Uvařeno za třicet minut: 5 rychlých teplých večeří pro celou rodinu
Špecle se šunkou a bylinkovým dipem
4 porce, příprava: 15 minut
BYLINKOVÝ DIP:
4 lžíce olivového oleje 1 stroužek česneku hrst bazalky 2 jarní cibulky sůl a pepř 1 lžička šťávy z citronu
K DOKONČENÍ
500 g špeclí 200 g sušené šunky
Bylinkový dip připravíte tak, že rozmixujete tyčovým mixérem olivový olej s česnekem, bazalkou, cibulkou, solí, pepřem a šťávou z citronu. Špecle povařte podle návodu na obalu ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. Pak je restujte na trošce oleje s kousky šunky dozlatova asi 2 minuty. Poté odstavte a vmíchejte bylinkový dip.
Zapečené noky se sýrem a hruškami
4 porce, příprava: 20 minut
600 g bramborových noků olivový olej na vymazání formiček 2 hrušky sůl a pepř 4 snítky estragonu 2 vejce 2 lžíce polotučného mléka 100 g parmazánu vlašské ořechy (nemusejí být) Noky uvařte v osolené vodě.
Když vyplavou na hladinu, slijte je a odstavte. Zapékací formičky vymažte troškou olivového oleje. Rozdělte do nich noky. Přidejte, na menší kousky nakrájené hrušky. Osolte a opepřete. Vložte snítky estragonu. V misce smíchejte vejce s mlékem a nastrouhaným parmazánem. Směs nalijte na noky s hruškami a zapečte v předehřáté troubě na 100 °C dozlatova, asi 15 minut.
Náš TIP: Noky můžete ještě před zalitím vaječnou směsí a zapečením posypat sekanými vlašskými ořechy.
Kuřecí špízy se zeleninou
4 porce příprava: 25 minut
500 g kuřecích prsou 2 červené cibule 2 červené papriky 1 cuketa 2 lžíce olivového oleje sůl a pepř 1 lžička šťávy z limetky petrželka, bazalka a máta
Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na menší kousky, cibuli na měsíčky, papriku a cuketu na plátky. V misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, šťávu z limetky a sekané bylinky.
Ingredience napíchejte na špízové jehly a potřete bylinkovou marinádou. Opékejte na rozpálené grilovací pánvi nebo grilu ze všech stran. Podávejte s pečivem.
Květáková polévka s lososem
4 porce příprava: 25 minut 1 středně velká hlava květáku 1 lžíce řepkového oleje 1 menší cibule 1 mrkev sůl a pepř, muškátový oříšek, kmín 1 pórek 2 jarní cibulky 100 g uzeného lososa
Růžičky květáku omyjte. Na rozehřátém oleji orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte květák a na malé kostičky nakrájenou mrkev. Podlijte 1,5 l vody nebo domácím zeleninovým vývarem. Opepřete a osolte.
Přidejte muškátový oříšek a kmín. Vařte asi 10 minut, poté vmíchejte na kolečka nakrájený pórek. Povařte asi 2 minuty, odstavte a rozmixujte na krém. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a plátky uzeného lososa.
Náš TIP: Polévku můžete zjemnit troškou smetany nebo plnotučným mlékem.
Vepřové na kari s rýží, hráškem a kukuřicí
4 porce, příprava: 20 minut
400 g vepřové plece 1 lžíce olivového oleje šalotka 2 stroužky česneku sůl a pepř 2 lžíce kari 250 g mraženého hrášku 250 g mražené kukuřice 200 ml smetany na vaření 400 g jasmínové rýže čerstvá petrželka
Vepřové maso nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přidejte maso, osolte a opepřete. Orestujte dozlatova, polijte troškou vody a duste doměkka (asi 20 minut).
Poté vmíchejte kari, hrášek a kukuřici, zalijte smetanou a prohřejte. Podávejte s rýží připravenou podle návodu, ozdobené petrželkou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.