4 přílohy k nedělnímu obědu | E15.cz

4 přílohy k nedělnímu obědu

časopis F.O.O.D.

Už vás nebaví "obyčejné" přílohy jako vařené brambory nebo bramborová kaše? Dejte bramborám novou tvář! Poradíme vám, jak na to.

Brambory s petrželkovým máslem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 1/2 svazku petrželky
* 20 g másla
* hrst ředkvičkových klíčků
* sůl a pepř

Brambory uvařte doměkka, nechte zchladnout a oloupejte.

V kastrůlku rozpusťte máslo a vmíchejte najemno nasekanou petrželku. Ochucené máslo vlijte na brambory.

Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Přidejte ředkvičkové klíčky a podávejte.

Brambory s opečeným květákem a vajíčkem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 200 g květáku
* 1 lžíce oleje
* 4 stroužky česneku
* 2 vejce
* 150 g zakysané smetany
* stonek tymiánu
* sůl

Brambory s opečeným květákem a vajíčkemBrambory s opečeným květákem a vajíčkemAutor:

Brambory uvařte doměkka ve slupce. Vychladlé oloupejte. Květák rozeberte na malé růžičky.

V pánvi zahřejte olej a květák na něm pomalu restujte dozlatova. Ke konci přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte ho také lehce zezlátnout.

Vejce uvařte naměkko, zchlaďte a oloupejte.

Oloupané brambory překrájejte na poloviny. Smíchejte s opečeným květákem a česnekem.

Osolte a promíchejte se zakysanou smetanou. Ozdobte vejci a lístky tymiánu.

Brambory s ředkvičkami a hořčicovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 150 g ředkviček
* 1/2 červené cibule
* 1 hrst klíčků
* 2 lžíce petrželky

Zálivka:
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* lžička medu
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžičky soli
* 1 lžíce oleje

Brambory s ředkvičkami a hořčicovým dresinkemBrambory s ředkvičkami a hořčicovým dresinkemAutor:

Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Omyté ředkvičky nakrájejte na plátky a smíchejte s bramborami. Do salátu přidejte měsíčky cibule spolu s klíčky a nasekanou petrželkou.

Na dresink vyšlehejte hořčici s medem, olejem a solí. Až se sůl rozpustí, vešlehejte ocet. Promíchejte s připraveným salátem.

Náš tip: Salát z nových brambor výtečně chutná také promíchaný s plátky předem upečené červené řepy.

Brambory s okurčičkami a jogurtovým dresinkem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g nových brambor
* 100 g karotky
* 100 g lusků cukrového hrášku
* 100 g malých okurčiček v pikantním nálevu
* hladkolistá petrželka na ozdobení

Dresink:
* 100 g jogurtu
* 2 lžíce majonézy
* sůl a pepř

Brambory s okurčičkami a jogurtovým dresinkemBrambory s okurčičkami a jogurtovým dresinkemAutor:

Brambory uvařené ve slupce nechte zchladnout a překrojte na poloviny.

Oloupanou karotku vařte asi pět minut společně s cukrovým hráškem ve vroucí osolené vodě. Slejte a zprudka zchlaďte ve studené vodě.

Karotku nakrájejte na kolečka a cukrový hrášek na kousky. Smíchejte s okurčičkami a bramborami. Přidejte jogurt promíchaný s majonézou.

Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Podávejte ozdobené lístky petrželky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: časopis F.O.O.D.
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!