9 receptů pro vaši grilovací párty
Hovězí maso na grilu se salátem
4 porce - příprava: 45 minut
* 600–800 g flank steaku (hovězí pupek)
* olivový olej na potření
* 3 červené papriky
* 1 římský salát
* hrst opečených mandlí
* extra panenský olivový olej
* hrubá mořská sůl
* drcený pepř
Pořádně rozehřejte gril. Dejte na něj celý kus masa, který jste předtím potřeli olejem. Opékejte jej 4 minuty po obou stranách. Jakmile je maso opečené, dejte ho stranou, třeba hned vedle grilu, aby si odpočinulo od vysoké teploty a zůstalo krásně šťavnaté.
Na gril položte čtvrtky paprik a opečte je, až začnou lehce černat. Pak je oloupejte. Poté papriky nakrájejte na kostičky a promíchejte se salátem, který jste natrhali nebo nakrájeli na menší kousky. Salát osolte, opepřete, zastříkněte olejem a posypte mandlemi.
Steak nakrájejte na plátky a ochuťte solí a pepřem.
Zeleninový koláč z grilu
4 porce - příprava: 30 minut + kynutí
TĚSTO:
* 500 g hladké mouky
* 1 balení sušeného droždí
* 1 lžička krupicového cukru
* 1 lžíce olivového oleje
* špetka soli
NÁPLŇ:
* 1 lilek
* 1 cuketa
* 8 zralých cherry rajčátek
* 1 balení ančoviček
* několik větviček rozmarýnu
* kvalitní olivový olej
* mořská hrubá sůl
V misce smíchejte suché ingredience a olej. Pomalu přilévejte 150 ml vody a vypracujte hladké těsto. Přikryjte je utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí objem. My jsme ho nechali na sluníčku.
Rozehřejte gril. Rošt potřete olejem. Lilek a cuketu nakrájejte na kolečka a opečte je po obou stranách. Než začnete grilovat koláč, rozehřejte gril na vysokou teplotu a potřete rošt ještě jednou olejem.
Těsto opatrně roztáhněte do tvaru placky vysoké asi 0,5 cm a položte ji na gril. Navrch rozložte grilovanou zeleninu, ančovičky, rozmarýn a pokapejte olejem. Nakonec dochuťte hrubou solí. Potom gril přiklopte a pečte dozlatova, přibližně 20 minut.
Náš tip: Když těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidáte bazalku, oregano, mozzarellu a parmazán, získáte skvělou pizzu na grilu. Tato dobrota může sloužit jako hlavní chod, nebo také jako příloha k masu.
Kuřecí stehna s mangem
4 porce - příprava: 1 hodina + odležení
* 4 lžíce pasty achiote (lze nahradit kurkumou)
* 1 zralé mango
* pomeranč, vymačkaný i s dužninou
* 4 kuřecí stehna s kostí
* 1 svazek jarní cibulky
* hrst oříšků kešú
Mango a pomeranč rozmačkejte a smíchejte s pastou. Stehna nařízněte, potřete směsí a nechte marinovat. Do misek z alobalu dejte stehna a zbylou marinádu, překrojenou cibulku a ořechy.
Zabalte a dejte na gril nebo přímo na žhavé uhlí (tím můžete balíček i posypat). Pečte 45–60 minut.
Náš tip: Marináda chutná lépe, když v ní necháte maso přes noc.
Kotlety se salsou z ananasu
4 porce - příprava: 40 minut
* 4 vepřové kotlety s kostí po 200 g
* rostlinný olej na potření masa
* najemno nadrcené chipotle papričky (nebo grilovací koření)
* 1 větší ananas
* 1/2 svazku čerstvé máty
* hrubá mořská sůl
Maso potřete olejem a kořením a nechte chvíli marinovat. Ananas oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové plátky. Na roštu potřeném olejem opečte ananas z obou stran. Otočte jenom jednou, když začne krásně hnědnout. Nechte ho lehce vystydnout.
Gril opět potřete olejem a dejte na něj marinované kotlety. Ty opečte aspoň 5 minut z každé strany. Osolte. Mezitím nakrájejte ananas na kostičky a nasekejte najemno mátu. Promíchejte a podávejte s kotletou.
Klobásky v tortille
4 porce - příprava: 30 minut
* 400 g grilovacích klobásek
* 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
* 4 tortilly o průměru 20 cm
* 500 g nastrouhaného sýra čedar
* BBQ omáčka
Klobásky poklaďte rozmarýnem a opečte na grilu dozlatova.
Na každou tortillu dejte trochu sýra a opečené klobásky. Pokapejte BBQ omáčkou a zasypte zbytkem sýra. Tortillu přeložte a pomalu z obou stran opékejte na grilu 3–5 minut.
Pstruzi s estragonem
4 porce - příprava: 60 minut
* 4 citrony
* 1 svazek čerstvého estragonu
* 4 vykuchaní pstruzi
* 1 kg zralých rajčat
* olivový olej a citronová šťáva na pokapání
* 1/2 svazku čerstvé petrželové nati
* sůl a pepř
Citrony nakrájejte na kolečka a smíchejte je s estragonem. Pstruhy potřete solí a pečlivě naplňte citronem s bylinkou. Aby voňavá náplň nevypadla, spojte bříška špejlí. Jestli nemáte špejli, použijte potravinářský provázek.
Rozpalte gril. Vložte pstruhy do speciální grilovací mřížky na ryby a opékejte je 12 minut z obou stran. Na grilu zároveň opečte na kolečka nakrájená rajčata. Potom je v misce lehce zakápněte šťávou z citronu a olivovým olejem.
Přidejte natrhanou petrželovou nať a dochuťte solí a pepřem. Hotové pstruhy ihned podávejte s rajčatovým salátem.
„Co také grilovat PAŘENÝ SÝR – je skvělý na grilování MARSHMALLOWS – nadýchanou pochoutku z grilu milují nejen děti HERMELÍN – k dostání je i speciální grilovací, ale můžete si opéct kterýkoli typ krále sýrů JABLKA – posypaná cukrem a skořicí jsou skvělý dezert“
Indické krůtí špízy se salátem
4 porce - příprava: 30 minut + marinování a chlazení
* 2 lžíce tandoori koření
* 800 ml smetanového jogurtu
* 1 limetka
* 600 g krůtích prsou
* 1 svazek ředkviček
* 1 velká okurka
* 1 chilli paprička
* sůl
* 1/2 svazku čerstvé máty
Koření tandoori smíchejte se čtyřmi lžícemi jogurtu. Zakápněte limetkovou šťávou.
Maso nakrájejte na 2 cm široké nudličky. Pořádně je obalte v marinádě a napíchejte na kovové špejle. Nechte je chvíli marinovat.
Mezitím si připravte salát. Ředkvičky a okurku nastrouhejte na kolečka. Přidejte najemno nasekanou chilli papričku a dochuťte solí. Zbylý jogurt smíchejte s nasekanou mátou a špetkou soli a dejte se salátem do ledničky.
Rošt potřete olejem a špízy grilujte 4 minuty z každé strany. Voňavé krůtí maso podávejte se salátem a jestli moc pálí, nezapomeňte na osvěžující jogurtový nápoj s mátou.
Náš tip: Při přípravě používejte kuchyňské rukavice. Koření barví a chilli papričky nechávají na rukou pálivé stopy.
Domácí kari na grilu
4 porce - příprava: 50 minut
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce kari koření
* 6 kousků citronové trávy
* 1 l kokosového mléka
* hrst sušených asijských hub
* 1 kousek (100 g) galangalu nebo obyčejného zázvoru
* 2 větší brambory
* 2 větší mrkve
* 400 g kuřecích prsních řízků
* 6 limetkových lístků
* 2 limetky
* 1–2 lžíce krupicového cukru na dochucení
* 6 lžic rybí omáčky (k dostání třeba v Tesco)
* 1/2 svazku čerstvého koriandru (nať)
* 1/2 svazku bazalky
* hrst buráků
Rozpalte gril a na něj položte pánev wok. Do rozpálené pánve dejte olej, nasekaný česnek, kari koření a 2 kousky citronové trávy. Lehce je orestujte a přidejte kokosové mléko a houby. Na větší kusy nakrájejte citronovou trávu, galangal, brambory a mrkev. Podle potřeby podlijte vodou. Vše přidejte do pánve a duste doměkka.
Když je mrkev uvařená, vložte do kari maso nakrájené na kostky a limetkové listy. Povařte asi 6 minut. Přidejte šťávu z limetky, cukr a rybí omáčku, která je velmi slaná. Proto již nesolte. Až nakonec je možné kari dochutit. Podávejte ozdobené natrhanými bylinkami a buráky.
Zeleninový salát s houbami
4 porce - příprava: 25 minut
* 200 g nových brambor
* 200 g lilku
* 200 g cukety
* 200 g cherry rajčátek
* 100 g žampionů
* 4 jarní cibulky
* hlavička česneku
* 2 lžíce řepkového oleje
* 1 citron
* sůl
* pepř
* petrželka
Omyté brambory rozpulte, lilek a cuketu nakrájejte i se slupkou na menší kousky, žampiony na plátky. Cherry rajčátka a jarní cibulky nechte v celku, česnek a citron rozkrojte na poloviny.
Na grilovacím tácku pokapejte olejem a grilujte dozlatova. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a petrželkou. Podávejte jako přílohu.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.