Báječné recepty z hub | e15.cz

Báječné recepty z hub

Jana Chmelíková

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu období, kdy konečně rostou. Pro zajímavé druhy, například asijské, se ale můžete vydat i do obchodu.

Houbová polévka s chlebem

4 porce - příprava: 45 minut

* hrst sušených hub
* 2 červené cibule
* olej
* 150 g lišek
* 1 l hovězího vývaru
* sůl a pepř
* 2 lžíce portského vína
* 4 plátky tmavého chleba
* 20 g parmazánu
* plocholistá petržel

Sušené houby svařte s 200 ml vody. Na kolečka nakrájenou cibuli osmažte dozlatova, přidejte pokrájené lišky, zalijte houbovým a hovězím vývarem a ještě 10 minut povařte. Dochuťte solí, pepřem a portským vínem. Chleba opečte v topinkovači. Na talíři ho zalijte polévkou a ozdobte parmazánem a petrželí.

Houbová polévka s chlebemAutor: Ženy - E15

Roláda z červeného zelí

4 porce - příprava: 60 minut

* 6 listů červeného zelí
* olej
* 2 cibule
* 1 stroužek česneku
* 350 g žampionů
* 180 g strouhaného perníku
* 2 vejce
* 150 g kešú oříšků
* 2 lžíce nasekané pažitky
* sůl a pepř
* 300 ml zeleninového vývaru
* 3 hrušky
* 150 ml plnotučného mléka
* 100 ml smetany
* 100 g gorgonzoly

V hrnci přiveďte k varu vodu a 15 minut v ní povařte zelí. Vyjměte a zchlaďte ve studené vodě.

Orestujte cibuli, česnek a 250 g žampionů. Vychladlé smíchejte s perníkem, vejcem, nasekanými kešú, pažitkou, solí a pepřem. Náplň rozdělte na listy a zamotejte. Roládky orestujte, zalijte vývarem a 20 minut duste.

Orestujte zbylé žampiony a nakrájené hrušky. V kastrůlku osmažte cibuli, přidejte mléko, smetanu a gorgonzolu. Dochuťte solí a pepřem. Roládky podávejte přelité omáčkou.

Roláda z červeného zelíAutor: Ženy - E15

Kuře s houbovou nádivkou

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 100 g staršího pečiva
* 100 ml plnotučného mléka
* 400 g hřibů
* 60 g slaniny
* 2 cibule
* 1 stroužek česneku
* hrst plocholisté petržele
* 1 vejce
* kůra z 1 citronu
* 1 kuře
* sůl a pepř
* 750 g dýně hokkaidó
* olivový olej
* 100 ml bílého vína
* 200 ml drůbežího vývaru
* 3 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce škrobu

Pečivo nakrájejte a zalijte horkým mlékem. Asi 1 hub pokrájejte na větší kousky, zbytek najemno. Osmažte nakrájenou slaninu, 1 cibuli a česnek. Přidejte velké kousky hub a restujte ještě asi 4 minuty. S polovinou nasekané petržele, vejcem a kůrou vmíchejte do pečiva.

Troubu zapněte na 200 °C. Kuře osolte a opepřete. Naplňte nádivkou a uzavřete párátkem. Potom je za stálého přelévání pečte asi 1,5 hodiny. Dýni nakrájejte, smíchejte s olejem, solí a pepřem. Přibližně 20 minut před dopečením kuřete přidejte do pekáče dýni.

Na pánvi orestujte druhou cibuli nakrájenou na měsíčky, přilijte víno a nechte zredukovat. Přidejte vývar, zakysanou smetanu a v trošce vody rozmíchaný škrob. Provařte, osolte, opepřete. Orestujte zbytek hub a nechte ještě asi 8 minut dopéct s dýní.

Kuře s houbovou nádivkouAutor: Ženy - E15

Koláčky z hub šitake

6 porcí - příprava: 60 minut

* 450 g listového těsta
* 150 g hub šitake
* 2 stroužky česneku
* 10 g zázvoru
* 3 jarní cibulky
* 160 g mletého hovězího masa
* 150 g uvařených brambor
* 4 lžíce sójové omáčky
* 1 žloutek
* olej
* pepř

SALÁT:
* 200 g brokolice
* 200 g mrkve
* 150 g bílé ředkve
* 1 jarní cibulka
* 100 g hub enoki
* 2 lžíce sezamu
* 10 g zázvoru
* na zálivku podle chuti sójová omáčka, rýžový ocet, cukr a sezamový olej, čerstvý koriandr

Těstem vyložte kulaté formičky, ze zbytku vykrájejte kolečka na víčka, která uprostřed nařízněte do kříže. Troubu zapněte na 180 °C. Osmažte očištěné a nakrájené šitake, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor.

Cibulky pokrájejte na kolečka a smíchejte s šitake, mletým masem, pokrájenými bramborami, sójovou omáčkou a pepřem. Formičky s těstem naplňte směsí, přiklopte a přimáčkněte okraje. Přebytečné těsto odřízněte a ozdobte vidličkou. Potřete žloutkem a 30 minut pečte.

Brokolici rozdělte na růžičky a smíchejte s na nudličky pokrájenou mrkví a ředkví, kolečky jarní cibulky a houbami. Z uvedených ingrediencí udělejte dresink, který promíchejte se salátem. Koláčky podávejte se salátem a opraženým sezamem.

Koláčky z hub šitakeAutor: Ženy - E15

Salát ze zelí, čočky a hub

4 porce - příprava: 30 minut

* 120 g zelené čočky
* 40 g slaniny
* 200 g červeného zelí
* 1,5 lžíce krupicového cukru
* 220 ml zeleninového vývaru
* 40 ml sójové omáčky
* 1 červený dubový salát
* 2 lžíce hořčice
* 2 lžíce vinného octa
* 2 lžíce ořechového oleje
* 1 stroužek česneku
* 200 g hlívy máčkové
* 40 g zeleninových chipsů
* olej
* sůl a pepř

Čočku uvařte. Slaninu nakrájejte a s nakrouhaným zelím orestujte. Tekutinu zredukujte, zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte vývar a sójovou omáčku a 10 minut poduste. Vmíchejte čočku a dochuťte. Smíchejte hořčici, vinný ocet a olej a vzniklým vinaigrettem zalijte zelný salát. Na oleji orestujte pokrájené houby, utřený česnek a přidejte do salátu. Podávejte s dubovým salátem a zeleninovými chipsy.

NÁŠ TIP: Nebojte se experimentů a místo čočky použijte třeba cizrnu, hlívu máčkovou pak můžete nahradit jinými asijskými houbami.

Salát ze zelí, čočky a hubAutor: Ženy - E15

Smažená hlíva s bramborovým salátem

4 porce - příprava: 1 hodina

* 400 g brambor typu A
* 1 cibule
* 150 ml vývaru
* 3 lžíce vinného octa
* 1 lžíce kremžské hořčice
* 40 g lískových oříšků
* 150 g lišek
* 2 lžíce pažitky
* 5 lžic oleje
* sůl a pepř

ŘÍZKY:
* 4 lžíce hladké mouky
* 2 vejce
* 100 g strouhanky
* 30 g mletých oříšků
* 12 kousků hlívy
* 1 lžíce smetanového křenu
* 2 lžičky křenu
* 4 lžíce brusinkového kompotu
* olej

Brambory uvařte a nakrájejte. Přidejte nasekanou cibuli a dresink, 2 minuty povařte vývar, ocet a hořčici. Promíchejte a nechte odpočinout. Nasekané oříšky a pokrájené lišky orestujte na troše oleje. S nasekanou pažitkou vmíchejte do salátu. Houby očistěte a potřete křenem. Obalte v trojobalu a osmažte. Podávejte s křenem a brusinkami.

Smažená hlíva s bramborovým salátemAutor: Ženy - E15

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…

  • Zamrazujte jen tepelně upravené houby! Očištěné a nakrájené plodnice nestačí jen naskládat do sáčků a dát do mrazáku, jsou totiž plné mykotoxinů. Houby nejdřív krátce poduste (stačí spařit vroucí vodou a nechat 5 minut odležet), pak teprve zamrazujte. Ušetříte si tak i místo v mrazáku.
  • Dejte si pozor na modrající druhy hub, po některých vám při nedostatečné tepelné úpravě může být špatně. Pro jistotu je doporučujeme tepelně upravovat aspoň 20 minut!
  • Dávejte pozor na sběr přemrzlých hub. Mrazem přešlé houby mění barvu klobouku, často také začnou plesnivět. Jednou přemrzlou houbu můžete použít k okamžité spotřebě, stejně jako jednou rozmražené maso už je ale znovu nezmrazujte!
  • Možná jste slyšeli, že houby se nesmějí zapíjet alkoholem. Je to mýtus, i tak ale buďte střídmí a vyhněte se vysokoprocentním drinkům.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor: Jana Chmelíková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video