4 přílohy k nedělnímu obědu
Brambory s petrželkovým máslem
4 porce - příprava: 30 minut
* 400 g nových brambor
* 1/2 svazku petrželky
* 20 g másla
* hrst ředkvičkových klíčků
* sůl a pepř
Brambory uvařte doměkka, nechte zchladnout a oloupejte.
V kastrůlku rozpusťte máslo a vmíchejte najemno nasekanou petrželku. Ochucené máslo vlijte na brambory.
Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Přidejte ředkvičkové klíčky a podávejte.
Brambory s opečeným květákem a vajíčkem
4 porce - příprava: 30 minut
* 400 g nových brambor
* 200 g květáku
* 1 lžíce oleje
* 4 stroužky česneku
* 2 vejce
* 150 g zakysané smetany
* stonek tymiánu
* sůl
Brambory uvařte doměkka ve slupce. Vychladlé oloupejte. Květák rozeberte na malé růžičky.
V pánvi zahřejte olej a květák na něm pomalu restujte dozlatova. Ke konci přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte ho také lehce zezlátnout.
Vejce uvařte naměkko, zchlaďte a oloupejte.
Oloupané brambory překrájejte na poloviny. Smíchejte s opečeným květákem a česnekem.
Osolte a promíchejte se zakysanou smetanou. Ozdobte vejci a lístky tymiánu.
Brambory s ředkvičkami a hořčicovým dresinkem
4 porce - příprava: 30 minut
* 400 g nových brambor
* 150 g ředkviček
* 1/2 červené cibule
* 1 hrst klíčků
* 2 lžíce petrželky
Zálivka:
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* lžička medu
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžičky soli
* 1 lžíce oleje
Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Omyté ředkvičky nakrájejte na plátky a smíchejte s bramborami. Do salátu přidejte měsíčky cibule spolu s klíčky a nasekanou petrželkou.
Na dresink vyšlehejte hořčici s medem, olejem a solí. Až se sůl rozpustí, vešlehejte ocet. Promíchejte s připraveným salátem.
Náš tip: Salát z nových brambor výtečně chutná také promíchaný s plátky předem upečené červené řepy.
Brambory s okurčičkami a jogurtovým dresinkem
4 porce - příprava: 30 minut
* 400 g nových brambor
* 100 g karotky
* 100 g lusků cukrového hrášku
* 100 g malých okurčiček v pikantním nálevu
* hladkolistá petrželka na ozdobení
Dresink:
* 100 g jogurtu
* 2 lžíce majonézy
* sůl a pepř
Brambory uvařené ve slupce nechte zchladnout a překrojte na poloviny.
Oloupanou karotku vařte asi pět minut společně s cukrovým hráškem ve vroucí osolené vodě. Slejte a zprudka zchlaďte ve studené vodě.
Karotku nakrájejte na kolečka a cukrový hrášek na kousky. Smíchejte s okurčičkami a bramborami. Přidejte jogurt promíchaný s majonézou.
Dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Podávejte ozdobené lístky petrželky.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.