4 recepty na lahodné italské polévky
Zuppa di pesce
Rybí polévka
4 porce - příprava: 40 minut
* 500 g mořských ryb
* 100 g sépií
* 100 g krevet
* 150 g mušlí
* 3 stroužky česneku
* 1 svazek petrželky
* 1 chilli paprička
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g loupaných rajčat
* 200 ml bílého suchého vína
* 500 ml rybího vývaru
* sůl a pepř
* bílý chléb
Ryby nakrájejte na kousky, sépie na kroužky, krevety oloupejte a vyloupané mušle pečlivě opláchněte. Česnek, petrželku a chilli nasekejte a smíchejte. Vhoďte na lžíci rozpáleného oleje, přidejte rajčata, víno a vývar. Vařte 15 minut odkryté. Poté vmíchejte mořské plody, stáhněte teplotu a nechte asi 8 minut dojít. Osolte a opepřete. Mezitím na oleji opečte chléb a na talíři ho zalijte polévkou.
Minestrone di verdure
Minestrone
4 porce - příprava: 45 minut
* 4 stonky řapíkatého celeru
* 1 menší cuketa
* 2 větší mrkve
* 100 g hlávkové kapusty
* 100 g čerstvého špenátu (nebo zeleného hrášku)
* 4 masitá rajčata
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* olivový olej
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 g polévkových těstovin
* 360 g bílých fazolí v konzervě
* sůl a pepř
* bazalka
* oregano
* parmazán nebo pecorino na dochucení
Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky, kapustu a špenát na proužky. V hrnci rozehřejte lžíci oleje, vmíchejte nadrobno nasekanou šalotku a česnek. Přilijte zeleninový vývar, přisypte zeleninu a vařte asi 15 minut. Potom vhoďte do polévky těstoviny a slité fazole a vařte 10 minut. Dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oreganem. Nalijte na talíře, zasypte nastrouhaným sýrem a zakapejte olejem.
Zuppa di lenticchie
Čočková polévka
4 porce - příprava: 60 minut
* 3 stroužky česneku
* 6 sardelek naložených v oleji
* 1 svazek čerstvé šalvěje
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 4 lžíce olivového oleje
* 200 g hnědé čočky
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g loupaných rajčat
* sůl a pepř
* bílý chléb
* parmazán na dochucení
Česnek se sardelkami utřete, šalvěj nakrájejte na proužky, celerovou nať na plátky. Vše osmažte na lžíci oleje a vmíchejte čočku. Zalijte vývarem, přidejte rajčata a vařte asi 40 minut, až čočka změkne. Potom dochuťte solí a pepřem. Přelijte do talířů, ozdobte sýrem, celerovou natí a zakapejte olejem. Podávejte s chlebem opečeným na oleji.
Pappa al pomodoro
Rajčatová polévka
4 porce - příprava: 60 minut
* olivový olej
* 1 šalotka
* 3 stroužky česneku
* 1 svazek bazalky
* 500 g loupaných rajčat
* 1 rajčatový protlak
* sůl a pepř
* bílé pečivo
* 500 ml zeleninového vývaru
V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Potom přidejte na plátky nakrájené pečivo, zalijte vývarem a vařte do zhoustnutí asi 20 minut. Odstavte a nechte 15 minut odležet. Na talíři zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.