4 recepty na výborné přílohy k pečínkám
Pečená červená řepa s křenem
k hovězímu
4 porce - příprava: 60 minut
* 1 velká bulva červené řepy
* olivový olej
* 3 cm nastrouhaného křenu
* citronová šťáva a krupicový cukr podle chuti
* sůl a mletý pepř
Řepu oloupejte, na několika místech propíchejte, potřete olejem a zabalte do alobalu. Vložte ji do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 40 až 50 minut. Upečenou řepu nechte mírně vychladnout, nastrouhejte ji najemno a smíchejte s křenem, citronovou šťávou, troškou cukru a oleje. Dochuťte solí a pepřem a podávejte k pečenému hovězímu masu s kouskem citronu k dochucení.
Restovaná máslová mrkev
k drůbeži
4 porce - příprava: 20 minut
* 4–6 mrkví (podle velikosti)
* 2 menší cibule
* 2 lžíce másla
* 1 lžíce medu
* 1–2 lžíce citronové šťávy
* sůl a mletý bílý pepř
* bazalka na ozdobu
Očištěné mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle. Oloupané cibule nakrájejte na jemná půlkolečka. Mrkev a cibuli smíchejte a orestujte na mírném plameni na másle tak, aby mrkev zůstala křupavá (asi 5 minut). Přidejte med a nechte jej zkaramelizovat. Odstavte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Ozdobte lístky čerstvé bazalky a podávejte jako přílohu k drůbežímu masu.
Blanšírovaný hrášek s koprem
k jehněčímu
4 porce - příprava: 20 minut
* 800 g mraženého hrášku
* 2 lžíce másla
* 2–3 lžíce strouhanky
* 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry
* citronová šťáva podle chuti
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
Hrášek vařte 3 až 4 minuty v osolené vodě, sceďte ho a pak jej rychle zchlaďte v ledové vodě. V hlubší pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a pomerančovou kůru a orestujte. Přisypte hrášek, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a nakonec vmíchejte kopr. Podávejte k pečenému jehněčímu masu.
Dušené zelí s ořechy
k vepřovému
4 porce - příprava: 55 minut
* 1/2 hlávky červeného zelí
* 4 snítky tymiánu (může být i sušený)
* 2 bobkové listy
* 1 smotek skořice
* 5 kuliček nového koření
* 1 cibule
* 2 lžíce oleje
* 150 ml jablečného moštu
* ocet podle chuti
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
Zelí nakrouhejte. Všechno koření dejte, pokud ho máte k dispozici, do plátěného pytlíčku (abyste ho později nemuseli jednotlivě lovit). Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji ve velkém kastrolu na oleji dosklovata. Zalijte moštem, přihoďte všechno koření a postupně přidávejte zelí (jak se bude dusit, bude zmenšovat svůj objem). Kastrol zakryjte a pozvolna duste, dokud nebude zelí měkké. Pokud bude třeba, podlijte je vodou. Dochuťte octem, solí a pepřem a vmíchejte vlašské ořechy. Podávejte k vepřové pečeni.
Zdravé hlávky
Zelí, ať už červené, či bílé, patří mezi superzdravou brukvovitou zeleninu stejně jako brokolice, kapusta nebo květák. K nám přicestovalo už před více než 2000 lety, ale v oblasti Středozemního moře nebo v Asii ho pěstovali a konzumovali ještě mnohem dříve.
Staří Řekové a Římané ho křížili a šlechtili, až dosáhli mnoha různých chuťově i barevně odlišných variant (dnes jich existuje více než 400). Číňané zase věřili, že zelí dodává člověku nebývalou sílu – kuliové ho při stavbě Velké čínské zdi fasovali jako proviant.
Červené zelí je proti svému bílému sourozenci ještě o něco hodnotnější. Je v něm spousta vitaminu C a železa i látek, které působí jako antioxidanty – ano, to jsou ty skvělé substance, jejichž konzumací se obnovují a omlazují buňky v našem těle.
Pravidelná konzumace zelí působí také příznivě na zažívání a podle posledních výzkumů umožňuje podstatně snížit riziko rakovinného bujení.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.