte živé květiny. Připravte typickou barbecue party nebo grilování např. v asijském stylu. Přizpůsobte tomu dekorace, obstarejte stylovou hudbu. Čekáte-li více hostů, můžete připravit barevné vizitky se jmény. Hosty můžete uvítat netradičním grilovaným předkrmem, který naladí jejich chuťové buňky. Přesně v trendu finger food – můžete připravit malé špízy, klobásy nebo sýr a zabalit je do kornoutků z barevného papíru.
Brikety – Na palivu záleží. Brikety se za velkého žáru spalují pomalu, vyvíjejí vysokou teplotu a zaručují dokonalé výsledky grilování. Správný výběr je předpokladem pro pohodlné grilování. Dobrou volbou se vyhnete problémům s nedostatečným žárem a předčasným uhasínáním briket.
Co grilovat – Grilovat můžete opravdu téměř vše. Maso hovězí, vepřové, jehněčí nebo z drůbeže, ryby, zeleninu, ale také ovoce a sladké dezerty. Pro Spojené státy americké, kde má grilování největší tradici, jsou typické rozsáhlé barbecue party v parcích. Grilují se obrovské mřížkované steaky, hovězí žebírka, kuřecí křidýlka. Americkou specialitou jsou také hamburgery a marshmallows špízy. S oblibou se také griluje v Středomoří, logicky největší oblibu mají čerstvé a marinované ryby, plody moře a skopové maso. Pozadu není ani Balkán a Asie se svými kebaby, čevapčiči, pleskavicí a lahodnou zeleninou – rajčaty, paprikami a lilky.
Čištění – Nejprve odstraňte z grilovacího roštu všechny hrubé zbytky pokrmů. Odstraníte-li nejprve zbytky papírovým kapesníkem, zkrátí se tak doba vypalování. Je-li gril ještě horký, otevřete u grilů na dřevěné uhlí větrací průduch a uzavřete poklop. Proces vypalování grilovacího roštu bude trvat dle stupně znečištění asi 10 minut. Poté okartáčujte ještě horký grilovací rošt pomocí grilovacího kartáče. U plynových grilů vypalte před grilováním či po něm grilovací rošty, až nebude vznikat žádný kouř. Elektrický gril vyčistíte tak, že nastavíte regulátor na vysoký stupeň a uzavřete poklop. Proces vypalování grilovacího roštu bude trvat přibližně 10 minut. Poté okartáčujte ještě horký rošt pomocí kartáče.
Děti – Nezapomeňte vymyslet program pro děti. Děti se rády zapojují do příprav. Nebojte se jim svěřit drobné dezerty, které děti snadno vyrobí bez velké námahy a škody. Nechte je vyrábět ovocné špízy (ovoce napíchané na špejle) nebo typickou pochoutku amerických děti – špízy z bonbonů marshmallows.
Elektrický gril – Mrzí vás, že nemůžete grilovat, protože nemáte zahradu, ale jen malý balkon či terasu? Nesmutněte a pořiďte si elektrický gril. S ním můžete připravovat pochoutky i na balkoně, aniž byste obtěžovali sousedy kouřem nebo se vystavovali postihům, protože manipulace s otevřeným ohněm na balkoně není bezpečnostními předpisy povolena. Elektrický gril je navíc velmi praktický, stačí ho zapojit do zásuvky.
Gril – Vyberte si správný gril. Pokud si kupujete svůj první gril – vybírejte pečlivě. Raději zvolte značkový gril, u kterého máte záruku, že vám vydrží v dobrém stavu celou řadu sezón. Zvažte, kolik místa na gril máte k dispozici. Kolik lidí s vámi bude obvykle grilovat. Rozmyslete si, zda zvolíte gril plynový, elektrický či gril na dřevěné uhlí. Zjednodušeně řečeno – plyn je pro náročné a pro profíky, elektrický šetří čas, odpadá také manipulace s uhlím, gril na dřevěné uhlí je klasika.
Jídlo – Včas si naplánujte, co budete připravovat. Maso i zeleninu nakupte dopředu a připravte si marinádu. Marinujte den před grilováním. Nejčastěji grilujeme steaky, žebírka a klobásky. V létě, kdy je teplo se dobře hodí lehké pokrmy – finger food, které můžete uzobávat rukou. Např. malé špízky z masa, ryb nebo sýra, kousky zeleniny, ovoce. K tomu podávejte dipy a omáčky. Hosté jistě ocení i několik druhů salátů (zeleninový, ovocný nebo třeba těstovinový). Mějte i zásobu tmavého i bílého pečiva. Pokud se oslava protáhne do večera, vaši hosté ocení i lehký dezert. A i ten můžete na grilu připravit.
Nádobí, sklenice, příbory – Mějte jich raději více než méně. Praktické je papírové nádobí na jedno použití. Optimální pohoda je při grilování vždy otázkou také správného náčiní. Nepodceňujte tedy příslušenství pro přípravu, úpravu i čištění.
Omáčky – Pokud nemáte čas nebo chuť si připravovat vlastní marinádu či kořenící směs. Můžete využít hotové grilovací omáčky. V nabídce Weber najdete hned čtyři: Ovocný kari sen, Starou dobrou barbecue, Máminu speciální a Červenou ostře kořeněnou.
Pití – mějte dostatek nápojů. Ke grilování máme nejraději pivo, hosté si rádi sami čepují – celá řada značek vyrábí pivo s pípou pro domácí použití. Důležité je, aby nápoje byly dobře chlazené, dejte je včas do ledničky a připravte si dostatečné množství kostek ledu pro nealko.
4. června 2011
Databázi téměř 20.000 receptů naleznete na našem webu Recepty. cz .