7 skvělých pokrmů z rajčat
Zapečená rajčata s lilkem
4 porce - příprava: 25 minut
* 1/2 většího lilku
* 1 stroužek česneku
* sůl a pepř
* 70 g polohrubé mouky
* 2–3 lžíce rostlinného oleje
* 2 střední rajčata
* 2 balení mozzarelly
* menší hrst čerstvé bazalky
* 1 lžička olivového oleje
* 1 lžíce balzamikové redukce
Lilek nakrájejte na plátky, potřete stroužkem česneku, osolte a opepřete. Nechte chvíli stranou, aby lilek pustil vodu (nebude pak chutnat hořce). Plátky lilku zlehka obalte v mouce a opečte 2–3 minuty z každé strany na trošce oleje.
Předehřejte troubu na 170 °C. Plátky rajčat, mozzarelly a opečeného lilku navrstvěte na sebe na pečicí papír a proložte bazalkou. Takto připravené porce pokapejte olivovým olejem a dejte ješte na 5 minut zapéct do trouby. Před podáváním zastříkněte balzamikovou redukcí.
Náš tip: Balzamikovou redukci si můžete připravit i doma. Na mírném plameni zredukujte 100 ml balzamikového octa na polovinu. Nechte vychladnout. Redukci skladujte v ledničce maximálně 2 týdny.
Rajčata s bylinkami a jemným sýrovým dipem
4 porce - příprava: 25 minut + chlazení
* 1 lžíce olivového oleje + lžička navíc
* 70 g strouhanky
* 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
* 1 lžička sušené bazalky
* sůl a pepř
* 4 zralá středně velká rajčata
* 150 g smetanového sýra typu lučina
* kůra z 1 limetky
* šťáva z 1 limetky
* balzamikový ocet na dochucení
Předehřejte troubu na 200 °C. V malé misce smíchejte lžičku olivového oleje se strouhankou, lžící tymiánu, bazalkou, solí a pepřem. Rajčata rozkrájejte na půlky, naskládejte na plech s pečicím papírem řezem nahoru. Připravenou směs rozdělte na všechny půlky rajčat, pokapejte je lžící olivového oleje a dejte péct asi na 10 minut. Pak rajčata přelijte šťávou, kterou pustila, a pečte dalších 5 minut.
Zatímco se rajčata pečou, připravte si sýrový dip. Smíchejte lučinu s lžící tymiánu, kůrou a šťávou z limetky a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a dejte vychladit do ledničky. Pečená rajčata podávejte se sýrovým dipem, pokapejte troškou balzamikového octa a ozdobte čerstvými bylinkami.
Polévka s rajčaty a kuřetem
4 porce - příprava: 20 minut
* 1 lžíce másla
* 2 pórky
* 1 kuřecí prsní řízek
* 750 ml kuřecího vývaru
* 2 stroužky česneku
* 400 g krájených rajčat
* 1 lžičky hnědého cukru
* 1 lžíce nasekané bazalky nebo petrželky
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka a restujte 2 minuty do zhnědnutí. K pórku přidejte natenko nakrájené kuřecí maso a opékejte dozlatova. Přidejte kuřecí vývar, utřený česnek, rajčata, cukr a přiveďte k varu.
Poté snižte teplotu a vařte 5–6 minut nebo až do změknutí masa. Polévku podávejte s čerstvou bazalkou nebo petrželkou.
Náš tip: Do polévky můžete na začátku společně s pórkem přidat také červenou cibuli. Zvýrazní její chuť.
Rajčatový quiche
forma o Ø 26 cm - příprava: 60 minut + chlazení
* 300 g hladké mouky
* 115 g másla
* sůl a čerstvě mletý černý pepř
* 4 vejce
* 120 ml smetany na vaření
* 100 g sýra ricotta
* 50 g strouhaného parmazánu
* 1 lžička sušené bazalky
* 150 g cherry rajčátek
Z prosáté mouky, másla a špetky soli vypracujte drobivé těsto, do kterého po kapkách přidávejte studenou vodu. Hotové těsto by mělo být hladké a pevné. Zabalte je do fólie a dejte vychladit do ledničky na 30 až 40 minut.
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném vále a válečkem přendejte do formy na quiche. Můžete také použít silikonový vál, na který pak jen formu položíte dnem vzhůru a otočíte. Těsto se samo krásně „usadí“. Potom ho prsty pořádně zatlačte do formy a propíchejte vidličkou. Navrch rozložte pečicí papír, zasypte syrovými fazolemi a dejte na 10 minut zapéct do trouby.
Ve větší misce smíchejte vejce, smetanu, ricottu, parmazán, bazalku, sůl a pepř. Hmotu nalijte na předpečené těsto, poklaďte cherry rajčátky a dejte péct při 180 °C na 40 až 50 minut. Quiche můžete podávat teplý i studený.
Náš tip: Do smetanové směsi zkuste pro změnu vmíchat také předvařenou brokolici a nakrájenou šunku.
Pečené brambory s rajčaty a rozmarýnem
4 porce - příprava: 35 minut
* 500 g nových brambor
* 300 g cherry rajčátek
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 snítky rozmarýnu
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř
Předehřejte troubu na 220 °C. Omyté a okapané brambory smíchejte s cherry rajčátky a pokapejte olivovým olejem. Přidejte snítky rozmarýnu a utřený česnek. Dochuťte solí a pepřem. Dejte péct na 15 minut do trouby. Potom brambory a rajčata promíchejte a pečte dalších 10 minut.
Náš tip: Podávejte s cuketou lehce ogrilovanou na olivovém oleji a se zakysanou smetanou.
Rajčata plněná čočkou
4 porce - příprava: 35 minut
* 40 g rýže
* 50 g červené čočky
* 1 lžíce másla
* 1 cibule
* 1 lžíce čerstvé máty
* 4 středně velká rajčata
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 stroužek česneku
* sůl a pepř
* 100 g strouhaného čedaru
Rýži a čočku propláchněte v cedníku. Přesypte je do menšího hrnce, zalijte 130 ml vroucí vody a vařte 10 minut na mírném plameni.
Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo. Přisypte najemno nakrájenou cibuli a orestujte dozlatova. Cibulku smíchejte s čočkou a rýží, přidejte nasekanou mátu a dochuťte solí a pepřem.
Rajčata rozpulte, vydlabejte vnitřek a naplňte čočkovou směsí. Naplněná rajčata vložte do větší zapékací mísy. V menším hrnci na oleji opečte česnek a přidejte vnitřky vydlabaných rajčat. Vzniklou omáčku nalijte do mísy kolem naplněných rajčat.
Takto připravená rajčata zapékejte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Chvíli před dokončením posypte rajčata nastrouhaným čedarem a zapečte.
Ricottové gnocchi se šalvějí a restovanými rajčaty
4 porce - příprava: 30 minut
* 430 g sýra ricotta
* 2 vejce
* 80 g nastrouhaného parmazánu
* 150 g hladké mouky
* sůl a pepř
* 10 lístků šalvěje
* 50 g másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 3–4 středně velká oloupaná rajčata
* 2–3 snítky tymiánu
Ve větším hrnci přiveďte k varu alespoň 2 litry osolené vody. Ve středně velké misce smíchejte ricottu, vejce a parmazán. Přidejte prosátou mouku, sůl, pepř a vypracujte lepkavé těsto. Pro lepší a výraznější chuť můžete přidat 2–3 lístky nasekané šalvěje. Lžícemi vytvarujte gnocchi a vařte je ve vroucí osolené vodě. Hotové jsou tehdy, když vyplavou na hladinu.
Na pánvi rozpusťte máslo a chvíli ho pražte dohněda. Přidejte lístky čerstvé šalvěje a krátce opečte. Na druhé rozpálené pánvi na olivovém oleji orestujte celé stroužky česneku. Odložte je stranou a přidejte rajčata nakrájená na osminky a snítky tymiánu. Krátce společně povařte a odložte stranou. Uvařené gnocchi přidejte k máslu se šalvějí, promíchejte a podávejte s restovanými rajčaty.
Náš tip: Vybírejte menší rajčata syté barvy. Jsou sladší a také mají výraznější chuť.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.