5 rychlých pomazánek

Krémová avokádová pomazánka
Příprava: 15 minut
4 porce:
* 2 avokáda
* 120 ml řeckého jogurtu
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce čerstvého koriandru
* 1 lžíce jalapeno papričky
* 2 lžíce citronové šťávy
* drcený kmín
* sůl a pepř
Očištěné avokádo nakrájejte na menší kousky, přidejte zbylé suroviny a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte a podávejte s opečeným chlebem. Náš tip: Řecký jogurt můžete nahradit běžným bílým jogurtem či zakysanou smetanou.
Brynzová pomazánka
Příprava: 10 minut
4 porce:
* 150 g brynzy
* 2 lžíce čerstvého smetanového sýra
* 1 stroužek česneku
* 2 lžičky mleté červené papriky
* pažitka
* sůl a pepř
Brynzu promíchejte se smetanovým sýrem. Pažitku a česnek nasekejte najemno a přidejte spolu s mletou paprikou k základu. Dochuťte solí a špetkou čerstvě mletého černého pepře. Náš tip: Nejlepší kvalitu má květnová brynza.
Cizrnová pomazánka s mrkví
Příprava: 30 minut
4 porce:
* 400 g cizrny, předvařené
* 1 mrkev
* 1 menší cibule
* 2 stvoly řapíkatého celeru
* hladkolistá petrželka
* 4 stonky tymiánu
* 400 ml vývaru (zeleninového)
* 1–2 lžíce oleje
* sůl na dochucení
Ve vývaru vařte doměkka očištěnou nakrájenou mrkev, cibuli, celer, petrželovou nať a tymián. Zeleninu sceďte, (tymián a nať odstraňte) a spolu s olejem a cizrnou rozmixujte dohladka. Dochuťte a nechte vychladit v ledničce. Náš tip: Nakonec pokapejte balzamikovým octem.
Vajíčková pomazánka
Příprava: 25 minut
4 porce:
* 5 vajec
* 200 g jemného tvarohu
* 1 svazek jarní cibulky
* 1 lžička dijonské hořčice
* 1 lžička tymiánu
* sůl a pepř
Uvařte vejce natvrdo. Zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do větší misky. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou jarní cibulku, hořčici, tymián, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše smíchejte a dejte zchladit alespoň na 30 minut do ledničky. Náš tip: Podávejte s celozrnným pečivem.
Pomazánka s grilovanou paprikou
Příprava: 25 minut
4 porce:
* 1 větší červená paprika
* olivový olej
* 200 g sýra cottage
* 1 stroužek česneku
* pažitka, nasekaná
* sůl a pepř
Papriku omyjte, rozpulte ji a odstraňte jádřinec. Pokapejte trochou oleje a na rozpálené pánvi opečte slupkou dolů. Pak vložte asi na 5 minut do mikrotenového sáčku, aby se zapařila. Odstraňte slupku a papriku najemno nakrájejte. Smíchejte se sýrem, nasekanou pažitkou a česnekem. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Náš tip: Místo sýra cottage můžete použít smetanový sýr nebo jemný tvaroh.